WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Mają też taką ulotkę informacyjną, ale muszę powiedzieć że przesadzają, jakiś czas temu do Łódzkiego szpitala trafiła babka co miała z siedem promili metanolu we krwi... żeby to osiągnąć musiała wypić znacznie więcej niż to zalecane 30ml żeby zejść z tego świata. No ale ona zapewne spożywała go razem z zalecaną odtrutkąjakis1234 pisze:I mają taki fajny plakat
Ostatnio zmieniony środa, 19 kwie 2023, 07:50 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Ja robiłem poza sanepidem. Próbka 50 zł brutto.
Czy ktoś może ma jakies porównanie czy te wyniki uzyskane na pot still dają radę czy też nie ?. Ostatnio coraz częściej mam okazję kosztować domowej roboty bimberki które mam wrażenie w smaku są dużo przyjemniejsze a robione albo szybko albo tylko raz destylowane. Zaczynam sam się irytować że poświęcam produkcji dużo czasu uwagi i zaangażowania a efekt smakowy jakby ucieka. Jakim cudem bimber po 2 destylacjach i węglu mający 85 procent po rozcieńczeniu z wodą wypada smakowo gorzej od bimbru raz destylowanego na szybko bez zwracania uwagi szczególnej na dzielenie frakcji o mocy końcowej około 40 procent ?;)
Czy ktoś może ma jakies porównanie czy te wyniki uzyskane na pot still dają radę czy też nie ?. Ostatnio coraz częściej mam okazję kosztować domowej roboty bimberki które mam wrażenie w smaku są dużo przyjemniejsze a robione albo szybko albo tylko raz destylowane. Zaczynam sam się irytować że poświęcam produkcji dużo czasu uwagi i zaangażowania a efekt smakowy jakby ucieka. Jakim cudem bimber po 2 destylacjach i węglu mający 85 procent po rozcieńczeniu z wodą wypada smakowo gorzej od bimbru raz destylowanego na szybko bez zwracania uwagi szczególnej na dzielenie frakcji o mocy końcowej około 40 procent ?;)
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Szybkowar 5l plus deflegmator z rury miedzianej wypełniony sprężynkami miedzianymi ok 45 cm nad garem, potem chłodnica miedziana domowej roboty i miedziana papuga. Regularnie myte kwaskiem cytrynowym z oxi. Pędzę wolno, odlewam przedgony i pogony od 70% podczas 2 destylacji odlewam do kolejnego gotowania. Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 maja 2023, 19:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Co do mocy wsadu fakt robiłem 19l wody i 9kg cukru co dawac powinno kolo 21 procent. Najnowsze nastawy które mam zrobiłem na 21l wody i 7 kg cukru i sprawdzę czy przegoniony destylat będzie się różnił.
Klaruje grawitacyjnie ale zwykle nastaw moim zdaniem jest przyzwoicie wyklarowany. Stoi zwykle około miesiąca od zakończenia fermentacji.
Klaruje grawitacyjnie ale zwykle nastaw moim zdaniem jest przyzwoicie wyklarowany. Stoi zwykle około miesiąca od zakończenia fermentacji.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć,
Mam mały kłopot. Pracuję na kolumnie z wypełnieniem i do produkcji wódki zawartość alkoholu metylowego nie może przekroczyć 10 g / hektolitr ( czystego 100% alkoholu). U mnie jest 13 g/hektolitr. Czy odbieranie kropelkowe z głowicy przez cały proces coś zmieni? Albo czy istnieje jakiś inny, prosty sposób na zmniejszenie zawartości metylu w otrzymanym spirytusie?
Pozdrawiam
Mam mały kłopot. Pracuję na kolumnie z wypełnieniem i do produkcji wódki zawartość alkoholu metylowego nie może przekroczyć 10 g / hektolitr ( czystego 100% alkoholu). U mnie jest 13 g/hektolitr. Czy odbieranie kropelkowe z głowicy przez cały proces coś zmieni? Albo czy istnieje jakiś inny, prosty sposób na zmniejszenie zawartości metylu w otrzymanym spirytusie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba.
A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować.
To że regularnie myte, bardzo dobrze, chwali się.
Teraz zrozum i przeczytaj uważnie.
Opierdziel dostałeś, zresztą kol@prolog1975 napisał:
Starą Dacią to nawet Shumacher wyścigu nie wygra, nie ma bata.
Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile.
Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny.
Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt.
Zalatywać bimberkiem będzie zawsze, tego na Ps nie unikniesz, ale delikatnie, a nie walić jak Jamajczykowi spod beretu.
Czyli zaczynasz od początku rozumiem? Od nastawu? A potem dopiero proces.
Na kolumnie można zaciągnąć jeśli się zagapisz sekundę, a w trybie Ps niechcianych frakcji jest w ciul.
Napisałeś że grzejesz wolno, ale jak wolno? Co rozumiesz przez tempo odbioru? Jakie jest?
I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają.
Bimberek, ma swoisty smak j zapach. Dobrze zrobiony i tuningowany jest naprawdę spoko.
Pozdrawiam serdecznie.
Rozrywek.
No brawo, brawissimo.modemik pisze:Co do mocy wsadu fakt robiłem 19l wody i 9kg cukru co dawac powinno kolo 21 procent.
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba.
Już trochę lepiej, przynajmniej Blg spadło do ok 25, ale i tak zdecydowanie za dużo.modemik pisze: nastawy które mam zrobiłem na 21l wody i 7 kg cukru i sprawdzę czy przegoniony destylat będzie się różnił.
To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?modemik pisze: Klaruje grawitacyjnie ale zwykle nastaw moim zdaniem jest przyzwoicie wyklarowany. Stoi zwykle około miesiąca od zakończenia fermentacji.
A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować.
bo przy tym nie ma się nawet jak rozpędzić.modemik pisze:Szybkowar 5l plus deflegmator z rury miedzianej wypełniony sprężynkami miedzianymi ok 45 cm nad garem, potem chłodnica miedziana domowej roboty i miedziana papuga. Regularnie myte kwaskiem cytrynowym z oxi. Pędzę wolno, odlewam przedgony i pogony od 70% podczas 2 destylacji odlewam do kolejnego gotowania. Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
To że regularnie myte, bardzo dobrze, chwali się.
Teraz zrozum i przeczytaj uważnie.
Opierdziel dostałeś, zresztą kol@prolog1975 napisał:
Wszystko jasne?prolog1975 pisze:Kiepski surowiec, kiepski nastaw, kiepski sprzęt do tego surowca.modemik pisze:Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
Starą Dacią to nawet Shumacher wyścigu nie wygra, nie ma bata.
Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile.
Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny.
Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt.
Zalatywać bimberkiem będzie zawsze, tego na Ps nie unikniesz, ale delikatnie, a nie walić jak Jamajczykowi spod beretu.
Czyli zaczynasz od początku rozumiem? Od nastawu? A potem dopiero proces.
Na kolumnie można zaciągnąć jeśli się zagapisz sekundę, a w trybie Ps niechcianych frakcji jest w ciul.
Napisałeś że grzejesz wolno, ale jak wolno? Co rozumiesz przez tempo odbioru? Jakie jest?
I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają.
Bimberek, ma swoisty smak j zapach. Dobrze zrobiony i tuningowany jest naprawdę spoko.
Pozdrawiam serdecznie.
Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
"No brawo, brawissimo.
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba."
Nie ma za co przepraszać - szukam dobrych rozwiązań. Korzystałem z drożdży Browin X-pure, na których taki jest przepis z maksymalną ilością cukru i sugerowałem się tym, że skoro producent tak sugeruje to nie w tym nic zdrożnego. Czemu uważasz, że te drożdże są złe? Zaproponuj lepsze/odpowiedniejsze proszę!
"Już trochę lepiej, przynajmniej Blg spadło do ok 25, ale i tak zdecydowanie za dużo."
Dla tych drożdży przepis minimalny jest na 6 kg cukru, ja zrobiłem na 7kg. Czy to nadal za dużo ? Proszę zasugeruj lepsze drożdże - rozumiem, że na dużo mniejszej zawartości cukru.
"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"
Do tej pory nie zlewałem nastawów cukrowych znad osadu, klarowałem bez zlewania. Kolejne zrobię zgodnie z sugestią zlewając z nad osadu drożdżowego do klarowania.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."
Zlewałem do gara tak, żeby dna nie zaciągnąć drożdży. Tutaj myślę, że nie ma problemu.
"Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile. "
Dzięki wielkie za te uwagi, natomiast proszę byś coś więcej powiedział o odpowiednich drożdżach do cukrówek. Z tego co się już naczytałem spora część drożdży sugeruje dużo większe BLG początkowe i zwykle są na 6-8 kg cukru (25l nastawu końcowego). Może inny sposób przygotowania nastawu rozwiąże mój problem!
"Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny."
Podział przy 1 destylacji z 5 litrów w garze: pierwsze 50ml odpad, odpęd do około 20 procent
Podział przy 2 destylacji z 5 litrów w garze: 3 słoiczki po 100 ml pierwszego odbioru do testów, reszta do serca do 70% na papudze, reszta w pogony do odpędu przy okazji kolejnego nastawu. Zwykle 1 sloiczek ostatni trafiał do serca (zadowalający zapach i smak) a dwa pierwsze do odpadu.
"Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt."
Tempo odbioru bardzo powolne. Z uwagi, że to pot still to z chłodnicy kapie w tępie około 1 kropli na sekundę.
Przykładowo: odpęd gara przy 1 destylacji wraz z rozgrzaniem nastawu to u mnie 4-5h
Przy drugiej destylacji 1 gar praktycznie 8-10 godzin. Tempo naprawdę powolne wynikające z tego, że jednego gara po pracy o 17 moge nastawić i około 22 zakończyć - 1 destylacja. Przy drugiej destylacji na sobotę zostawiam sobie jeden gar powolnego kapania.
"I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają."
Jasne, po prostu testowałem bimber od znajomych, którzy gonią raz potem na wegiel bez podziału frakcji i jakimś cudem smakuje lepiej niż mój. Frustrujące wiedząc ile ja poświęcam na cały proces czasu i uwagi.
Dziekuję bardzo za mocne i rzeczowe odpowiedzi !!! Proszę o sugestię w sprawie drożdży
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba."
Nie ma za co przepraszać - szukam dobrych rozwiązań. Korzystałem z drożdży Browin X-pure, na których taki jest przepis z maksymalną ilością cukru i sugerowałem się tym, że skoro producent tak sugeruje to nie w tym nic zdrożnego. Czemu uważasz, że te drożdże są złe? Zaproponuj lepsze/odpowiedniejsze proszę!
"Już trochę lepiej, przynajmniej Blg spadło do ok 25, ale i tak zdecydowanie za dużo."
Dla tych drożdży przepis minimalny jest na 6 kg cukru, ja zrobiłem na 7kg. Czy to nadal za dużo ? Proszę zasugeruj lepsze drożdże - rozumiem, że na dużo mniejszej zawartości cukru.
"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"
Do tej pory nie zlewałem nastawów cukrowych znad osadu, klarowałem bez zlewania. Kolejne zrobię zgodnie z sugestią zlewając z nad osadu drożdżowego do klarowania.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."
Zlewałem do gara tak, żeby dna nie zaciągnąć drożdży. Tutaj myślę, że nie ma problemu.
"Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile. "
Dzięki wielkie za te uwagi, natomiast proszę byś coś więcej powiedział o odpowiednich drożdżach do cukrówek. Z tego co się już naczytałem spora część drożdży sugeruje dużo większe BLG początkowe i zwykle są na 6-8 kg cukru (25l nastawu końcowego). Może inny sposób przygotowania nastawu rozwiąże mój problem!
"Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny."
Podział przy 1 destylacji z 5 litrów w garze: pierwsze 50ml odpad, odpęd do około 20 procent
Podział przy 2 destylacji z 5 litrów w garze: 3 słoiczki po 100 ml pierwszego odbioru do testów, reszta do serca do 70% na papudze, reszta w pogony do odpędu przy okazji kolejnego nastawu. Zwykle 1 sloiczek ostatni trafiał do serca (zadowalający zapach i smak) a dwa pierwsze do odpadu.
"Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt."
Tempo odbioru bardzo powolne. Z uwagi, że to pot still to z chłodnicy kapie w tępie około 1 kropli na sekundę.
Przykładowo: odpęd gara przy 1 destylacji wraz z rozgrzaniem nastawu to u mnie 4-5h
Przy drugiej destylacji 1 gar praktycznie 8-10 godzin. Tempo naprawdę powolne wynikające z tego, że jednego gara po pracy o 17 moge nastawić i około 22 zakończyć - 1 destylacja. Przy drugiej destylacji na sobotę zostawiam sobie jeden gar powolnego kapania.
"I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają."
