Witam
Czytając informacje dla początkujących na tym forum 'Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce." natrafiłem na informacje kolegi (jeśli mogę się tak wyrazić) lesgo58
Cyt.
'Np. przy kolumnie o śr. 60mm i mocy grzania 2000W oraz wsadzie o mocy ok. 12% przez minutę leci ok. 115ml. Co oznacza, że przy RR 1:4 możemy bezpiecznie dla stabilnej pracy kolumny i jakości destylatu odbierać 22ml – reszta wraca na wypełnienie. Jest to przykład dla osób posiadających kolumnę bez bufora stabilizującego w dole kolumny."
Czyli jeśli posiadam bufor to nie muszę wyliczać RR? Mogę odbierać z pełną prędkością aż do momentu skoku temperatury na 10 półce? No i oczywiście pilnować temperatury w beczce.
Jeszcze jedno jeśli można to proszę o wyjaśnienie jak poprawnie wyliczyć prędkość odbioru. Tylko tak łopatologicznie po chłopsku. Co dzielimy przez co i dlaczego.
Może dla większości z Was to pytanie wyda się głupie za co przepraszam. Jednak jeszcze dużo się muszę dowiedzieć a więc i pytać
Prędkość odbioru z buforem
-
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Prędkość odbioru z buforem
post265064.html?hilit=wyliczenie%20pr%C ... d6#p265064
wyliczenie-reflux-ratio-na-podstawie-pa ... 13343.html
wyliczenie-reflux-ratio-na-podstawie-pa ... 13343.html
Dzięki za linki. Wszystkie je czytałem.
Tylko mam pytanie: z głowicy przez minutę uzbieram ok. 150ml przy mocy grzania 2500w. I przez jaką wielkość dziele te 150ml? Przez średnicę kolumny? Czas odbioru? Moc grzania?
Tylko mam pytanie: z głowicy przez minutę uzbieram ok. 150ml przy mocy grzania 2500w. I przez jaką wielkość dziele te 150ml? Przez średnicę kolumny? Czas odbioru? Moc grzania?
Ostatnio zmieniony środa, 7 sie 2024, 17:38 przez Macingo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
No, chyba sobie kolego jaja robisz
Przeczytaj jeszcze raz cytat z własnego, wcześniejszego posta;
Przeczytaj jeszcze raz cytat z własnego, wcześniejszego posta;
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Witaj! Jeśli masz bufor stabilizujący, to faktycznie możesz pozwolić sobie na wyższe tempo odbioru – bufor pomaga stabilizować kolumnę, więc nie trzeba tak rygorystycznie pilnować RR (reflux ratio). Wystarczy obserwować temperaturę na 10 półce i reagować na jej skoki, a także pilnować temperatury wsadu.
Co do prędkości odbioru: wartość RR określa proporcję między ilością odbieranego destylatu a tym, co wraca na kolumnę. Prędkość odbioru można liczyć tak: ilość destylatu odbieranego w ml/min przy danym RR to ilość odbierana = moc grzania (W) / efektywność kolumny i specyficznych właściwości wsadu.
Co do prędkości odbioru: wartość RR określa proporcję między ilością odbieranego destylatu a tym, co wraca na kolumnę. Prędkość odbioru można liczyć tak: ilość destylatu odbieranego w ml/min przy danym RR to ilość odbierana = moc grzania (W) / efektywność kolumny i specyficznych właściwości wsadu.