Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

wildleo
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 5 sie 2021, 16:48
Podziękował: 2 razy

Post autor: wildleo »

Cześć,
dałem drożdże, fermentuje ładnie, pomyślałem że najwyżej będzie mniej towaru końcowego ale w takim razie muszę trochę zmienić proporcje bo wszystko brałem z tego wątku, wody miało być 1:34 (tak jak pisaliście w tym wątku przy rozrabianiu większej ilości skrobi) , enzymu scukrzającego w takim razie dam więcej 25ml ( następnym razem).
Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
promocja
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

Ja z 25kg skrobii ziemniaczanej robię 100l zacieru. Przy takiej proporcji wychodzi mi około 22 Blg. Enzymu upłynniającego i scukrzającego daję podwójną dawkę czyli 30 ml α-amylazy i 50 ml glucoamylazy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Szym
100
Posty: 123
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Szym »

Witajcie.
Mam problem/pytanie.
Ok. miesiąc temu zatarłem metodą „na lenia” 8kg skrobii. Wszystko robiłem wg instrukcji i pilnowałem temperatury. Blg początkowe 21, końcowe ok. 0. Klarowanie grawitacyjne. Osadu zostało ok. 3L.
Uzysk z tej ilości to ok. 300 ml przedgonu, 1 L serca i ok. pół litra pogonu.
Cały czas szukam gdzie popełniłem błąd. Czy winą mogły być enzymy przeterminowane ok. 2 miesiące?
Mam jeszcze 30 kg , jednak szkoda mi jej zmarnować, jeśli uzysk z tego miałby być na poziomie 3 L 96%.
Serce które uzyskałem po rozcieńczeniu jest idealne w smaku, jedynie ta ilość jakoś mnie nie zadowala.
Robione na aabratku z buforem z szybkością ok. 15 ml/min

Pozdrawiam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

dynio
550
Posty: 557
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: dynio »


Szym pisze:Witajcie.
Mam problem/pytanie.
Ok. miesiąc temu zatarłem metodą „na lenia” 8kg skrobii. Wszystko robiłem wg instrukcji i pilnowałem temperatury. Blg początkowe 21, końcowe ok. 0. Klarowanie grawitacyjne. Osadu zostało ok. 3L.
21 blg ale jakiej pojemności??

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Szym
100
Posty: 123
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Szym »

8kg mąki, 30L wody

Edycja
30L było w sumie razem z mąką


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2024, 20:43 przez Szym, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

dynio
550
Posty: 557
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: dynio »

Z takiego nastawu powinno wyjść prawie 3L czystego 96.5 coś tu nie gra, sprawdzałeś balingometr czy dobrze wskazuje? Robiłeś próbę jodową?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Szym
100
Posty: 123
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Szym »

Miernik blg jest ok. Sprawdzony. Próby jodowej nie robiłem, nie mam do tego sprzętu. To było pierwsze zacieranie. Dlatego też enzymy były tak długo przeterminowane, nie miałem kiedyś się za to zabrać. Czy to mogło być powodem mojego niepowodzenia?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Mrooq
400
Posty: 433
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Mrooq »

Jak by nie liczył 21blg z 30l zacieru daje ok 3l etanolu. I albo miernik zjebany albo proces.
A do próby jodowej cały potrzebny sprzęt, to jodyna lub płyn lugola.
Enzymy jak widać dały radę, bo blg 21 z rozmieszania skrobi w wodzie nie wyjdzie
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

HeniekStarr
700
Posty: 712
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 195 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: HeniekStarr »

Mrooq pisze: niedziela, 29 wrz 2024, 00:24 blg 21 z rozmieszania skrobi w wodzie nie wyjdzie
Sprawdzałeś? Spławik mierzy gęstość. I jest mu obojętne, czy enzymy zrobiły robotę. Często zdajemy się zapominać, że areometr wyskalowany do pomiaru ilości cukru w roztworze, wcale nie wskaże prawidłowo, jeżeli w roztworze są inne substancje niż cukier. Stąd te wszystkie poprawki na niecukry i alkohol przy wyrobie win.
Że o mierzeniu alkoholomierzem przedgonu na zawartość etanolu nie wspomnę.
Awatar użytkownika

Mrooq
400
Posty: 433
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Mrooq »

Nie napisałem że pokaże zero jak na wodzie, ale 21 to już trochę za dużo,. Jak będę na działce, to aż z ciekawości sprawdzę ile wyjdzie na skrobi rozpuszczonej w wodzie.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”