Jasne, po prostu testowałem bimber od znajomych, którzy gonią raz potem na wegiel bez podziału frakcji i jakimś cudem smakuje lepiej niż mój. Frustrujące wiedząc ile ja poświęcam na cały proces czasu i uwagi.
Dziekuję bardzo za mocne i rzeczowe odpowiedzi !!! Proszę o sugestię w sprawie drożdży
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Drożdże Black Label na przykład. Poszukaj i zapytaj kolegi SinyNos. Ma czasem w ofercie. W porównaniu do innych drożdży typu vodka( gdzie BL mają adnotację "turbo")- mniej przedgonu. Nie capi przedgon tak mocno. Dajesz ciut mniej gram drożdży na litr nastawu niż w przepisie na opakowaniu. Spokojna praca. Mało gęstwy na koniec. Naprawdę godne polecenia.
Tylko na litość boską - BLG nastawu w okolicy 22 max. Zrób, przetestuj, przestań walić 9 kg cukru i się dziwić, że kumplom po jednym razie i węglu wychodzi. Widać nie są chytrzy i nie wierzą we wszystko, co wydrukowane( na opakowaniu Turbo Mega Grom Pińcet procent w 3 dni drożdży na przykład).
Tylko na litość boską - BLG nastawu w okolicy 22 max. Zrób, przetestuj, przestań walić 9 kg cukru i się dziwić, że kumplom po jednym razie i węglu wychodzi. Widać nie są chytrzy i nie wierzą we wszystko, co wydrukowane( na opakowaniu Turbo Mega Grom Pińcet procent w 3 dni drożdży na przykład).
Ostatnio zmieniony środa, 24 maja 2023, 18:26 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"
Tutaj mój post.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."
To już wiesz jak to robić.
Zbytnio koncentrujesz się na samych drożdżach, one wszystkiego nie załatwią za ciebie.
Nastaw się na odpowiedni proces, od początku do końca.
Od nastawu do kieliszka, czyli nastaw, klarowanie, podział frakcji.
Tu ci coś podpowiem, podział frakcji wymaga jednego: wyciągnięcie jedynie serca. Reszta do następnego gotowania. Ale o tym pogadamy potem.
Ps: naucz się cytować aby to było widoczne, czyli robisz to tak:
quote="rozrywek"]bla bla dupa jasio [/quote
To jest cytat, wykasowałem pierwszy i ostatni nawias, abyś wiedział jak to wygląda, a teraz w wersji widocznej tak, z nawiasami, następnie kliknij podgląd i od razu będziesz widział czy Ci weszło, ok?
Np: Moscva Style.modemik pisze:
Nie ma za co przepraszać - szukam dobrych rozwiązań. Korzystałem z drożdży Browin X-pure, na których taki jest przepis z maksymalną ilością cukru i sugerowałem się tym, że skoro producent tak sugeruje to nie w tym nic zdrożnego. Czemu uważasz, że te drożdże są złe? Zaproponuj lepsze/odpowiedniejsze proszę! końcowego)
Jak wyżej. A poniżej mój post i twoja odpowiedź:modemik pisze: Dla tych drożdży przepis minimalny jest na 6 kg cukru, ja zrobiłem na 7kg. Czy to nadal za dużo ? Proszę zasugeruj lepsze drożdże - rozumiem, że na dużo mniejszej zawartości cukru.końcowego)
"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"
Zgadłem, a jak. Teraz wiesz co robić.modemik pisze: Do tej pory nie zlewałem nastawów cukrowych znad osadu, klarowałem bez zlewania. Kolejne zrobię zgodnie z sugestią zlewając z nad osadu drożdżowego do klarowania.końcowego)
Tutaj mój post.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."
To już wiesz jak to robić.
I tu właśnie błąd. Zlewasz znad osadu u wtedy zaczynasz klarowanie właściwe, to cukrówka, tutaj trzeba się przyłożyć. Zdradzę trik, postaw fermentor krzywo, wtedy osad zbierze ci się w jednym tylko miejscu, przelewając trzymaj balon osadem do dołu, to nie zaciągniesz nic.modemik pisze: Zlewałem do gara tak, żeby dna nie zaciągnąć drożdży. Tutaj myślę, że nie ma problemu.
końcowego)
To chłyt małketingowy, najniższa wartość jest poprawna, czyli 6kg dopełnione do 25L. Daje optymalne Blg.modemik pisze: Dzięki wielkie za te uwagi, natomiast proszę byś coś więcej powiedział o odpowiednich drożdżach do cukrówek. Z tego co się już naczytałem spora część drożdży sugeruje dużo większe BLG początkowe i zwykle są na 6-8 kg cukru (25l nastawu końcowego)
Zbytnio koncentrujesz się na samych drożdżach, one wszystkiego nie załatwią za ciebie.
