Nastaw z musu jablkowego?
Tak jak w temacie zastanawiam się czy z takiego musu cos dobrego wyjdzie (cos napewno się stworzy) może ktoś z was już kombinował coś z musem? Dokładnie może ktoś by mi udzielił jakiejś instrukcji co do ilości składników do takiego nastawu cukier pożywka i jakie drożdże. Prawdopodobnie po świętach będę miał owy produkt w dużych ilościach i cos muszę z tym zrobić Żeby nie bylo czytałem forum i znalazłem co i jak zrobic w przypadku zwykłych jablek ile cukru itp. (temat kucyka ) oraz jaka ilosc cukru dodac do przetworów babcinych
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z musu jablkowego?
Co to za mus? 100% naturalny czy jakiś komercyjny/przemysłowy? Jak nie ma przepisu to standard- rozcieńczasz do określonego poziomu cukru i zapuszczasz...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Nastaw z musu jablkowego?
Naturalny to on raczej nie jest(bo produkowany w zakładzie pewnie sa jakieś chemie w nim, ale co teraz nei jest chemiczne ) . On miał iść na export w słoikach litrowych nawet nie ma na nich nalepek i nie znam składu . A co do rozcienczenia nie mam przyrządu do pomiaru zawartości cukru i dlatego sie pytam ile cukru mniej wiecej dac na słoik i jakie drożdże (z tego co wyczytałem winiarskie ale nie jestem pewien)
Re: Nastaw z musu jablkowego?
Napiszę tutaj coby nie śmiecić niepotrzebnie.Podobno z samego soku jabłkowego można zrobić tzw. cydr ma on w porywach do 6% alc i teraz pytanie następujące - czy przepędzając to otrzymam za 1-szym razem ok 24% alc jak przepuszczam nastaw o 15-16% alc to wychodzi mi na zwykłym destylatorze ~60% .Czy przepuszczając na dwa uzyskam chociaż 60 % ?? Chodzi mi o to że cukier swoje kosztuje a region w którym mieszkam jest specyficzny i jabłek w sezonie jest tu tyle ze szok i to takich "konkretnych" niby są dzikie ale są duże a smakiem są niemal takie jak sklepowe czyli dość słodkie . Po prostu u nas już "za niemca" przed wojną sadziło się jabłka i grusze gdzie się da i jest tego na tony dosłownie jakbym chciał to bym i tira jabłek przywiózł do domu. To samo śliwki węgierek jest też na tony tyle że z wiadomych względów są mniejsze i kwaśniejsze niż te z pielęgnowanych sadów.
Czy opłaca się przepędzać nastawy z samego moszczu owocowego ? Surowca mogę mieć niemal nieograniczone ilości.
Czy opłaca się przepędzać nastawy z samego moszczu owocowego ? Surowca mogę mieć niemal nieograniczone ilości.
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw z musu jablkowego?
Oczywiście, że się opłaca i oczywiście za drugim razem będziesz miał 60%. W pewnym momencie będzie trzeba odciąć pogony i przeznaczyć je do następnego "zatężania" .
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Re: Nastaw z musu jablkowego?
Ok. Super więc będę miał szpirytusu ile dusza zapragnie
Hmmm a fermentować to (jabłka ,gruszki) w miazdze czy lepiej enzym + praska do soku ??
Mielić będę takim dużym malakserem , mam praskę do soków tylko nie wiem czy nie lepiej cały mus otrzymany fermentować i dopiero na końcu cedzić ??
Hmmm a fermentować to (jabłka ,gruszki) w miazdze czy lepiej enzym + praska do soku ??
Mielić będę takim dużym malakserem , mam praskę do soków tylko nie wiem czy nie lepiej cały mus otrzymany fermentować i dopiero na końcu cedzić ??
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw z musu jablkowego?
To już od Twoich możliwości technicznych zależy.
Miazga - oszczędność czasu (brak wyciskania), ale potem wydłużony czas gotowania na wolnym ogniu lub łaźni wodnej, żeby się nie przypalało; spodziewane jest też więcej aromatu.
Sok z prasy - robota przy wyciskaniu, ale potem grzanie bez obaw o przypalenie.
Miazga - oszczędność czasu (brak wyciskania), ale potem wydłużony czas gotowania na wolnym ogniu lub łaźni wodnej, żeby się nie przypalało; spodziewane jest też więcej aromatu.
Sok z prasy - robota przy wyciskaniu, ale potem grzanie bez obaw o przypalenie.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."