rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

odyrektor
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2009, 20:18
Krótko o sobie: nie najmłodszy i nie najstarszy, chętnie wypije lecz nieraz odmówi, z bagażem doświadczenia ale i tak głupawka w głowie :))
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe, whisky, rum niekoniecznie w tej kolejności
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: rum

Postautor: odyrektor » niedziela, 8 lis 2009, 11:37

Po dwóch dniach drożdże były gotowe. Na 15 litrów nastawu dodatkowo dodałem garść grubo zmielonej, rozgotowanej kukurydzy. Sądzę że taka ilość da pożywkę głodnym drożdżą i nie będzie miała wpływu na właściwości zacieru. Teraz całość pięknie pracuje. Czekamy...
W bańce z destylatem z dodatkiem owoców po pięciu dniach zrodził się piękny bukiet zapachowy z lekką nutą woni domowej psoty. Bojąc się że owoce zdominują płyn swoim aromatem, usunąłem je a w ich miejsce umieściłem 18 centymetrową laską wanilii i dwoma 8 centymetrowe kawałki kory cynamonowca. W tym wypadku również nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliość...
Ostatnio zmieniony sobota, 14 lis 2009, 21:48 przez odyrektor, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

odyrektor
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2009, 20:18
Krótko o sobie: nie najmłodszy i nie najstarszy, chętnie wypije lecz nieraz odmówi, z bagażem doświadczenia ale i tak głupawka w głowie :))
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe, whisky, rum niekoniecznie w tej kolejności
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: rum

Postautor: odyrektor » sobota, 14 lis 2009, 21:39

Po sześciu dniach wyrażnie czuć aromat i posmak wanilii i lekko przeważającego cynamonu który usunąłem aby nie przesadzić z aromatem. Zastępiłem go dwunastoma kawałkami pieczonego dębu o rozmiarach 1,5/0,5cm. Płynu nabrał pięknego herbacianego koloru.
Szkoda że nie mogę zamieścić próbki na forum ;)
Wstawiony zacier z dodatkiem dundru w dalszym ciągu pięknie pracuje. Szkoda że nie sprawdziłem zawartości cukru... Ale o to postaram się przed kolejną wypowiedzią.


kedziorek91
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2009, 20:54
Krótko o sobie: Taki sobie odredzony łeb ;p
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: kedziorek91 » poniedziałek, 11 sty 2010, 23:18

Gdzie pozyskać wspomnianą wyżej melasę?

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: rum

Postautor: Maciej_K » poniedziałek, 11 sty 2010, 23:57

Jeśli kupisz cukier podobny do tego z załącznika, to będziesz miał w nim melasę. Wtedy trzeba go dać więcej, niż przewidują przepisy.
Ten z załącznika jest dziadowsko drogi (jakieś 7zł za pół kilo).

Uważaj tylko na cukier w grubych kryształach i kostkach. Tam tej melasy prawie nie ma. Ten dark muscovado wydaje się mokry w dotyku.

Ponadto polecam go do barwienia psoty, zarówno 'surowym' jak i przypalanym!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: Zygmunt » wtorek, 12 sty 2010, 10:39

Melasa w rozsądnych cenach bywa na Allegro.

Np. tu:
http://www.allegro.pl/item876333087_mel ... rowie.html

20zł/kg

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: rum

Postautor: mario_ » poniedziałek, 19 kwie 2010, 22:49

Pozwólcie że odgrzeje temat :) . Wczoraj wystartowałem z nastawem na rum. Kupiłem na allegro melasę (od bogutynmlyn, wyszło najtaniej, odbiór osobisty). 6kg melasy rozpuściłem w 24litrach wody, co dało BLG=20. Zdecydowałem nie dodawać już białego cukru. Do tego wrzuciłem około 200-250g sparzonych rodzynek i bayanusy. Do tej chwili nastaw ładnie pracuje, choć nie tak żwawo jak przy zwykłej cukrówce. Będę informował na bieżąco. Co po destylacji? :roll: Jak zwykle podzielę całość na kilka części, każda zostanie zaprawiona czym innym. Kilka pomysłów zostało przedstawionych na AD czy homedistiller. :)

Próbował ktoś taką melasę? Super sprawa, aż nawet trochę szkoda jej było na nastaw.. nie, to żart ;)
ale melasa naprawdę rewelacyjna, coś jakby marcepan o smaku suszonych fig. :odlot:
Nie wiem czy troszkę melasy nie dodać do gotowego destylatu, w końcu ludziska dodają miody i różne syropy, prawda?
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: rum

