Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2024, 20:31
- Krótko o sobie: Jak przekonać rodzinę, że mój domowy kompot to tak naprawdę tajny przepis na najlepszy cydr ;)
- Ulubiony Alkohol: Burbon Penny Packer Kentucky
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam wszystkich!
Jako początkujący cydrownik zwracam się do Was z prośbą o radę.
Mój cydr po około 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha, a zapach stał się wyraźnie drożdżowy. Nie jestem pewny, czy taki napój nadaje się jeszcze do spożycia, czy też powinienem go wylać.
Czy ktoś z Was miał podobny problem? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki dotyczące ratowania tego cydru lub przyczyny takiego zjawiska.
Z góry dziękuję za pomoc!
Jako początkujący cydrownik zwracam się do Was z prośbą o radę.
Mój cydr po około 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha, a zapach stał się wyraźnie drożdżowy. Nie jestem pewny, czy taki napój nadaje się jeszcze do spożycia, czy też powinienem go wylać.
Czy ktoś z Was miał podobny problem? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki dotyczące ratowania tego cydru lub przyczyny takiego zjawiska.
Z góry dziękuję za pomoc!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
@Volden Albo od razu na rurę albo do kibla.
Ważne. Jak nie odkazisz porządnie fermentora to w następnym nastawie będzie to samo.
Musisz to koniecznie odkazić. Wszystko. Fermentor, rurkę fermentacyjną, ważne! Na zewnątrz również.
Bo ci się znowu zakazi. Porządnie i z głową. Tutaj masz formy przetrwalnikowe. Jak ich nie pokonasz to one ciebie i twój następny nastaw.
Pozdro
Ważne. Jak nie odkazisz porządnie fermentora to w następnym nastawie będzie to samo.
Musisz to koniecznie odkazić. Wszystko. Fermentor, rurkę fermentacyjną, ważne! Na zewnątrz również.
Bo ci się znowu zakazi. Porządnie i z głową. Tutaj masz formy przetrwalnikowe. Jak ich nie pokonasz to one ciebie i twój następny nastaw.
Pozdro
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2024, 20:31
- Krótko o sobie: Jak przekonać rodzinę, że mój domowy kompot to tak naprawdę tajny przepis na najlepszy cydr ;)
- Ulubiony Alkohol: Burbon Penny Packer Kentucky
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
Dziękować.
Już zabrałem się za robotę – wiadro zostało dokładnie wyczyszczone. Przy okazji sprawdziłem zawartość alkoholu i cukru. Alkomierz wskazał 0%, a cukromierz 0 Blg (na początku fermentacji było 18 Blg).
Czy w takiej sytuacji powinienem dodać nowe drożdże i cukier, żeby wznowić fermentację, czy też lepiej poddać cydr dalszej obserwacji?
Już zabrałem się za robotę – wiadro zostało dokładnie wyczyszczone. Przy okazji sprawdziłem zawartość alkoholu i cukru. Alkomierz wskazał 0%, a cukromierz 0 Blg (na początku fermentacji było 18 Blg).
Czy w takiej sytuacji powinienem dodać nowe drożdże i cukier, żeby wznowić fermentację, czy też lepiej poddać cydr dalszej obserwacji?
-
- Posty: 3050
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 561 razy
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
Zaraz mnie szlag trafi.
Odpowiedz proszę jak jednocześnie zmierzyłeś zawartość alkoholu oraz cukru? Czym? A co ci miał pokazać miernik? Równie dobrze mógłbyś tam wsadzić miernik prądowy. Ciekawe ile wolt by ci pokazał ³
Nie ma takiej opcjii aby ci pokazało obydwa wskazania. To jest tak wyskalowane że nie ma bata.
Puszczaj to na rurę I tyle. A jak znam życie to i I tak nie wyjdzie.
Podpowiem. Puszczaj to jak najszybciej.
Odpowiedz proszę jak jednocześnie zmierzyłeś zawartość alkoholu oraz cukru? Czym? A co ci miał pokazać miernik? Równie dobrze mógłbyś tam wsadzić miernik prądowy. Ciekawe ile wolt by ci pokazał ³
Nie ma takiej opcjii aby ci pokazało obydwa wskazania. To jest tak wyskalowane że nie ma bata.
Puszczaj to na rurę I tyle. A jak znam życie to i I tak nie wyjdzie.
Podpowiem. Puszczaj to jak najszybciej.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2024, 20:31
- Krótko o sobie: Jak przekonać rodzinę, że mój domowy kompot to tak naprawdę tajny przepis na najlepszy cydr ;)
- Ulubiony Alkohol: Burbon Penny Packer Kentucky
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
A pan, drogi kolego, zamiast zajmować się konstruktywną dyskusją, woli się czepiać szczegółów technicznych i obrażać innych. Gratuluję podejścia .
Oczywiście, że użyłem dwóch różnych przyrządów: alkomierza do pomiaru zawartości alkoholu i cukromierza do pomiaru zawartości cukru. To tak, jakby pan chciał zmierzyć temperaturę termometrem, a ciśnienie barometrem. Ale skoro pan uważa, że można zmierzyć wszystko jednym przyrządem, to proszę bardzo, niech pan wynalezie taki uniwersalny miernik. Może przy okazji wynalezie też perpetuum mobile i sprzeda go za milion dolarów .
