Nowicjusz prosi o sprawdzenie nastawu

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Paul900621
1

Post autor: Paul900621 »

Witam,jestem w trakcie robienia pierwszego w życiu wina. Uprzedzam że miesiąc przed rozpoczęciem przeczytałem dużo treści na temat wina. Nie mam kogo się poradzić,dlatego proszę o skorygowanie i sprawdzenie tego co zrobiłem.
Wino z jasnych winogron, pół słodkie lub słodkie(wiem że można na końcu dosłodzić),14%.
-11 września 16,3 kg oczyszczonego winogrona rozgniotłem tłuczkiem i przelałem miazgę do wiadra fermentacyjnego. BLG soku 13,w 1 litrze wody zrobiłem syrop cukrowy z 1,5 kg cukru i wlałem. BLG po dodaniu syropu 22BLGDodałem pożywkę Kombi Vita,dodałem rozrobione drożdże Vinistart Complex 12 g.W następnym dniu nastaw zaczął pracować
-15 września odrzuciłem owoce i przegniotlem przez praskę.Soku wyszło 14,5 l(w tym dodany litr wody do syropu plus 0,6 l objętość cukru)BLG wyniosło 0. Więc odlałem soku i rozpuściłem 500 g cukru i wlałem. Policzyłem ilość cukru i wyszło ogólnie 3106 g cukru ale odjołem cukier zawarty w owocach.
Moje pytanie czy dobrze że odjalem ten cukier już w owocach czy nie?
Drugie pytanie odnośnie koloru nastawu czy jest ok? Nastaw pracuje(zdjęcie drugiego nastawu zrobionego proporcjonalnie do tego co mam w wiadrze)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 wrz 2024, 15:37 przez Paul900621, łącznie zmieniany 2 razy.
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Nowicjusz prosi o sprawdzenie nastawu

Post autor: jakis1234 »

A poprawkę na cukry niefermentowalne uwzględniłeś?

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lis 2024, 10:34 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”