Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁYN

Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: lupus1978 »

Witam,

Czy ktoś używał słodu jęczmiennego jasnego pilzneńskiego z BogutynMlyn.pl?

Jaki był efekt, przed i po destylacji?

Proszę o informacje dotyczące tego słodu - liczy się każda informacja.

Chcę kupić trochę tego towarku :)

Dzięki za info.

L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.

jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: jelonek81 »

Słód o którym piszesz właśnie testuję, jak wyjdzie dam znać. :piwo:

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: lupus1978 »

Ok. czekam.
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: Kucyk »

I ja popieram te testy... 8-)

jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: jelonek81 »

Po siedmiu dniach delikatnej fermentacji alkoholu w baniaku -2 %, doprawiłem syropem z cukru i poczekam.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: Zygmunt »

-2%?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: jelonek81 »

Jeśli wierzyć alkoholomierzowi firmy Biowin , to ilość alkoholu w zacierze mieści się między (-4 %) a (-2 %), do 25 l dodałem 4 kg cukru w syropie i 10 dkg drożdży. Przepis na żytniówkę z "naszej" strony. A swoją drogą to ciekawe, czy jeśli wypiłbym taki zacier to stanę się trzeźwiejszy ? :odlot:
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: galt »

Alkoholomierzem nie zmierzysz zawartości alkoholu w zacierze, tylko w czystych (bez cukru) destylatach. Zawartość alkoholu w zacierze możesz obliczyć z różnicy zawartości cukru, zawartość cukru mierzy się cukromierzem.

jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: jelonek81 »

Dzięki "galt". A swoją drogą , szukając błędu, dopatrzyłem się w innych tematach, że przez jakiś czas należy utrzymać śrutę z żyta i słodu w temp. 65 stopni. Ja zalałem ją przegotowaną wodą, schłodzoną do 65 st. i do baniaka. Jeśli to błąd to mnie naprostujcie bo żytniówkę i tak zrobię, tylko że mam na razie pod górkę i trochę szkoda czasu na próby, skoro mogłoby już chodzić jak należy.
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: galt »

W zacieraniu jeszcze nie mam doświadczenia ale bazował bym na tych wiadomościach:
Obrazek
Obrazek

jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: jelonek81 »

Dzięki serdeczne, okazuje się , że to ja popełniłem błąd. Jak go naprawię to dam znać co :D wyszło.

Posty scalone.

Zastosowałem się do informacji, płyn po przygotowaniu okazał się niezwykle słodki. Gąsior napełniony do 3/4 wykipiał, sugeruję "ekstrakt" żytni zalewać do max. 2/3 przy zamknięciu rurką. Dziękuję za wskazówki. Jak wyjdzie-napiszę :D
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: galt »

Z "Destylatów alkoholowych" Pischla
"Z reguły najbardziej burzliwymi fermentacjami są fermentacje zacierów zbożowych, warto więc pamiętać o pozostawieniu w fermentatorze/balonie minimum 40-45% wolnej przestrzeni, a dodatkowo można zastosować tzw. preparaty przeciwpianotwórcze, które mogą być na bazie olejów naturalnych lub emulsji silikonowych. W Polsce można je znaleźć pod nazwą Antypiana, Dakisil, Espumisan."

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: lupus1978 »

Kolego jelonek81
Jak efekt końcowy pracy twojej?
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Składniki zacierów”