Pyszne ogórki małosolne

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:

Post autor: Qba »

Szukam dobrego przepisu na ogórasy małosolne, wiadomo temat ogórków jest na czasie więc warto coś dobrego w domu przyrządzić :)
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pyszne ogórki małosolne

Post autor: JanOkowita »

Tak naprawdę to wszystko zależy od ogórków. Mają być te małe z prawdziwego ogrodu.

Zalewa na 1 litr:

1 łyżka stołowa grubej soli do przypraw
3-4 posiekane ząbki czosnku
koper (nie młody koperek, tylko duży koper z łodygami)
liście wiśni, czarnej porzeczki lub liście winogron
ziele angielskie lub pieprz w ziarnach (zależnie od gustu)

Wodę z solą i zielem angielskim lub pieprzem zagotować, umyte ogórki włożyć do słoika, dodać czosnek, liście, koper i zalać gorącą zalewą. Po 2 dniach już nadają się do jedzenia, wówczas też można je trzymać w lodówce, żeby dłużej zachowały specyficzny smak ogórków małosolnych.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Pyszne ogórki małosolne

Post autor: Juliusz »

Janie sza.... Nic nie mów szefowi, ja też sobie ten przepis przywłaszczę. Niby liści wiśni i czarnej porzeczki tu nie mamy ale zrobię raz z winogronowymi i zobaczę. Tylko sza...

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

jacekpolak111
Re: Pyszne ogórki małosolne

Post autor: jacekpolak111 »

Jak będziesz miał liście chrzanu śmiało pakuj w słoik, ogórki powinny być od tego chrupiące i twarde. Można dodać niedużo świeżej papryki czerwonej, ale to już lekkie odejście od schematu.

jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Re: Pyszne ogórki małosolne

Post autor: jelonek81 »

Teściowa( Ś.P.) do słoja 2 l dodawała jedną czerwoną papryczkę chili. Ogórasy są wieczne, twarde i chrupiące. Smak niezastąpiony. Papryczka oczywiście z ogródka.

Neutralizatory
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 25 lip 2012, 08:41
Re: Pyszne ogórki małosolne

Post autor: Neutralizatory »

Używam tego samego przepisu co Jan Okowita :) w sezonie letnim uwielbiam ogórki małosolne, nie ma nic lepszego do kanapki! :) Pozdro1
www.neutralizatoryzapachu.pl - Neutralizacja zapachów - usuwanie zapachu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”