Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Cześć,
dałem drożdże, fermentuje ładnie, pomyślałem że najwyżej będzie mniej towaru końcowego ale w takim razie muszę trochę zmienić proporcje bo wszystko brałem z tego wątku, wody miało być 1:34 (tak jak pisaliście w tym wątku przy rozrabianiu większej ilości skrobi) , enzymu scukrzającego w takim razie dam więcej 25ml ( następnym razem).
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
dałem drożdże, fermentuje ładnie, pomyślałem że najwyżej będzie mniej towaru końcowego ale w takim razie muszę trochę zmienić proporcje bo wszystko brałem z tego wątku, wody miało być 1:34 (tak jak pisaliście w tym wątku przy rozrabianiu większej ilości skrobi) , enzymu scukrzającego w takim razie dam więcej 25ml ( następnym razem).
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
-
- Posty: 2064
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Ja z 25kg skrobii ziemniaczanej robię 100l zacieru. Przy takiej proporcji wychodzi mi około 22 Blg. Enzymu upłynniającego i scukrzającego daję podwójną dawkę czyli 30 ml α-amylazy i 50 ml glucoamylazy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 123
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Witajcie.
Mam problem/pytanie.
Ok. miesiąc temu zatarłem metodą „na lenia” 8kg skrobii. Wszystko robiłem wg instrukcji i pilnowałem temperatury. Blg początkowe 21, końcowe ok. 0. Klarowanie grawitacyjne. Osadu zostało ok. 3L.
Uzysk z tej ilości to ok. 300 ml przedgonu, 1 L serca i ok. pół litra pogonu.
Cały czas szukam gdzie popełniłem błąd. Czy winą mogły być enzymy przeterminowane ok. 2 miesiące?
Mam jeszcze 30 kg , jednak szkoda mi jej zmarnować, jeśli uzysk z tego miałby być na poziomie 3 L 96%.
Serce które uzyskałem po rozcieńczeniu jest idealne w smaku, jedynie ta ilość jakoś mnie nie zadowala.
Robione na aabratku z buforem z szybkością ok. 15 ml/min
Pozdrawiam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam problem/pytanie.
Ok. miesiąc temu zatarłem metodą „na lenia” 8kg skrobii. Wszystko robiłem wg instrukcji i pilnowałem temperatury. Blg początkowe 21, końcowe ok. 0. Klarowanie grawitacyjne. Osadu zostało ok. 3L.
Uzysk z tej ilości to ok. 300 ml przedgonu, 1 L serca i ok. pół litra pogonu.
Cały czas szukam gdzie popełniłem błąd. Czy winą mogły być enzymy przeterminowane ok. 2 miesiące?
Mam jeszcze 30 kg , jednak szkoda mi jej zmarnować, jeśli uzysk z tego miałby być na poziomie 3 L 96%.
Serce które uzyskałem po rozcieńczeniu jest idealne w smaku, jedynie ta ilość jakoś mnie nie zadowala.
Robione na aabratku z buforem z szybkością ok. 15 ml/min
Pozdrawiam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 557
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
21 blg ale jakiej pojemności??Szym pisze:Witajcie.
Mam problem/pytanie.
Ok. miesiąc temu zatarłem metodą „na lenia” 8kg skrobii. Wszystko robiłem wg instrukcji i pilnowałem temperatury. Blg początkowe 21, końcowe ok. 0. Klarowanie grawitacyjne. Osadu zostało ok. 3L.
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 123
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
8kg mąki, 30L wody
Edycja
30L było w sumie razem z mąką
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Edycja
30L było w sumie razem z mąką
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2024, 20:43 przez Szym, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 557
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Z takiego nastawu powinno wyjść prawie 3L czystego 96.5 coś tu nie gra, sprawdzałeś balingometr czy dobrze wskazuje? Robiłeś próbę jodową?
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 123
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Miernik blg jest ok. Sprawdzony. Próby jodowej nie robiłem, nie mam do tego sprzętu. To było pierwsze zacieranie. Dlatego też enzymy były tak długo przeterminowane, nie miałem kiedyś się za to zabrać. Czy to mogło być powodem mojego niepowodzenia?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 433
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Jak by nie liczył 21blg z 30l zacieru daje ok 3l etanolu. I albo miernik zjebany albo proces.
A do próby jodowej cały potrzebny sprzęt, to jodyna lub płyn lugola.
Enzymy jak widać dały radę, bo blg 21 z rozmieszania skrobi w wodzie nie wyjdzie
A do próby jodowej cały potrzebny sprzęt, to jodyna lub płyn lugola.
Enzymy jak widać dały radę, bo blg 21 z rozmieszania skrobi w wodzie nie wyjdzie
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 712
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 195 razy
- Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Że o mierzeniu alkoholomierzem przedgonu na zawartość etanolu nie wspomnę.
Sprawdzałeś? Spławik mierzy gęstość. I jest mu obojętne, czy enzymy zrobiły robotę. Często zdajemy się zapominać, że areometr wyskalowany do pomiaru ilości cukru w roztworze, wcale nie wskaże prawidłowo, jeżeli w roztworze są inne substancje niż cukier. Stąd te wszystkie poprawki na niecukry i alkohol przy wyrobie win.
Że o mierzeniu alkoholomierzem przedgonu na zawartość etanolu nie wspomnę.
-
- Posty: 433
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Nie napisałem że pokaże zero jak na wodzie, ale 21 to już trochę za dużo,. Jak będę na działce, to aż z ciekawości sprawdzę ile wyjdzie na skrobi rozpuszczonej w wodzie.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.