mój projekt - proszę was o opinie
-
Autor tematu - Posty: 4
Witam!
Jestem w trakcie budowy mojego sprzętu i czytając to i owo to już sam tak naprawdę nie wiem co powinno być dobre. A więc do rzeczy, sprzęt będzie ze stali KO, naczynie grzewcze 7L, (aby na raz grzać ok 5L nastawu), kolumna (wys ok. 60cm wypełnione wiórami nierdzewnymi z tokarki) i reszta (patrz załącznik z rury fi50 a rurka chłodnicy (fi8) ok 3mb zwinięte tak aby zmieścić to też w fi50. Jeżeli chodzi o system chłodzenia to będzie to obieg zamknięty, a dokładnie u góry naczynie 10L (w środku dwie butelki po coli z lodem) po drodze chłodnica, następnie dolny zbiornik, też 10L i pompka z pływakiem + przekaźnik i powrót do góry. Na obieg zamknięty zużywam ok 8L wody i to wystarcza na ok 1godz grzania (akurat moje 5L nastawu). Patent sprawdzony i nie potrzebujący modernizacji.
Wracając do mojego projektu to dodam jeszcze że jest to mój drugi, bo w pierwszym szklanym były połączenia gumowe (czyt. silikonowe) i było to troszkę czuć w efekcie finalnym, chcąc to wyeliminować chce zbudować całość ze stali KO.
Opis schematu mojego projektu:
1. Naczynie
2. Kolumna
3. Odstojnik
3a. Zawór do zlewania z odstojnika
4. Koszyczek z siatki KO do ewentualnego aromatyzowania (od góry ładowany i zakręcany)
5. Chłodnica
6. Ta najbardziej pożądana - psotka
Pytanie moje jest następujące, czy tak będzie ok czy może coś zmienić?
Jestem w trakcie budowy mojego sprzętu i czytając to i owo to już sam tak naprawdę nie wiem co powinno być dobre. A więc do rzeczy, sprzęt będzie ze stali KO, naczynie grzewcze 7L, (aby na raz grzać ok 5L nastawu), kolumna (wys ok. 60cm wypełnione wiórami nierdzewnymi z tokarki) i reszta (patrz załącznik z rury fi50 a rurka chłodnicy (fi8) ok 3mb zwinięte tak aby zmieścić to też w fi50. Jeżeli chodzi o system chłodzenia to będzie to obieg zamknięty, a dokładnie u góry naczynie 10L (w środku dwie butelki po coli z lodem) po drodze chłodnica, następnie dolny zbiornik, też 10L i pompka z pływakiem + przekaźnik i powrót do góry. Na obieg zamknięty zużywam ok 8L wody i to wystarcza na ok 1godz grzania (akurat moje 5L nastawu). Patent sprawdzony i nie potrzebujący modernizacji.
Wracając do mojego projektu to dodam jeszcze że jest to mój drugi, bo w pierwszym szklanym były połączenia gumowe (czyt. silikonowe) i było to troszkę czuć w efekcie finalnym, chcąc to wyeliminować chce zbudować całość ze stali KO.
Opis schematu mojego projektu:
1. Naczynie
2. Kolumna
3. Odstojnik
3a. Zawór do zlewania z odstojnika
4. Koszyczek z siatki KO do ewentualnego aromatyzowania (od góry ładowany i zakręcany)
5. Chłodnica
6. Ta najbardziej pożądana - psotka
Pytanie moje jest następujące, czy tak będzie ok czy może coś zmienić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 maja 2011, 13:14 przez szesnasty1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: mój projekt - proszę was o opinie
Hej!
Nie nazywam się za 100% fachowcem jednak uważam, że nie musisz robić podłączenia odstojnika do kolumny bo w tym ułożeniu i tak refluksu nie uzyskasz. Zrobić można zimne palce na szczycie.
Nie nazywam się za 100% fachowcem jednak uważam, że nie musisz robić podłączenia odstojnika do kolumny bo w tym ułożeniu i tak refluksu nie uzyskasz. Zrobić można zimne palce na szczycie.
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
-
Ten odstojnik jest to właśnie po to żeby na sitko, do ewentualnego aromatyzowania szła tylko para. No i nie chodzi mi o reflux, tylko o to aby cenna para podczas opróżniania nie szła w eter (jak to miało miejsce przy szklanej konstrukcji podczas opróżniania deflegmatora).
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Deflegmator z założenia opróżnia się sam, zwracając flegmę do kotła. Jakiekolwiek "opróżnianie deflegmatora" robi z niego odstojnik. Cały projekt jest przerostem formy nad treścią- jeżeli chcesz uzyskać spirytus, to nie tędy droga- a jeżeli pot-still: przekombinowałeś. Można to zrobić prościej.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
No problemo- napisz mi tylko co chcesz uzyskać- spirytus, czy też zadowala Cie alkohol o niższym procencie, ewentualnie aromatyzowany, owocowy?
www.destylatorymiedziane.pl
-
Pyt. Czy ma sens zabawa w robienie spirytusu na tak małym naczyniu grzewczym (u mnie ok.5L nastawu jednorazowo)? Jeśli tak to ok. Wydaje mi się, że jednak na początek trzeba będzie się zadowolić alkoholem z niższym %.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2011, 14:39 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja i wielkie litery
Powód: Interpunkcja i wielkie litery
-
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Odświeżam temat. Czy takie rozwiązanie jak podał poprzednik na rysunku spełni swoją rolę ??? I jeszcze jedno... Dużo trzeba mieć wsadu (skórek od cytryny itp) np. przy drugiej destylacji 5 l 95%??? Znalazłem temat gdzie stosuje się koszyczki jako wypełnienie i daje się tyle samo wsadu co destylatu i dla tego pytam jak jest na prawdę.
Pozdrawiam szeyker89