Drożdże z krótkim terminem ważności - czy warto kupić?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Berlin
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 6 lis 2012, 22:34
Podziękował: 10 razy

Post autor: Berlin »

Widzę, że temat się trochę rozkręcił. Od siebie dodam, że cukier zawsze rozrabiam w 7kg porcjach czyli w 25 litrach nastawu będzie 7kg cukru (nie 25 litrach wody, chodzi mi o całość). Drożdże przeterminowane wykorzystuję na 100l w ilościach paczka + 25% kolejnej. Działają prawidłowo i nie narzekam. Nie mam też żadnych zastrzeżeń do destylatu. Jak był dobry wcześniej, tak nadal jest. Nastaw również nie ma żadnego, dziwnego zapachu. Po 10 dniach nastaw ma -2/-3 Blg. Czy kupiłbym te drożdże, gdyby nie atrakcyjna cena? Oczywiście, że nie. Raz, że ich normalna cena jest wysoka, a dwa, że paczka działa dużo wolniej niż np. MAXX BIG PACK TURBO Starowaru. Niemniej już regularnie sprawdzam allegro w poszukiwaniu takich ofert, gdyż to złoty interes ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”