Nalewka bananowa
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 wrz 2024, 18:24
- Krótko o sobie: Skromny człowiek poszerzający horyzonty i perspektywy życiowe :)
- Ulubiony Alkohol: wino / nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
Witam. 2 dni temu nastawiłem nalewkę z bananów.
Jeśli chodzi o sposób działania to widziałem różne sposoby, ale stwierdziłem, że wybiorę standardowy.
Pokroiłem w plastry banany i łącznie z dodatkami zalałem to spirytusem 70% i odstawie to na około jakieś 3 tygodnie pomimo, że banany zapewne zczernieją.
Jeśli chodzi o składniki pozwoliłem stworzyć coś swojego i na pewno dam aktualizacje jak całość smakuje, gdy będzie gotowa
SKŁAD:
3 litry alko. łączne stężenie 70%
*około 48 bananów , 8 bananów na 500 ml alkoholu
*3 laski cynamonu
*4 laski wanilii ( samo wykrojone wnętrze , gdyż laska nadaje goryczy)
*cała mała, biała czekolada starta na tarce
*kilogram cukru
-Całość oczywiście została mocno wymieszana, by rozpuścić cukier, oraz by przyprawy się dobrze rozmieściły i wkomponowały.
- W planach mam dolanie wody by rozcieńczyć trunek do 30-40% , a ze względu na cukier w bananach i czekoladzie nie zamierzam już prawdopodobnie dosładzać.
Poniżej przesyłam zdjęcie. Nalewka wygląda soczyście, a po przefiltrowaniu na pewno będzie piękna i złocista. Banany podobno chłoną dużo płynu, więc wrzucę je pod prasę może coś zostanie
Jeśli chodzi o sposób działania to widziałem różne sposoby, ale stwierdziłem, że wybiorę standardowy.
Pokroiłem w plastry banany i łącznie z dodatkami zalałem to spirytusem 70% i odstawie to na około jakieś 3 tygodnie pomimo, że banany zapewne zczernieją.
Jeśli chodzi o składniki pozwoliłem stworzyć coś swojego i na pewno dam aktualizacje jak całość smakuje, gdy będzie gotowa
SKŁAD:
3 litry alko. łączne stężenie 70%
*około 48 bananów , 8 bananów na 500 ml alkoholu
*3 laski cynamonu
*4 laski wanilii ( samo wykrojone wnętrze , gdyż laska nadaje goryczy)
*cała mała, biała czekolada starta na tarce
*kilogram cukru
-Całość oczywiście została mocno wymieszana, by rozpuścić cukier, oraz by przyprawy się dobrze rozmieściły i wkomponowały.
- W planach mam dolanie wody by rozcieńczyć trunek do 30-40% , a ze względu na cukier w bananach i czekoladzie nie zamierzam już prawdopodobnie dosładzać.
Poniżej przesyłam zdjęcie. Nalewka wygląda soczyście, a po przefiltrowaniu na pewno będzie piękna i złocista. Banany podobno chłoną dużo płynu, więc wrzucę je pod prasę może coś zostanie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 713
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 136 razy
-
- Posty: 1616
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 218 razy
- Otrzymał podziękowanie: 377 razy
Re: Nalewka bananowa
Ja bym cukierem posypał za 3 tygodnie odcedzone banany, co by wyciągnął płyn i %, potem zmieszał, dolał wody i zostawił na miesiąc. Się wtedy ładnie ułoży. A nie że cukierem od początku.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lis 2024, 23:35 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 65
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nalewka bananowa
Polecam spróbować nalewki przed dodaniem cukru, ponieważ dojrzałe banany mają go bardzo dużo. Osobiście, nie dosładzam.
Z ciekawych połączeń, to kiedyś dostałem trochę dojrzałych bananów i z braku innego alko, zalałem je brandy rodzynkowym (rodzynki z olx po 1,5 zł ). Wyszedł bardzo smaczny trunek.
Z ciekawych połączeń, to kiedyś dostałem trochę dojrzałych bananów i z braku innego alko, zalałem je brandy rodzynkowym (rodzynki z olx po 1,5 zł ). Wyszedł bardzo smaczny trunek.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2024, 12:18 przez ledzep, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 wrz 2024, 18:24
- Krótko o sobie: Skromny człowiek poszerzający horyzonty i perspektywy życiowe :)
- Ulubiony Alkohol: wino / nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
Re: Nalewka bananowa
Też ciekawa mieszanka . Może za niedługo sam poeksperymentuje z różnymi alkoholami poza wódką, a odnośnie rodzynek to widziałem ostatnio ciekawy materiał na temat wina z hibiskusa, oraz rodzynek i ponoć jest to bardzo smaczne, więc możliwe że moim następnym wyrobem będzie właśnie takie wino ( pierwsze które robię w życiu) Nalewki wychodzą dość drogo.. , a widziałem że za jakieś 70 zł idzie 25 litrów wina wyciągnąć .