Postautor: mario_ » wtorek, 15 cze 2010, 21:13

Dobra, mija już tydzień od destylacji. Zarobiłem kilka próbek rumu (każdą czym innym) m.in.: rodzynkami, figami, dębem mocno pieczonym. Dzisiaj próbuję wypić próbkę nr1 czyli rodzynki z colą i kurczę, no .. to nie jest to czego się spodziewałem. :x :bardzo_zly: :(
Jakiś taki dziwny zapach ma, jakby słodki (aha.. dałem ciut wanilii), lepsze niż zwykły 1410 bo nie czuć drożdżami.
Generalnie przestaję się interesować tematem rumu, na rzecz owocówek czy zbożowych tematów. :) Szkoda jest melasy na experymenty ;-)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: rum

Postautor: mario_ » poniedziałek, 19 lip 2010, 10:31

Czas, czas i jeszcze raz czas odgrywa najważniejszą rolę. Wczoraj degustowałem z moimi kiperami rum. Rozrobiony do około 50%, wrzucone 4 figi na litr + laska wanilii, którą wyciągnąłem po tygodniu. Zapach wtedy i smak był "nie bardzo", tak jak pisałem wcześniej ale... gdy trunek postał sobie z figami jeszcze miesiąc. Cóż, sam nie oczekiwałem takiej zmiany. Degustowaliśmy sam, niektórzy z colą i limonką, po prostu poezja. :pije:
Muszę jednak się przeprosić z melasą. ;)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: rum

Postautor: Juliusz » poniedziałek, 19 lip 2010, 17:09

Tylko mały dodatek.

'Przeprosiny z melasą' to nawet dość atrakcyjny tytuł na jakąś książkę...

Ale do rzeczy. Miałem dokładnie takie same doświadczenia z melasą. Czas, czas, czas.

Mój pierwszy rum zrobiłem 'na skróty' czyli zamiast fermentować melasę, zwyczajnie dolałem jej około 5L do 20L pierwszego destylatu z bardzo ciemnego cukru. Wynik był niezbyt ciekawy ale, któryś z wiedzących tu kolegów zasugerował aby na każde cztery litry tego drugiego, już destylatu rozcieńczonego do 55% dać jedną śliwkę suszoną i średnio pieczony dąb.

Jeden miesiąc nie dał zbyt wielkich wyników. Tak się jednak zdarzyło, że musiałem zapomnieć o tym młodym rumie na na ponad cztery miesiące. Po przypomnieniu poddałem go testowaniu australijskich rumiarzy (a jest to tu po piwie trunek najpopularniejszy). Okazało się, że powstał 'najlepszy' rum jaki ci specjaliści pijali. A i sam byłem z niego bardzo zadowolony.

Rum to trunek smakowy i zwyczajnie wymaga czasu/odpoczynku.

Czas, czas, czas.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: rum

Postautor: mario_ » poniedziałek, 19 lip 2010, 20:37

Mam jeszcze próbkę, która odpoczywa z dębem mocno pieczonym (zapach jest super), jest tego 1.5L. Podzielę to i wrzucę śliwkę jak piszesz. Dzięki. :)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: artaks » czwartek, 20 sty 2011, 09:02

Cześć, jak napisałem w wątku w 'przedstaw się' robię mały eksperyment z rumem.

Tak w skrócie:
Próbka pierwsza jest mała, 5l nastawu, z cukru trzcinowego nierafinowanego (wyczytałem, że nierafinowany ma na sobie dużo pozostałości melasy), ponieważ jest drogi tylko ok 0,9 kg (100 g zostawiłem na ewentualny karmel do rumu i innych nektarów).
Dodatkowo wyciśnięta cytryna i pomarańcza, garść rodzynek oraz łyżka przecieru (dawałem różnych rzeczy po trochu, żeby niczego nie brakowało ; ) ).
Drożdże winiarskie FERMIVIN z biowinu.
Do destylacji mam mały sprzęt - szkło 6l kolba i chłodnica z deflegmatorem i odstojnikiem.

Ciekawe było, że po rozpuszczeniu w wodzie, płyn zrobił się ciemniejszy niż wydawało mi się z koloru cukru, podejrzewam, że to zasługa melasy.