Nastaw się na odpowiedni proces, od początku do końca.
Od nastawu do kieliszka, czyli nastaw, klarowanie, podział frakcji.
Tu ci coś podpowiem, podział frakcji wymaga jednego: wyciągnięcie jedynie serca. Reszta do następnego gotowania. Ale o tym pogadamy potem.
Ps: naucz się cytować aby to było widoczne, czyli robisz to tak:
quote="rozrywek"]bla bla dupa jasio [/quote
To jest cytat, wykasowałem pierwszy i ostatni nawias, abyś wiedział jak to wygląda, a teraz w wersji widocznej tak, z nawiasami, następnie kliknij podgląd i od razu będziesz widział czy Ci weszło, ok?
rozrywek pisze:bla bla dupa jasio
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Dziękuję Ci bardzo rozrywek za tak wyczerpująca odpowiedź i wszelkie rady !. Czasem mam wrażenie że w tych czasach mamy w cholerę trudniej z odsiewem informacji. Info jest mnóstwo ale w sporej większości to szum informacyjny. Teraz miliony opinii poradników rodzajów drożdży aparatur i nie wiadomo co wybrać i co jest dobre akurat dla tego co się chce robić i jaka się ma aparature. O tych drożdżach które używałem naczytałem się sporo dobrych opinii i filmików na YouTube.
Na pewno się zaopatrze. Póki co mam jeszcze parę tych co używałem. Wystestuje to co mi zostało na minimalnej ilości cukru.rozrywek pisze: Np. moscva style
Fajny patent na pewno wytestujerozrywek pisze: I tu właśnie błąd. Zlewasz znad osadu u wtedy zaczynasz klarowanie właściwe, to cukrówka, tutaj trzeba się przyłożyć. Zdradzę trik, postaw fermentor krzywo, wtedy osad zbierze ci się w jednym tylko miejscu, przelewając trzymaj balon osadem do dołu, to nie zaciągniesz nic.
Rozdział na frakcje co to zasady jest mi znany. Praktyka może wychodzić różnie. Przy 2 destylacji pierwsze co kapie odlewam do 3 słoiczków po 100ml. Po tej operacji czyli kolejne 350ml wydaje mi się już na tyle czyste zapachowo i na język że zakładam że to serce, odbiór z mojej aparatury przy tych nastawach miał około 86 procent. Prowadzę go aż do 70 procent (około 1-5 - 2l). Resztę do ponownego gotowania. (Do 20 procent wykąpie jeszcze może pół litra). Może jednak powinienem wcześniej obcinać żeby było mniej pogonow.rozrywek pisze: Tu ci coś podpowiem, podział frakcji wymaga jednego: wyciągnięcie jedynie serca. Reszta do następnego gotowania. Ale o tym pogadamy potem.
-
- Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Moskva- 1 paczka przerobi 10 kg w 46 l (10kg cukru 40 l wody) w tydzień. Nic nie zlewaj, bo i tak nic tam nie ma na dnie po tygodniu. Zamieszaj tym dobrze po 10 dniach, a 12-14 dnia przerób (będzie wszystko na dnie)
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 maja 2023, 08:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Np:
70-60% dodawane do następnego drugiego gotowania.
60-40%, dodane do następnego pierwszego gotowania.
40- 30%, bądź 20%, zbierasz osobno, aby z tego zrobić osobne dwa pelne gotowania. Jak ci się uzbiera na tyle wsadu.
20-0%, kibel, czyli reasumując kończysz pracę przy 30%, szkoda czasu i energii aby zbierać smrodki z dodatkiem alkoholu, szczególnie że odbiór będzie miał takie tempo jak entuzjastm dziecka do odrabiania matmy.
Chodzi o taką cyrkulację wsadem.
Minimalizację dodawania smrodków do następnych gotowania, ale jednak odzysk alko maksymalny.
Rozumiesz?
Wypracuj sobie metodę, czy dolewać czy zbierać osobno.
