Problem z Nastawem Cukrowym

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
ObjecieMorfeusza
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 16 lis 2024, 09:47

Post autor: ObjecieMorfeusza »

Cześć wszystkim.
Sporządziłem nastaw cukrowy na drożdżach BROWIN X-PURE 21.3%, wybrałem wariant III czyli 19% pierwszego dnia dorzuciłem 20 kg cukru drugiego 12 kg na sto litrów nastawu, zrobiłem 3 takie beczki.
Cały proces fermentacji był bez zarzutu, blg -4 jednak nastaw nie chce sam się wyklarować od ponad dwóch tygodni, w momencie którym to piszę zlewa mi się jedna z 100l beczek do mniejszych 50l baniaków mam nadzieję że to pomoże. Czy macie jakieś propozycje o co może chodzić ? I czy moje rozwiązanie cokolwiek zmieni?

HeniekStarr
700
Posty: 713
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Problem z Nastawem Cukrowym

Post autor: HeniekStarr »

klarowanie-nastawow-od-a-do-z-t675.html ... 29d77f786b

W skrócie - zlanie znad osadu, odgazowanie, niska temperatura. To Twoi sojusznicy. Zaraz obok duoklar.

prolog1975
500
Posty: 502
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Problem z Nastawem Cukrowym

Post autor: prolog1975 »

Jak masz nastaw by ulep i się nie klaruje to prawdopodobnie -4 jest jednak w nastawie cukier się unosi nieprzerobiony.
Zobacz czy osiągniesz 19-20l surówki z takiej beczki. Jak mniej to zobaczysz ile nie cukru nie przerobiło.
Następnym razem dawaj mniej cukru I nie wierz we wszystko co piszą na opakowaniach drożdzy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2711
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Problem z Nastawem Cukrowym

Post autor: jakis1234 »

Wystaw na niską temperaturę, akurat takie mamy i będzie w porządku.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lis 2024, 10:44 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”