Cydr z soku z kartonika

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

PNGospodarka
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 22 cze 2010, 15:19
Ulubiony Alkohol: wszystko
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 1 raz

Post autor: PNGospodarka »

A ja szanownym kolegom podam pewną ciekawostkę :idea: , na którą na potkałem się przy tworzeniu. Zauważyłem że cydr z kawałkami jabłka (najlepiej utarte) daje o wiele lepszy smak i zapach. Stwierdzam że tak 1 jabłko na 5 l cydru wystarczy. Tylko gorzej to wypada przy butelkowaniu, bo mnie troszkę tam tego jabłka wpadło, ale wypiłem i nic mi nie było :D .

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

Dlatego do opisywanego tutaj soku z kartonika dodaje soków z miąższem innych producentów (obecnie ok 20%), trochę to podraża wyjściowy przepis, ale wydaje mi się, że warto.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Lepszy moim zdaniem sposób z jabłkiem - a nawet z samymi obierkami - gdyż to w skórce znajduje się większość aromatów.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: rozrywek »

Manovar, parę jabłek to grosze, a dają wiele.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

No oczywiście, że naturalne jabłka lepsze, ale jednak idąc duchem tego tematu, czyli cydr z soku z kartonika, byłem konsekwentny w swoim lenistwie i zamiast przetrzeć kilka jabłek, otworzyłem kilka dodatkowych kartoników. ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: rozrywek »

Artaks, w swoim lenistwie mógłbyś nawet reklamówkę z jabcokami rozdeptać butem, a potem to wrzucić.

Tak naprawdę, to nie rób dziadostwa i odwalania kichy. Alkohol tego nie lubi i ci z pewnością to kiedyś odda.

Zastanów się, czy chcesz w łóżku 2 sześćdziesiątki czy jedną dwudziestkę?

Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

Hmm jest to jednak wątek właśnie o cydrze z soku z kartonika, wielu wykonawców zachwala sobie efekty. Ja także i wszyscy znajomi, którzy mieli okazje próbować. Już mam zamówienia żeby odlać z następnego nastawu po literku. Więc nie przyrównywałbym tego do sześćdziesiątki w łóżku. Jak dla mnie to całkiem zadbana 30-stka ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: rozrywek »

Co jak co to konsekwentny z ciebie cholernik, nie mam na ciebie siły, ale szacun za to że nawet jak błądzisz to idziesz do celu. Zawsze warto..
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Powiem tylko - bo sam jestem leniwy raczej - że nie ma co się bronić przed poprawieniem smaku - zwłaszcza tak niedużym kosztem jak starciem 1 bąd2 jabłek albo wrzuceniem obierków. Pozdrawiam.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

Na szczęście nie ma jedynej słusznej metody robienia cydru, następnym razem nie wykluczam, że sprobuję zetrzeć owoce, nawet wyjdzie taniej, niz przepłacać za droższe soki. Chociaż pewnie i tak nie poczuję jakiejś wyraźnej różnicy w smaku, kiper ze mnie kiepski.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

MacChuck
20
Posty: 27
Rejestracja: czwartek, 11 lis 2010, 12:59
Krótko o sobie: daa bum tsss....
Ulubiony Alkohol: Piwo i wino ;]
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: MacChuck »

Generalnie cholernie mnie ciekawi jaki wam cydr kartonikowy wychodzi w smaku - "wyborny" to, ja myślę, szeroko pojmowany smak :)
Mój stoi już chyba 2-3 tygodnie sobie w butelkach, ślicznie sklarowany i gazowany jak jasna cholera. Butelczyny bez chlapania jeszcze nie otworzyłem. Problem mam tai że smakuje raczej jak taki tańszy szampan z posmaczkiem. Kumplowi smakuje (stwierdził, że zimne w sam raz na zamiennik piwa jak nie ma) mnie osobiście smakuje jak... no, tańsze winko musujące. Na początku kwaśne i trochę wodniste, teraz już nie. I jabłek za ksztynę nie czuć. Spróbuję dodać jabłko starte, zobaczymy. :)
Lepiej alkoholem zalać robaka niż papierosami karmić raka

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

taki tańszy szampan z posmaczkiem
No taka chyba jest idea cydru, niedrogie wino musujące, orzeźwiające i gaszące pragnienie.