Inna kwestia, to sztuka zrobić coś lekko zalatującego bimberkiem, pocieszę cię, nie pozbędziesz się na ps-ie tego smaku i zapachu, ale
Druga sprawa, zrobiłeś sprzęt sam, to dorób sobie refluks, np zewnętrzny płaszcz, nie jest to skomplikowane w wykonaniu, kawałek rurki fi 35, czy 42, dwie redukcjie i wlot i wylot wody, samemu to zlutujesz.
I jeszcze coś zimnego na pokrywkę (pranie wysusz) ale lepsze woreczki z lodem. Działa.
A procent ci podskoczy bardzo, zobaczysz sam.
Zamiast 86, wyciągniesz spokojnie 93%
Ps:
manovar może poprzenosić to wszystko do działu cukrówka czy coś, bo ten temat jest o czym innym i się zaśmieca trochę
Pogony sobie podziel w/g własnego systemu. Ułatwię ci trochę.modemik pisze:Prowadzę go aż do 70 procent (około 1-5 - 2l). Resztę do ponownego gotowania. (Do 20 procent wykąpie jeszcze może pół litra). Może jednak powinienem wcześniej obcinać żeby było mniej pogonow.
Np:
70-60% dodawane do następnego drugiego gotowania.
60-40%, dodane do następnego pierwszego gotowania.
40- 30%, bądź 20%, zbierasz osobno, aby z tego zrobić osobne dwa pelne gotowania. Jak ci się uzbiera na tyle wsadu.
20-0%, kibel, czyli reasumując kończysz pracę przy 30%, szkoda czasu i energii aby zbierać smrodki z dodatkiem alkoholu, szczególnie że odbiór będzie miał takie tempo jak entuzjastm dziecka do odrabiania matmy.
Chodzi o taką cyrkulację wsadem.
Minimalizację dodawania smrodków do następnych gotowania, ale jednak odzysk alko maksymalny.
Rozumiesz?
Wypracuj sobie metodę, czy dolewać czy zbierać osobno.
Inna kwestia, to sztuka zrobić coś lekko zalatującego bimberkiem, pocieszę cię, nie pozbędziesz się na ps-ie tego smaku i zapachu, ale
Druga sprawa, zrobiłeś sprzęt sam, to dorób sobie refluks, np zewnętrzny płaszcz, nie jest to skomplikowane w wykonaniu, kawałek rurki fi 35, czy 42, dwie redukcjie i wlot i wylot wody, samemu to zlutujesz.
I jeszcze coś zimnego na pokrywkę (pranie wysusz) ale lepsze woreczki z lodem. Działa.
A procent ci podskoczy bardzo, zobaczysz sam.
Zamiast 86, wyciągniesz spokojnie 93%
Ps:
manovar może poprzenosić to wszystko do działu cukrówka czy coś, bo ten temat jest o czym innym i się zaśmieca trochę
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 213
- Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
To tylko moje przypuszczenie, ale acetal powstaje z reakcji aldehydu z alkoholem. Zauważ, że aldehydu ubyło (owszem, może to być kwestia doczyszczenia przy rektyfikacji) i ubyło go 0,84 g/hl. Jak przeliczysz to z równania reakcji na acetal to wychodzi 1,37 g/hl. Ten wynik to może przypadek a może rzeczywiście było tak jak przypuszczam.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć,
Znajomi swego czasu kupi alkohol - jak się okazało nie do końca wiadomego pochodzenia.
Szczęśliwie wysłali go do sanepidu i otrzymali wyniki jak na załączonych obrazkach.
Pytanie czy jest sens coś im z tego uratować i puścić na kolumnę aabratek? Pozbędzie się to tych dziwnych dodatków? I druga sprawa czy ja sobie nie skażę przez to kega/kolumny.
Pozdrawiam.
Znajomi swego czasu kupi alkohol - jak się okazało nie do końca wiadomego pochodzenia.
Szczęśliwie wysłali go do sanepidu i otrzymali wyniki jak na załączonych obrazkach.
Pytanie czy jest sens coś im z tego uratować i puścić na kolumnę aabratek? Pozbędzie się to tych dziwnych dodatków? I druga sprawa czy ja sobie nie skażę przez to kega/kolumny.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Czy miałeś możliwość wąchania tego?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 254
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Izopropanol wchodzi w skład fuzli tworzonych przy fermentacji, w jakiś sposób się go w kolumnie pozbywa. Oczywiście przy tej ilości to może być inna bajka - masz możliwość puszczenia w imię nauki takiej próbki po rektyfikacji do sanepidu? Ile biorą za badanie?