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nalewka bananowa
@hammer93
Jak będziesz filtrował swoją nalewkę ?
Bo moja bananowa, którą kiedyś zrobiłem (tylko 1 litr) nie chciała się filtrować (była tylko z bananów i wódeczki).
Zmiksowałem ją więc i podałem jako polewa do lodów na imprezie.
Tak więc opisz jak uda ci się filtracja.
Jak będziesz filtrował swoją nalewkę ?
Bo moja bananowa, którą kiedyś zrobiłem (tylko 1 litr) nie chciała się filtrować (była tylko z bananów i wódeczki).
Zmiksowałem ją więc i podałem jako polewa do lodów na imprezie.
Tak więc opisz jak uda ci się filtracja.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 wrz 2024, 18:24
- Krótko o sobie: Skromny człowiek poszerzający horyzonty i perspektywy życiowe :)
- Ulubiony Alkohol: wino / nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
Re: Nalewka bananowa
@maniekironman jasne podeślę cały proces. Mam nadzieję, że się ładnie przefiltruje, bo jednak rozpuszczalnik to ciecz , pomimo że banan jest gęsty. Sam jestem ciekawy tego procesu gdzieś przed końcem grudnia zrobię aktualizacje.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 lis 2024, 12:40 przez Hammer93, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 wrz 2024, 18:24
- Krótko o sobie: Skromny człowiek poszerzający horyzonty i perspektywy życiowe :)
- Ulubiony Alkohol: wino / nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
Re: Nalewka bananowa
AKTUALIZACJA:
Nalewka bananowa po 2 tygodniach maceracji zlana ze względu na późniejszy brak czasu
1. Odcedziłem banany od płynu. 2. Tak jak założyłem. Banany wchłoneły dużą ilość płynu, więc całość stopniowo wycisnąłem prasą z powodzeniem 3. Całość została odpowiednio przefiltrowana poprzez sitko i filtr ( Osiągnąłem około 3l płynu, więc nie odniosłem dużej utraty płynu) 4. Zdjęcie końcowe - płyn złocisty i przejrzysty o żółto-złotej barwie 5. Smak bardzo smaczny i kuszący , polecam
Nalewka bananowa po 2 tygodniach maceracji zlana ze względu na późniejszy brak czasu
1. Odcedziłem banany od płynu. 2. Tak jak założyłem. Banany wchłoneły dużą ilość płynu, więc całość stopniowo wycisnąłem prasą z powodzeniem 3. Całość została odpowiednio przefiltrowana poprzez sitko i filtr ( Osiągnąłem około 3l płynu, więc nie odniosłem dużej utraty płynu) 4. Zdjęcie końcowe - płyn złocisty i przejrzysty o żółto-złotej barwie 5. Smak bardzo smaczny i kuszący , polecam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 wrz 2024, 18:24
- Krótko o sobie: Skromny człowiek poszerzający horyzonty i perspektywy życiowe :)
- Ulubiony Alkohol: wino / nalewki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
Re: Nalewka bananowa
Polecam potrzymać z 3 tygodnie w słoju, a przy klarowaniu dobrze jest użyć sitko, a dopiero wtedy puścić do filtra (wtedy się tak nie zapycha)
Miło, że ktoś użyje mój przepis. Daj znać jak Ci wyjdzie to sprawdzę aktualizacje i poznam twoją opinię na temat smaku
Swoją drogą jak ogarniesz dzisiaj to możesz kupić banany na promocji pół ceny tańsze w netto i biedrze . Promka dzisiaj wygasa, więc może jeszcze zdążysz .
Miło, że ktoś użyje mój przepis. Daj znać jak Ci wyjdzie to sprawdzę aktualizacje i poznam twoją opinię na temat smaku
Swoją drogą jak ogarniesz dzisiaj to możesz kupić banany na promocji pół ceny tańsze w netto i biedrze . Promka dzisiaj wygasa, więc może jeszcze zdążysz .
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2024, 14:41 przez Hammer93, łącznie zmieniany 1 raz.