Mam pytanie, dodałeś słodzika?
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Sotrab
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 19 sie 2009, 20:51
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Sotrab »

Pozwolę dodać swoje 5 groszy:)
Sam popełniłem cydr z soku z jabłek (losowych odmian) jeszcze zanim ten temat powstał, bo w styczniu 2010 tak, że na wiosnę już miałem gotowy. Niestety nie miałem dość doświadczenia (w końcu każdy kiedyś zaczynał) i nie wyszedł do końca, ponieważ kiepsko się nagazował (był delikatnie bąbelkujący), przyczyna tego leży w zbytnim odklarowaniu nastawu. Jednak niedługo potem mój brat zrobił cydr z soku z kartonika (Riviva z "owada w kropki") więc miałem porównanie.
W mojej ocenie sok naturalny da cydr o bogatszym, bardziej jabłkowym smaku, tym bardziej jesli sok będzie niefiltrowany (jak mój), wówczas dodatkowo mamy cząsteczki jabłek w napoju. Niemniej jednak jeśli pomyśle sobie ileż to pracy jest przy tych jabłkach, przy myciu, wykrajaniu pestek, wyciskaniu soku... to odechciewa mi się, a jak sobie policzę nawet 7.5zł za godzinę to i tak lepiej wychodzi kupić sok i cieszyć się cydrem, który nie pachnie aż tak jabłkowo jednak nadal jest to b. smaczny cydr, który z uśmiechem polecę każdemu by chociaż spróbował. Sam zamierzam robić tylko z soku z kartonika + ewentualne eksperymentalne dodatki.
Ponadto przypuszczam, ze jeżeli nagazowanie jest znaczne to różnica w smaku zaciera się.

Teraz mam w butelkach kilka litrów cydru z dodatkiem soku pomarańczowego(25%) :) juz jest prawie gotowy. o nim powiem tylko tyle, ze pomarańcza dodaje goryczki dlatego taki cydr bardziej przypomina piwo, niz cydr bez tego dodatku. gdybym robił go drugi raz dodałbym mniej soku pomarańczowego (~10%)
Awatar użytkownika

MacChuck
20
Posty: 27
Rejestracja: czwartek, 11 lis 2010, 12:59
Krótko o sobie: daa bum tsss....
Ulubiony Alkohol: Piwo i wino ;]
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: MacChuck »

Generalnie artaks to nie dodałem słodzika. Dałem, żeby Cie nie skłamać :hmm: jakieś 6 łyżeczek cukru na litr prosto do butelek (na smak brałem ile dodać w próbnych słoiczkach), bo powiem Ci jak to posmakowałem przed butelkowaniem to kwaśne niemiłosiernie. Zaznaczam że bardzo słodkie nie jest. Raczej lekko słodkawe, lekko... No i w zasadzie to nie jest takie złe ;) Masz chyba rację z tą ideą :klaszcze: Zimne nawet lekko się popija. he he :D
Lepiej alkoholem zalać robaka niż papierosami karmić raka

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

Cukier zostanie przefermentowany i zagazuje napój (jeżeli fermentuje po zagazowaniu), słodzik robi swoje. Możesz wrzucić eksperymentalnie do jednej butelki przed wypiciem tabletkę słodzika, zobaczysz czy Ci spasuje.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: fredi007 »

A co myślicie o dodaniyu do cydru podczas fermętacji kilka szyszek chmielu? Jak tylko będę miał chmiel to zrobie eksperyment.
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Ale na zimno do fermentacji ... to już chyba lepiej tak jak przy piwie - zagotować trochę soku z chmielem.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Sotrab
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 19 sie 2009, 20:51
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Sotrab »

Zgadzam sie z manowarem, jeżeli na szyszkach są jakies niepożądane żyjątka to mogą zepsuć nastaw. Wygotowanie na pewno da efekt bardziej podobny do piwa. Ale jesli chcesz to próbuj;)

hudy
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 25 mar 2011, 16:00
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: hudy »

Witam,
jestem tutaj świeżakiem i mam trochę głupie pytanie, czy z balonika mogę przelać cydr do czystych butelek np. po jakimś winie czy wódce, czy konieczne jest zalanie do takich butelek np. po piwie grolsch lub jakiś które będzie można zakapslować?
Ostatnio zmieniony piątek, 25 mar 2011, 22:57 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

Koniecznie do butelek, które wcześniej miały coś gazowanego, czyli były wyprodukowane z takim przeznaczeniem inaczej zwiększasz prawdopodobieństwa rozsadzenia flaszki i zmarnowania napoju.
Mogą to być butelki po piwie z zamknięciem patentowym, zwykłe z kapslem (potrzebna kapslownica), ostatecznie twist off-y, ale musisz mieć oryginalny, niezniszczony kapsel do zakręcenia. Z innych mogą być butelki po wodzie mineralnej gazowanej (szklane i plastikowe - tych używam do końcówek cidra, jak mi zabraknie patentowych piwnych, oraz zwykle dwie butelki plastikowe 0,5l jako kontrola nagazowania), mogą być szampanówki, ale musisz mieć korki i koszyczki do zamknięcia. Coś jeszcze się nadaje?
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Butelki po piwie twist - off to raczej nie. Wszystki butelki po winie - trzeba korkować - koszyczek moim zdaniem nie jest potrzebny (kolega robi bez koszyczka i jest OK nic nie strzela), butelki szklane zakręcane (wódka itp.)
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

U mnie twist offy idą na pierwszy ogień do spożycia, ale fakt zdarza się, że nie trzymaja ciśnienia.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

sickness
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2011, 20:15
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: sickness »

Witam po ok. 5 tygodniach przelewam mój cydr do butelek Smak lekko kwaśny, ale bardzo dobry. Po próbie myślę, że ma ok 5%. Robiony z soku Rivia(25 l) ze sklepu z owadem w czarne kropki. Dodatkowo drożdże cheries, 2 cytryny, zero cukru. Teraz na pół litra dodaje jedna tableteczkę słodzika przed piciem. Troszkę gazowany, a wygląda to tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 30 mar 2011, 15:13 przez Agneskate, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Interpunkcja, spacje.
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: fredi007 »

A czemu tylko troszke gazowany mój cydr jak otwieram kapsel to asz miło strzyknie i jest tak nagazowany że pieni sie jak kupne piwko.Cydr słodzisz podczas butelkowania po to aby się nagazował a nie do smaku.
Awatar użytkownika

PNGospodarka
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 22 cze 2010, 15:19
Ulubiony Alkohol: wszystko
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: PNGospodarka »

Zastanawiam się, jeśli dosypię pewną ilość cukru do soku, później poddam fermentacji, to będzie mocniejszy i to wiem, ale czy smak taki sam zostanie jak w cydrze bez dodatku cukru?
Awatar użytkownika

PNGospodarka
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 22 cze 2010, 15:19
Ulubiony Alkohol: wszystko
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 1 raz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: PNGospodarka »

Właśnie miałem okazje kosztować mojego cydru "wzmacnianego", otóż na ok.5l soku dodałem 1 kg cukru. Nie mam alkoholomierza i tak w smaku stwierdziłem że ma ok. 10% alkoholu, jest słodziutki i ogólnie bardzo dobry. Społeczność kobieca stwierdziła iż jest lepszy od standardowego cydru bez dodatku cukru. Jeśli ktoś chce poeksperymentować to polecam.

shift26
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 20:32
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: shift26 »

Witam po dłuższej przerwie.
Cydr z pierwszego tłoczenia się dawno skończył, więc czas na nowy. :) Tylko tym razem z modyfikacjami, a mianowicie z imbirem :) i tu pojawia się moje pytanie: kiedy, jak, ile tego imbiru dać? :) Baniak eksperymentalny 5l. :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 maja 2011, 17:47 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja

afrowawa
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 29 cze 2011, 12:18
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: afrowawa »

Dołączę się do tematu :) Na dniach chcę kupić sok jabłkowy i zrobić pilotażowo 5 l cydru :P Kiedy należy zlać cydr? Jak blg. osiągnie 0? Ile dodać glukozy do nagazowania? :) I czy cydr jak piwo wymaga "leżakowania"?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5389
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 677 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Zygmunt »

Ja po paru butelkach eksperymentalnych doszedłem do wniosku, że na butelkę 0,33l najlepiej sypać 2,5g glukozy. Z tym, że mowa o piwku, ale sądze, że cydr wypada podobnie. Zrób tak jak ja- parę butelek pilotażowych- 1g; 1,5g; 2g; 2,5g; 3g. Pilnuj, żeby nie było granatów (butelki nie wybuchły) i sprawdzaj nagazowanie co kilka dni.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Crosis
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2011, 20:52
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Crosis »

Witam, mój pierwszy post, bo trafiłem tutaj z piwo.org, tropem cydru oczywiście ;)

I teraz tak: czy ktokolwiek z Was próbował robienia cydru na drożdżach piwnych? Ja mam ambitny plan nastawienia w tym tygodniu dużego zbiornika (26l) i kilku mniejszych (6l). Chcę pokombinować z gęstwą drożdży piwnych oraz drożdżami winnymi - stąd moje pytanie.