Nastaw pracuje już kilka tygodni, ale raczej w niewysokiej temperaturze (przez świąteczne wyjazdy ogrzewanie w mieszkaniu było skręcone).
Bąbelki mają całkiem przyjemny zapach, w smaku też nie jest złe. Niedługo pójdzie na grzanie.

We wspomnianym wątku mario_ napisał:
Wow, to trochę drogo Cię wyjdzie. Może lepiej kupić cukier trzcinowy gdzieś na alledrogo? Gdybyś jednak zdecydował na melasę to
najtańsza jaką spotkałem, była
w http://www.bogutynmlyn.pl ale odbierałem osobiście.
Koniecznie opisuj efekty krok po kroku . Jestem ciekaw jak to wyjdzie z tego cukru. Aha, jakich drożdży zamierzasz użyć?
Ja użyłem winnych bayanusów, pożywką były rodzynki. Fermentacja trwała około 3tygodni (27L nastawu).


No drogo, 0,5 kg ok 6 zł, natomiast jeżeli liczyć cenę gotowego rumu to i tak taniej wychodzi. Jest to tylko próbka, jeżeli wyniki będą zachęcające to zrobię większy nastaw. Dodatkowo będę pamiętał, żeby zostawić sobie wywar (dunder), natychmiast nowego nastawu nie przewiduję, więc drożdże będą nowe, a nie wzięte z poprzedniego : (

Jeżeli by poszło dobrze, to większe zakupy faktycznie planuje w bogutynmlyn, kupiłbym i melasę i cukier po 10 kg, żeby kurier miał co taszczyć ; )

Ale mam pytanie, jeżeli używałeś melasy, jaką ona ma zawartość cukru?

No i drugie, jak Twój rum z perspektywy czasu? ; )
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 sty 2011, 12:29 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: rum

Postautor: Juliusz » piątek, 21 sty 2011, 08:07

@ Artaks

Melasa

Zawartość cukru w melasie będzie różna w zależności od technologii cukierniczej itp. W Queensland kupiłem melasę dla zwierząt i z nalepki na bańce wynika, że jest w niej 40%-45% cukru. Jaka jest zawartość cukru w melasie krajowej? Może trzeba złapać kogoś kto pracuje w cukrowni ale może na sieci?

Mój(?) rum? Pytasz o wyniki ale nie wiem kogo. Mój rum był bardzo dobry i po pierwszej degustacji, niestety, nie miał już szansy na dojrzewanie. :)

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: rum

Postautor: mario_ » piątek, 21 sty 2011, 09:22

artaks pisze:Ale mam pytanie, jeżeli używałeś melasy, jaką ona ma zawartość cukru?

No i drugie, jak Twój rum z perspektywy czasu? ; )


Nie wiem jaką ma zawartość cukru ta melasa ale powiem tak - po rozpuszczeniu 9kg w 25L wody miało około 21blg. Dla porównania, z tego co pamiętam taką wartość daje 7kg cukru (mniej więcej). Na drugi raz planuję w trakcie fermentacji dorzucić trochę cukru białego nawet.

Ten rum wyszedł świetny, po minimum miesiącu, dwóch, leżakowania. Moczyłem różnie, figi, wanilie, dąb mocno opiekany, jedno po drugim, różne kombinacje. :-)
Zostawiłem także część niezaprawianą, białą. Niedawno miałem okazję porównać z jakimś białym rumem z Lidla (liberte chyba)... mój lepszy.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: artaks » środa, 26 sty 2011, 08:18

@Juliusz
Właściwie pytałem kolegi mario_ bo o Twoim rumie już wnikliwie czytałem, ale dziekuję za potwierdzenie tych informacji ; )

Ta melasa wychodzi najtaniej, 9 zł za kg, chyba tam więcej cukru niż 50%, które czytałem ma nasza melasa z buraków cukrowych.

Wracając do mojej próbki eksperymentalnej...

