Uszanowanko,
Właśnie nastawiłem swój pierwszy zacier zbożowy. Niestety przez nieodpowiednie przygotowanie proporcje zboża do wody wyszły 1:2 (powiedziałbym że wody może być nawet mniej). Oczywiście zacier pracuje (drożdże się meczą, ale dają radę), lecz zboże napęczniało i zajmuje prawie cały pojemnik fermentacyjny, a wody jest niewiele.
Chciałem zapytać czy jest coś takiego, jak za mała ilość wody w stosunku do zboża w zacierze zbożowym? Na polskich i angielskich forach nie spotkałem się z takim tematem. Zwiększenie wody wiązałoby się z koniecznością kupna kolejnego pojemnika, stąd moje pytanie.
Z góry dziękuję za pomoc
Za mało wody za zacierze zbożowym?
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Za mało wody za zacierze zbożowym?
Nie lepiej było zrobić zacier z mniejszą ilością zboża, tak aby ten stosunek był w okolicach 1:3? Teraz możesz zmarnować całość zboża. Zacier jest pewnie esencjonalny, co utrudnia pracę drożdżom i pewnie nigdy nie odzyskasz pełnej wydajności zboża, jaka by była przy dwóch zacieraniach np. 1:3,5.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 22 maja 2023, 18:12
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 22 maja 2023, 18:12