Oczywiście foto-dokumentację oraz opis dołączę ;)

Crosis
Awatar użytkownika

Dazzal93
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 9 paź 2011, 22:16
Krótko o sobie: Old VW don't die they just get lower ;)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Dazzal93 »

Witam;] to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanko do autora tematu lub ludzi, którym sie udało popełnić cydr: Czy przed butelkowaniem mieszaliście drożdże z winkiem? tzn czy po rozlaniu na dnie balonu został osad (drozdże) czy go zmieszaliście i dopiero do butelek??
Nie wiem jak to zrobić, cydr nastawiłem tydzień temu.
Pozdrawiam
Kocham drożdże ;]
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Oczywiście że bez osadu. To sam smród! Zostawienie tego gwarantuje że nie przełkniesz ani kropli. Tych żywych wystarczy na nową warstwę osadu. Cydr do butelek ściągaj, a nie przelewaj bo zmącisz wszystko.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Dazzal93
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 9 paź 2011, 22:16
Krótko o sobie: Old VW don't die they just get lower ;)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Dazzal93 »

Jakos ciężko mi w to uwierzyć, że coś plywa w tym cydrze. Dość gruba warstwa osadu się zrobiła na dnie gąsiora po tygodniu i 2 dniach. Sciągać jak będzie blg 1-2 czy jak wolno bedzie bulkać ?( jak wolno powinno ??).
Kocham drożdże ;]
Awatar użytkownika

Dazzal93
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 9 paź 2011, 22:16
Krótko o sobie: Old VW don't die they just get lower ;)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Dazzal93 »

Cydr wyszedł bardzo dobry, jednak dobrze jest dodać słodzik, bo dość kwaśnawe wysło. Nie mniej jednak idealny zamiennik piwa. Bardzo dobrze się nagazowało. Zrobiłem jak kolega doradził, wlałem po sciągnięciu znad osadu, a i tak sie pojawił w butelkach delikatny osadzik.
Kocham drożdże ;]

janowsk
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 18 lip 2010, 17:26
Cydr z jabłek vs. cydr z soku z Biedronki (Riviva)

Post autor: janowsk »

Witam

Jestem tu nowym użytkownikiem, z wykształcenia i zamiłowania chemik, a ponieważ jakiś czas temu zauważyłem że sklepowy alkohol mi nie służy to postanowiłem sam sobie przyrządzać to co lubię. Od kilku lat robię wina owocowe (aronia, czerwonoa porzeczka, dzika róża, głóg) i sporadycznie nalewki, a od roku jestem szczęśliwym posiadaczem szklanego sprzętu do destylacji i rektyfikacji (ale to opiszę w innym miejscu i czasie). Ponieważ jakiś czas temu napaliłem się na cydr to... ten post podaje wyniki porównania cydru otrzymanego z biedronkowego soku Riviva i z moszczu wyciśniętego z 2 odmian jabłek.

Cydr I (24.10.2011)
4 kg jabłek Boskop
4 kg jabłek Jonagold
Drożdże Malga Zamojscy – 1 opakowanie (matkę drożdżową sporządzono wg przepisu na opakowaniu)
Enzym pektolityczny Rohapect DA6L – 2 ml
6 czubatych łyżek stołowych cukru
Jabłka starto razem ze skórką na tarce o drobnych oczkach. Do połowy miazgi dodano 1 ml enzymu, podgrzano do ok. 40˚C, po czym pozostawiono w temperaturze pokojowej na 12 h, następnie przy pomocy worka o rozmiarach porów 10 μm (worek zakupiono w sklepie Bimber Hobby i wyciskano moszcz metodą wykręcania) odciśnięto moszcz otrzymując prawie suche wytłoki o objętości średniej wielkości grejpfruta (zdjęcie) i ok. 2,2 l moszczu. Do drugiej połowy dodano 1 ml enzymu i podgrzano do ok 40˚C, po czym odstawiono na 2 h, następnie przy pomocy worka o rozmiarach porów 10 μm odciśnięto moszcz otrzymując prawie suche wytłoki o objętości średniej wielkości grejpfruta i ok. 2,2 l moszczu. Moszcz odstawiono na 48h i po tym czasie zlano go znad osadu. Po zlaniu znad osadu moszcz przeniesiono do butli PET o poj. 6 l po wodzie mineralnej i zaszczepiono połową objętości matki drożdżowej.
2011-10-22 14.00.17.jpg
Cydr II (24.10.2011)
4,5 l soku jabłkowego Riviva z Biedronki
Drożdże Malga Zamojscy
6 czubatych łyżek stołowych cukru
Sok wlano do butli PET po wodzie mineralnej o poj. 5l i zaszczepiono drugą połową matki drożdżowej.

