macerat rodzynkowy

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
inna ścieżka
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 14 wrz 2016, 11:30

Post autor: inna ścieżka »

Puszczałem surówkę z winogron przez 4 półki na małym refluksie, się zagapiłem i wbiłem pogon. Mam 5l 90% spirytusu do ponownego puszczeni na PS. Pomysł jest by rozcieńczyć do 70% i zalać lekko namoczone i zmielone rodzynki i destylować macerat. Mam kocioł z mieszadłem, destyluję z gęstym.

Pytania:
- ile rodzynek na 5l 90% spirytusu?
- jak długo macerować?
- czy rozcieńczać 70%?
- na jaki % rozcieńczać macerat do destylacji (klasyczne 20%)?
- zastał mi przedgon (50% od serca - resztę wylewam) i pogon do recyklingu. Czy dodać go do maceratu i przy destylacji "szeroko" odbierać frakcję? Będę robić nastawy rodzynkowe to odpad się przerobi.

Ciężko znaleźć na ten temat informacje, maceraty kosmetyczne czy ziołowe to i owszem ale pod psocenie z suszonych owoców już gorzej.
Proszę o podpowiedz albo link na odpowiednią stronę forum(trochę szperałem i o ginie sporo ale to trochę inna bajka).
Z góry dziękuję za każdą sugestię
koncentraty wina
Awatar użytkownika

ledzep
50
Posty: 65
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: macerat rodzynkowy

Post autor: ledzep »

Dużo tych pogonów? Dałbym czas temu destylatowi a eskperymenty z macerowaniem rodzynek zrobiłbym z czegoś mniej szlachetnego. Z tego zanieczyszczonego może wyjść fajne brandy.

Zbyszek T
250
Posty: 255
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: macerat rodzynkowy

Post autor: Zbyszek T »

Rodzynki zawierają masą konserwantów, przede wszystkim siarki (SO2).
Siarka się wspaniale destyluje i ostry, duszący aromat przechodzi do destylatu.
Ja bym odradzał.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2711
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: macerat rodzynkowy

Post autor: jakis1234 »

Zbyszek T pisze: środa, 27 lis 2024, 19:13 Rodzynki zawierają masą konserwantów, przede wszystkim siarki (SO2).
Siarka się wspaniale destyluje i ostry, duszący aromat przechodzi do destylatu.
Ja bym odradzał.
Eeee, niekoniecznie,
Trzeba rodzynki dokładnie przelać kilka razy wrzątkiem i wypłukać.
Destylat wychodzi niezły.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3949
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: macerat rodzynkowy

Post autor: Doody »

Piłem świetne destylaty z rodzynek, choć sam zrobiłem dość średni. Taki bardziej do wypicia z colą niż jako koniak ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
inna ścieżka
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 14 wrz 2016, 11:30
Re: macerat rodzynkowy

Post autor: inna ścieżka »

pogony mocno wyczuwalne.To miało być do szybkiej degustacji - kumpel dał winogron. Jak mam to puścić jeszcze raz to kombinuje jakby smak poprawić. Wolę smakowe jak kryształ czyste. Sprzęt miedziany to siarkę powinien trochę zneutralizować. Jakaś sugestia ile rodzynek na 1l 70% destylatu?
Awatar użytkownika

ledzep
50
Posty: 65
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: macerat rodzynkowy

Post autor: ledzep »

Sugestia:
Nie maceruj rodzynek, bo popsujesz destylat.
Jak już się upierasz, to puść to na PS.
Zostaw sobie buteleczkę i po roku zobaczysz ile straciłeś szybko degustując.

Zbyszek T
250
Posty: 255
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: macerat rodzynkowy

Post autor: Zbyszek T »

Destylat z rodzynek (przefermentowanych) jak najbardziej.
Ale macerat - ja bym odradzał.

Ja raz zrobiłem coś takiego: kupiłem 3 l soku 100% NFCT z wiśni. Dolałem do spirytusu i puściłem na destylację.
Taki smród wyszedł, głównie siarki, że nie do wypicia to było.
Może i coś tam jeszcze było, nie wiem czym się konserwuje żywność, ale konserwanty są b. tanie i ich sypią na potęgę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”