Zamieszczam zdjęcie z przyrządami, których użyłem, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.
Oczywiście, że użyłem dwóch różnych przyrządów: alkomierza do pomiaru zawartości alkoholu i cukromierza do pomiaru zawartości cukru. To tak, jakby pan chciał zmierzyć temperaturę termometrem, a ciśnienie barometrem. Ale skoro pan uważa, że można zmierzyć wszystko jednym przyrządem, to proszę bardzo, niech pan wynalezie taki uniwersalny miernik. Może przy okazji wynalezie też perpetuum mobile i sprzeda go za milion dolarów .
Zamieszczam zdjęcie z przyrządami, których użyłem, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
@Volden
Nie mam zielonego pojęcia co to jest alkomierz.
Nie mam zielonego pojęcia co to jest alkomierz.
Ostatnio zmieniony środa, 2 paź 2024, 08:05 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
- Posty: 7497
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1739 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
Taak? A czyje to słowa;
Dobra rada. Więcej biegaj, mniej pij i nie zasiadaj do klawiatury, nie mając nic merytorycznego do napisania
Przy zbyt dużym stężeniu alko robią nieładnie kupki.
drugą moją pasją oprócz picia alko jest bieganie.
Pary wygotują ci alko z odstojników.
alko domowego. Nie zastąpi nigdy nic.
Podpowiedzcie proszę czy lepiej macerować w alko czy wrzucić do kotła z płaszczem
blg początkowe I końcowe wyraźnie określą ile jest alko w nastawie
To tylko drobny wycinek twojej "tfurczości" alko - holowejPodliczy się ilość czystego alko i będzie wiadomo.
Dobra rada. Więcej biegaj, mniej pij i nie zasiadaj do klawiatury, nie mając nic merytorycznego do napisania
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2698
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 250 razy
- Otrzymał podziękowanie: 464 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
Ilość alkoholu w tym przypadku oblicza się na podstawie porównania Blg na starcie i po fermentacji.
A Ty się nie zastanawiaj, bo Twój cydr wyraźnie się zepsuł i albo szybko go przedestylujesz albo będzie się nadawał tylko do wylania.
Alkoholomierz mierzy moc tylko czystego alkoholu, nie nadaje się do alkoholi smakowych (piwo, wino, cydr itp.)
Ilość alkoholu w tym przypadku oblicza się na podstawie porównania Blg na starcie i po fermentacji.
A Ty się nie zastanawiaj, bo Twój cydr wyraźnie się zepsuł i albo szybko go przedestylujesz albo będzie się nadawał tylko do wylania.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2024, 20:31
- Krótko o sobie: Jak przekonać rodzinę, że mój domowy kompot to tak naprawdę tajny przepis na najlepszy cydr ;)
- Ulubiony Alkohol: Burbon Penny Packer Kentucky
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
Ale ftopa z "akomierzem"
Niestety nie mam destylatora a wylać zawsze mogę
Zainspirowany wskazówkami z książki Cieślaka, postanowiłem przeprowadzić mały eksperyment. Zlałem cydr do sterylnego naczynia, usuwając w ten sposób kożuch. Teraz z niecierpliwością czekam na efekty. Czy uda mi się ocalić swój cydr? Przekonamy się wkrótce
Niestety nie mam destylatora a wylać zawsze mogę
Zainspirowany wskazówkami z książki Cieślaka, postanowiłem przeprowadzić mały eksperyment. Zlałem cydr do sterylnego naczynia, usuwając w ten sposób kożuch. Teraz z niecierpliwością czekam na efekty. Czy uda mi się ocalić swój cydr? Przekonamy się wkrótce
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 51
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
Ja bym tego nie pił. Wg mnie destylacja to jedyny sposób na uratowanie Twojego, zakażonego cydru. Może przybliżona lokalizacja pozwoli na odnalezienie kogoś z destylatorem prostym w okolicy?
Kolega winiarz po zakończeniu fermentacji przelewa wina do pojemników w których ilość tlenu jest minimalna. Dodatkowo zabezpiecza je rurką fermentacyjną.
Kolega winiarz po zakończeniu fermentacji przelewa wina do pojemników w których ilość tlenu jest minimalna. Dodatkowo zabezpiecza je rurką fermentacyjną.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr po 3 tygodniach leżakowania pokrył się warstwą kożucha?
Obawiam się że nic z tego już nie wyjdzie.
Kożuch zdejmiesz a reszta w cydrze zostanie. Jak nie masz opcji tego przedestylować teraz to zaraz będzie wtopa. Wątpię aby to coś wyszło z tego.
Ciężko jest uratować taki nastaw. Cuda się zdarzają. Lepiej przygotuj się na to jak to porządnie odkazić.
Kożuch zdejmiesz a reszta w cydrze zostanie. Jak nie masz opcji tego przedestylować teraz to zaraz będzie wtopa. Wątpię aby to coś wyszło z tego.
Ciężko jest uratować taki nastaw. Cuda się zdarzają. Lepiej przygotuj się na to jak to porządnie odkazić.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.