2.11.2011
Zlano młode cydry znad osadu do butelek z zamknięciem drucianym (butelki po piwe Grolsh, Kelt oraz butelki i zamknięcia z firmy Biowin), do każdej butelki dodano 1 łyżeczkę cukru i po zamknięciu wymieszano do rozpuszczenia cukru.

Degustacja (17.11.2011)
Cydr otrzymany z soku Riviva jest prawie klarowny i wytrawny w smaku ale nie posiada praktycznie w ogóle zapachu jabłek, cechuje go lekka nuta alkoholu amylowego. Smakuje trochę jak przefermentowana i nagazowana brzeczka cukrowa lub „ruski szampan”.

Cydr otrzymany z moszczu jabłkowego jest lekko mętny (na zdjęciu) i wytrawny w smaku oraz charakteryzuje się zapachem jabłek z lekką nutą alkoholu amylowego (dla nie wtajemniczonych - bardzo delikatny bimbrowy posmaczek).
2011-11-17 20.48.06.jpg


Niestety w obydwu przypadkach nie zmierzyłem zawartości alkoholu w finalnym produkcie ale biorąc pod uwagę wpływ na organizm wytwórcy mogę ją ocenić na około 7 % obj.

Reasumując:
Cydr z moszczu jabłkowego jest aromatyczny i przyjemny w smaku oraz zapachu. Nie polecam natomiast produkcji cydru z soku Riviva. Z dodatkiem syropu malinowego jeszcze da się go wypić, natomiast solo trzeba być desperatem żeby się na niego zdecydować ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2849
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Cydr z jabłek vs. cydr z soku z Biedronki (Riviva)

Post autor: JanOkowita »

Szkoda, że nie zostały zastosowane drożdże dedykowane do cydru. Może efekt byłby ciekawszy ?

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

janowsk
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 18 lip 2010, 17:26
Re: Cydr z jabłek vs. cydr z soku z Biedronki (Riviva)

Post autor: janowsk »

Bardzo możliwe że efekt byłby ciekawszy ale jak widzę w sklepie http://alkohole-domowe.pl/product-pl-27 ... cydru.html są dostępne w wersji słodzonej więc jak dla mnie odpadają, ponieważ nie cierpię wszelkich słodzików. Postanowiłem dać biedronkowemu sokowi jeszcze jedną szansę i nastawiłem kolejny cydr, tym razem z użyciem syropu malinowego "Dar lata" takoż biedronkowego i drożdży Fermivin PDM.

Skład nastawu

Sok jabłkowy Riviva (Biedronka) zaw. 100 g cukru/l – 9 l
Syrop malinowy Dar Lata (Biedronka) zaw. 63 g cukru/100 ml – 440 ml
Drożdże Fermivin PDM (Biowin) – 1 opakowanie

Końcowe stężenie alkoholu powinno być na poziomie 7% obj. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

Spróbuj sobie do jednej, dwóch butelek dodac po pastylce słodzika, zobaczysz czy Ci spasuje. Ja też byłem długo wrogiem słodzików, ale w tym wypadku nie wyorbrażam juz sobie nie dodawać. Sok biedronkowski lubi mały dodatek bardziej organiczny, jedno posiekane jabłko, albo sok z miąższem.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Dazzal
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 9 paź 2011, 22:13
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Dazzal »

Ja zrobiłem ostatnio sok z soku z auchan. Dodałem 0,5 kg cukru do soku. Nie polecam, syf taki, że szok !!!! Nie wiem czym to słodzili, ale chyba nie cukrem. Po 3 tygodniach fermentacjis słodkie, że mozg staje, a cukromierz wskazuje 3blg. Polecam sok z biegronki tam przynajmniej jest cukier, a nie chemia ;/ aż się dziwie, że drożdże to wytrzymały - twarde chłopaki ;]
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Robiłem na drożdżach cydrowych - osobiście nie polecam - lepszy wyszedł na Saturnesach. Będąc na urlopie kupiłem też angielski cydr strongbow ... musze powiedzieć że cydr z kartonikowego soku nie ma co sie wstydzić.
Pozdrawiam
M.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”