Przepędziłem to dwa razy na moim szkle, chcąc złapać te unikalne aromaty pierwszy raz ciągnałem do 20%, drugi raz do 30%.
Efekt, butelka przeźroczytego płynu o dosyć ostrym smaku i aromacie, nie całkiem przyjemnym. Więc podobnie jak u Was małe rozczarowanie ; )
Rozcieńczyłem do ok 45%, otrzymałem jedną butelkę 0,7 i drugą małą ok 0,2l. Do większej butelki wrzuciłem szczyptę płatków dębowcyh oraz jedną szczapkę dębową lekko podpieczoną w piekarniku. Druga została czysta.
Chcę sprawdzić jaki aromat i smak wytworzą się bez fig, śliwek i innych dodatków ewidentnie smakowych.
Butelki wylądowały na grzejniku, żeby przyśpieszyć proces (maderyzacja?).
Pierwsze dni pozytywnie, wspomniana ostrość się przełamuje, próbka dębowa ma lekki słodkawy zapach, czysta mniej.
Mam nadzieję, że z czasem będzie jeszcze lepiej.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw


zebazdan
100
Posty: 104
Rejestracja: sobota, 20 lis 2010, 00:19
Krótko o sobie: Pasjonat
Ulubiony Alkohol: własna wódka po barmańsku
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: świecie
Załączniki
Re: rum

Postautor: zebazdan » niedziela, 27 lut 2011, 12:43

Witam,
zainteresował mnie rum. Szukam obecnie melasy z trzciny i znalazłem pod pojęciem melasa - nierafinowany cukier brązowy. Czy w produkcji mogę użyć tylko tego cukru? Oczywiście rodzynki, wanilia. Czy figi dodać również do nastawu? Szukam na forum czegoś konkretnego o nastawach na rum i niestety w tej encyklopedii wiedzy nie doszukałem się odpowiedzi. Może ktoś z kolegów podeśle bezpośredni link do w.w.

POzdrawiam


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: rum

Postautor: artaks » niedziela, 27 lut 2011, 15:02

Przeczytaj jeszcze raz ten wątek, tutaj jest dużo informacji jednak ; ) jeżeli chodzi o melasę z trzciny cukrowej to najtaniej wychodzi chyba tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2146&idc=31&page= co też podałem w poście wyżej ; P
Cukier nierafinowany ma pozostałości melasy na ziarnach (dlatego jest brązowy) i ja na takim hipermarketowym, trzcinowym, nierafinowanym nastawiałem. Mój rum zapowiada się ciekawie, jeszcze leżakuje z dębem, ale ma już ciekawy aromat.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: rum

Postautor: mario_ » wtorek, 29 mar 2011, 21:32

witajcie, powrócę do tematu, jako że dziś kupiłem 30kg melasy :D . Będę informował na bieżąco. Cena melasy taka jak rok temu... a biały cukier... :lol:
Zamierzam potraktować to Bayanusami i pożywką w proszku zamiast rodzynek.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Załączniki
Re: rum

Postautor: szwistaq » sobota, 30 kwie 2011, 08:17

Jak efekty? Napisz coś wiecej, jakieś uwagi. Rum jak widać na forum jest wciąż tematem rozwojowym, wiec wszelkie informację mile widziane. Sam zamierzam rum poczynić ale muszę prześledzić zagraniczne fora by wzbogacić swoją wiedzę.
Obrazek


mociumpan
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 22 kwie 2010, 13:00
Załączniki
Re: rum

Postautor: mociumpan » niedziela, 15 maja 2011, 23:17

Koledzy
Zawsze jak pisze się o rumie pisze się o melasie trzcinowej.
Nikt nie pisze o próbach robienia rumu na melasie buraczanej (może ktoś próbował).
Czy ktoś wie jak się ma efekt do melasy trzcinowej.

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: rum

Postautor: mario_ » środa, 25 maja 2011, 22:08

Pozwólcie, że odświeżę temat bo jestem już po destylacji :) i "degustacji" rumu, no... może w trakcie :lol:
Użyłem 6kg melasy na 25L wody, z czego wyszło mi około 5.5L trunku o mocy 45-47%. Destylacje były dwie na zwykłym potstillu z deflegmatorem.
Próbując spijać to co kapie z rurki, rozczarowałem się bo zapach był ok ale miało to posmak "szpitalno-dentystyczny". Nie wiem jak to opisać, mam wrażenie że jak robiłem wg tych samych proporcji, rok temu było toto lepsze. Jedyna różnica to pożywka, wtedy były rodzynki, teraz activit. Nie ma co rozpaczać ;-), po dodaniu laski wanilii na okres tygodnia a potem fig na dwa tygodnie, posmak jest ledwo wyczuwalny na czysto a w drinku wcale :) . A kto pija czysty rum? ;)

To była wersja bez dundru.
Dunder po destylacji zachowałem i fermentuje z nim kolejne wiaderko, dam znać. :D
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość