Pleśn na zacierze

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
senDarion
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 13 kwie 2010, 18:17
Krótko o sobie: co to jest flaszka na dwóch? - to jest nic
kiedy garnek duszonek jest dobry na trzech silnych chlopa? - jak jeden nie je
wino - konserwy- muzyka bez przerwy
piwo- wino-wódka
sex-drug's-rock
Ulubiony Alkohol: piwko, chodz na woodst nie kopie
Status Alkoholowy: Gorzelnik

Post autor: senDarion »

Jak w temacie. W beczce zrobiłem nastaw po tygodniu wszystko fajnie, na drugi patrze pleśń. Co mogło pójść nie tak?
Góra zamknięta jest tylko materiałem że by coś nie wpadło. Pomieszczenie nie wentylowane szczelnie zamknięte duszno tam i wilgotno.
Da się coś z tym dalej zrobić ? Cukru mi nie żal ale psocić miałem na grunwald a tu taka buba. :bezradny:
pije do puki nie padnę. gdy padnę pije na leżąco
promocja
Awatar użytkownika

kamil_ek_skc
150
Posty: 179
Rejestracja: piątek, 7 sie 2009, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystkie domowe
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Woj.Łódzkie
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pleśn na zacierze

Post autor: kamil_ek_skc »

Z czego ten nastaw?

O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!

Autor tematu
senDarion
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 13 kwie 2010, 18:17
Krótko o sobie: co to jest flaszka na dwóch? - to jest nic
kiedy garnek duszonek jest dobry na trzech silnych chlopa? - jak jeden nie je
wino - konserwy- muzyka bez przerwy
piwo- wino-wódka
sex-drug's-rock
Ulubiony Alkohol: piwko, chodz na woodst nie kopie
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Pleśn na zacierze

Post autor: senDarion »

Cukrówka, bez dodatków. Cukier wtłoczyłem cały na samym początku nie na dwa razy. Obecnie przeniosłem bekę do lepiej wentylowanego pomieszczenia i szczelniej zatkałem.
pije do puki nie padnę. gdy padnę pije na leżąco

sinat-ra
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 4 mar 2011, 20:06
Krótko o sobie: Wszechstronne. Od tematów specjalistycznych informatycznych kończąc na tematach drożdżowych włączając pieczarki :)
Ulubiony Alkohol: whiskey, nalewki owocowe
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: okolice Jarosławia
Re: Pleśn na zacierze

Post autor: sinat-ra »

Jak dla mnie woda. Na bank musiała być tylko podgrzana. Ile drożdży dałeś ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”