Inna sprawa, że tworzy azeotrop ale w jakim stężeniu i w jakiej relacji do etanolu?
Pamiętam, że metodą na testowanie czy izopropanol nie jest oszukany to nalać trochę do jakiegoś naczynia - w 10-15 min odparowuje wszystko a jak jest trefny to zostaje woda w naczyniu.
Inna sprawa, że tworzy azeotrop ale w jakim stężeniu i w jakiej relacji do etanolu?
Pamiętam, że metodą na testowanie czy izopropanol nie jest oszukany to nalać trochę do jakiegoś naczynia - w 10-15 min odparowuje wszystko a jak jest trefny to zostaje woda w naczyniu.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Nie miałem opcji wąchania tego. Z tego co wiem też tego nie pili - na szczęście.
Co do puszczenia w kolumnie to może spróbowałbym w imię nauki ale nie ukrywam, że nie mam czasu na to:( .
Tzn. mam czas by robić dobre wyroby:) Trochę się boje czy jakiegoś syfu by gdzieś nie zostało na kolumnie u mnie. A i tak musiałbym to rozrobić do 30L (minimum grzałek u mnie).
Dodam, że od kogoś z Podlasia to ściągali.
Sanepid bierze tyle ile tu napisali + wysyłka: https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/badania-alkoholu - bo do tego wysyłali. Nie wiem jak z innymi.
Dzięki za info w każdym razie.
Co do puszczenia w kolumnie to może spróbowałbym w imię nauki ale nie ukrywam, że nie mam czasu na to:( .
Tzn. mam czas by robić dobre wyroby:) Trochę się boje czy jakiegoś syfu by gdzieś nie zostało na kolumnie u mnie. A i tak musiałbym to rozrobić do 30L (minimum grzałek u mnie).
Dodam, że od kogoś z Podlasia to ściągali.
Sanepid bierze tyle ile tu napisali + wysyłka: https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/badania-alkoholu - bo do tego wysyłali. Nie wiem jak z innymi.
Dzięki za info w każdym razie.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Wszystko to chyba nie odparuje bo próbka jest mocy 75%.tanczacy-z-drozdzami pisze: ↑sobota, 13 sty 2024, 14:23 Pamiętam, że metodą na testowanie czy izopropanol nie jest oszukany to nalać trochę do jakiegoś naczynia - w 10-15 min odparowuje wszystko a jak jest trefny to zostaje woda w naczyniu.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 254
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Witajcie,
Mam 3 wyniki badań i nie wiem jak je interpretować - zwłaszcza mi o metanol chodzi.
Badanie A: Wygląda chyba ok? Dodam, że to alkohol na bazie cukrówki.
Badanie B: Chyba też OK - wyrób z kukurydzy - smakowo/zapachowo dużo lepszy niż A
Badanie C: tutaj jakaś strasznie duża liczba przy metanolu - jak to rozumieć? To powstało z fermentowanej pigwy. Zapach - super.
Mam 3 wyniki badań i nie wiem jak je interpretować - zwłaszcza mi o metanol chodzi.
Badanie A: Wygląda chyba ok? Dodam, że to alkohol na bazie cukrówki.
Badanie B: Chyba też OK - wyrób z kukurydzy - smakowo/zapachowo dużo lepszy niż A
Badanie C: tutaj jakaś strasznie duża liczba przy metanolu - jak to rozumieć? To powstało z fermentowanej pigwy. Zapach - super.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Rektyfikacja - na kolumnie. Wszystko jest po 1 gotowaniu tylko. Mam dwa odbiory - zawsze odbieram ok 200-250 mln przedgonu i stabilizuje min. 1 h przed przedgonem.
A - z pełnym wypełnieniem. Tak, ogólnie wszystkie cukrówki wychodzą klarowne.
B - wyjąłem z aabratka metalowe sprężynki zostały tylko miedziane.
C - No tak też myślałem co do owocówki ale wole się upewnić. Dodam, że tutaj zapomniałem wyjąć stalowych sprężynek z kolumny .
Znalazłem za to coś takiego - tylko jak otrzymane wyniki przełożyć?
