witam Forumowiczów
Potrzebuję pomocy w wyborze pompy (chyba przepływowej lub samozasysającej) do mojego pomysłu na jacuzzi. Ale po kolei.
Od pewnego czasu chodził mi po głowie pomysł zakupu dmuchanego jacuzzi, a co za tym idzie wykorzystaniu ciepłej wody z chłodnicy przy mojej produkcji. Nieco podupadłem na zdrowiu, a bąbelki doskonale mnie rehabilitują. Tak więc zakupiłem już jacuzzi - czekam tylko na dostawę.
I jeżeli chodzi o letnie miesiące to jacuzzi będzie stało w ogrodzie. Dotychczas wykorzystywałem wodę do baseniku za domem, lub płynęła do mauzera 1000 l, a potem do podlewania roślinek. Teraz w sezonie letnim będzie mogła również lecieć do jacuzzi za domem.
Ale w zimie ...
Szukałem miejsca i znalazłem (ostatnia piwnica w domu, w której jeszcze nie zrobiłem remontu) - tak zwana graciarnia poza siłownią, słoikownią, alkoholownią i narzędziownią.
Wykorzystam więc ciepłą, a właściwie gorącą wodę, gdy będę sobie psocił, a wieczorkiem wskoczę do gorących bąbelków.
Lecz potem woda musi być wypompowana ok. 1,5 m w górę i przez otwór w ścianie popłynie za dom.
Tak więc potrzebna mi pompa wodna.
I tu wpadłem na drugi pomysł, a mianowicie, jacuzzi mogło by być również wykorzystane jako zbiornik wodny (780 litrów), który będzie gromadził wodę i gdy nie będę pławił się w bąbelkach wykorzystać ją jako zamknięty obieg wody do chłodnicy (i tu potrzebna jest mocniejsza pompa 2 m piwnica + strop + 2,6 m do chłodnicy = 5 m w górę.
Więc tak : woda wychodzi z dna jacuzzi wężem, potem leci wężem do ściany, na której zamontowana jest pompa, potem zawór trójdrogowy i woda płynie na zewnątrz do wylania, albo przez strop na parter i do chłodnicy kolumny gdy sobie psocę.
Co sądzicie o takim pomyśle i co najważniejsze jaką pompę powinienem kupić ?
Pompa do jacuzzi i nie tylko
Moderator: amator
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 113
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 lis 2024, 11:27 przez ManiekIronman, łącznie zmieniany 1 raz.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
Autor tematu - Posty: 113
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pompa do jacuzzi i nie tylko
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy