Trzy paczki drożdży T3 na 28kg cukru?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
telezen
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 10:08

Post autor: telezen »

Witam mam małe zapytanko nie mogę się doczytać, czy można wsypać trzy paczki drożdży T3 do jednej beczki z ok. 28kg cukru? Czy fermentacje nie będzie zbyt gwałtowna i nie przekroczy temp. 35 stopni?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Trzy paczki T3 na 28kg cukru - sypać?

Post autor: Maciej_K »

Jak nie postawisz tego przy piecu, powinno być ok. Syp.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Autor tematu
telezen
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 10:08
Re: Trzy paczki T3 na 28kg cukru - sypać?

Post autor: telezen »

Ok dzięki w takim razie biorę się do roboty
Awatar użytkownika

emek
30
Posty: 49
Rejestracja: sobota, 25 gru 2010, 13:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Trzy paczki T3 na 28kg cukru - sypać?

Post autor: emek »

Witam.
Za bardzo beczki przez pierwsze 3-4 dni niczym nie ocieplaj ani nie owijaj.
Ja rozwadniałem te drożdże i dzieliłem a mimo to dobrze grzały.
Pozdrawiam Emak.
Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”