Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁYN
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY
Jeśli wierzyć alkoholomierzowi firmy Biowin , to ilość alkoholu w zacierze mieści się między (-4 %) a (-2 %), do 25 l dodałem 4 kg cukru w syropie i 10 dkg drożdży. Przepis na żytniówkę z "naszej" strony. A swoją drogą to ciekawe, czy jeśli wypiłbym taki zacier to stanę się trzeźwiejszy ?
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY
Dzięki "galt". A swoją drogą , szukając błędu, dopatrzyłem się w innych tematach, że przez jakiś czas należy utrzymać śrutę z żyta i słodu w temp. 65 stopni. Ja zalałem ją przegotowaną wodą, schłodzoną do 65 st. i do baniaka. Jeśli to błąd to mnie naprostujcie bo żytniówkę i tak zrobię, tylko że mam na razie pod górkę i trochę szkoda czasu na próby, skoro mogłoby już chodzić jak należy.
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY
Dzięki serdeczne, okazuje się , że to ja popełniłem błąd. Jak go naprawię to dam znać co wyszło.
Posty scalone.
Zastosowałem się do informacji, płyn po przygotowaniu okazał się niezwykle słodki. Gąsior napełniony do 3/4 wykipiał, sugeruję "ekstrakt" żytni zalewać do max. 2/3 przy zamknięciu rurką. Dziękuję za wskazówki. Jak wyjdzie-napiszę
Posty scalone.
Zastosowałem się do informacji, płyn po przygotowaniu okazał się niezwykle słodki. Gąsior napełniony do 3/4 wykipiał, sugeruję "ekstrakt" żytni zalewać do max. 2/3 przy zamknięciu rurką. Dziękuję za wskazówki. Jak wyjdzie-napiszę
-
- Posty: 43
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY
Z "Destylatów alkoholowych" Pischla
"Z reguły najbardziej burzliwymi fermentacjami są fermentacje zacierów zbożowych, warto więc pamiętać o pozostawieniu w fermentatorze/balonie minimum 40-45% wolnej przestrzeni, a dodatkowo można zastosować tzw. preparaty przeciwpianotwórcze, które mogą być na bazie olejów naturalnych lub emulsji silikonowych. W Polsce można je znaleźć pod nazwą Antypiana, Dakisil, Espumisan."
"Z reguły najbardziej burzliwymi fermentacjami są fermentacje zacierów zbożowych, warto więc pamiętać o pozostawieniu w fermentatorze/balonie minimum 40-45% wolnej przestrzeni, a dodatkowo można zastosować tzw. preparaty przeciwpianotwórcze, które mogą być na bazie olejów naturalnych lub emulsji silikonowych. W Polsce można je znaleźć pod nazwą Antypiana, Dakisil, Espumisan."