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32019R0787
Definicja oraz wymogi dotyczące alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
Do celów niniejszego rozporządzenia alkohol etylowy pochodzenia rolniczego to płyn spełniający następujące wymogi:
a) został otrzymany wyłącznie z produktów wymienionych w załączniku I do Traktatu;
b) nie posiada wyczuwalnego smaku innego niż smak surowców wykorzystanych do jego produkcji;
c) jego minimalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 96,0 %;
d) jego maksymalne limity pozostałości nie przekraczają następujących poziomów:
(i) kwasowość całkowita (wyrażona w gramach kwasu octowego): 1,5 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(ii) estry (wyrażone w gramach octanu etylu): 1,3 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(iii) aldehydy (wyrażone w gramach aldehydu octowego): 0,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(iv) alkohole wyższe (wyrażone w gramach metyl-2 propanol-1): 0,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(v) metanol: 30 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(vi) sucha pozostałość po odparowaniu: 1,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(vii) zasady lotne zawierające azot (wyrażone w gramach azotu): 0,1 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(viii) furfural: niewykrywalny.
A - z pełnym wypełnieniem. Tak, ogólnie wszystkie cukrówki wychodzą klarowne.
B - wyjąłem z aabratka metalowe sprężynki zostały tylko miedziane.
C - No tak też myślałem co do owocówki ale wole się upewnić. Dodam, że tutaj zapomniałem wyjąć stalowych sprężynek z kolumny .
Znalazłem za to coś takiego - tylko jak otrzymane wyniki przełożyć?
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32019R0787
Definicja oraz wymogi dotyczące alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
Do celów niniejszego rozporządzenia alkohol etylowy pochodzenia rolniczego to płyn spełniający następujące wymogi:
a) został otrzymany wyłącznie z produktów wymienionych w załączniku I do Traktatu;
b) nie posiada wyczuwalnego smaku innego niż smak surowców wykorzystanych do jego produkcji;
c) jego minimalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 96,0 %;
d) jego maksymalne limity pozostałości nie przekraczają następujących poziomów:
(i) kwasowość całkowita (wyrażona w gramach kwasu octowego): 1,5 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(ii) estry (wyrażone w gramach octanu etylu): 1,3 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(iii) aldehydy (wyrażone w gramach aldehydu octowego): 0,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(iv) alkohole wyższe (wyrażone w gramach metyl-2 propanol-1): 0,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(v) metanol: 30 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(vi) sucha pozostałość po odparowaniu: 1,5 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(vii) zasady lotne zawierające azot (wyrażone w gramach azotu): 0,1 grama na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(viii) furfural: niewykrywalny.
Ostatnio zmieniony środa, 31 sty 2024, 15:46 przez Asalut, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Ja bym się metanolem nie przejmował.
Odparowuje jako przedon.
Pierwszy zresztą. Temperatura wrzenia jest o wiele niższa niż etanolu.
Zresztą etanol neutralizuje metyl. Wypłukuje go z organizmu.
A cukrówka nie ma go wcale.
Także bez paniki.
Odparowuje jako przedon.
Pierwszy zresztą. Temperatura wrzenia jest o wiele niższa niż etanolu.
Zresztą etanol neutralizuje metyl. Wypłukuje go z organizmu.
A cukrówka nie ma go wcale.
Także bez paniki.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@rozrywek , nie pisz bzdur.
Metanol znajduje się w destylacie, nawet po rektyfikacji cukrówki, co pokazały wyniki z chromatografu, które kiedyś zamieszczałem
Po drugie to, że odparowuje jako przedgon nie oznacza, że odbierzesz go w całości. Zawsze coś go zostanie w kotle i będzie odparowywał razem z etanolem aż do "serca"
Metanol znajduje się w destylacie, nawet po rektyfikacji cukrówki, co pokazały wyniki z chromatografu, które kiedyś zamieszczałem
Po drugie to, że odparowuje jako przedgon nie oznacza, że odbierzesz go w całości. Zawsze coś go zostanie w kotle i będzie odparowywał razem z etanolem aż do "serca"
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 49
- Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
W tym samym rozporządzeniu podanym kilka postów wyżej przez Asalut znaleźć można wymogi dotyczące Okowit z owoców.
Jak na to popatrzeć z tej strony, to te 30 g metanolu na hl czystego alkoholu, wymagane dla spirytusu rolniczego, nie robią specjalnie wrażenia, jeśli w niektórych przypadkach dopuszczalna jest obecność nawet 1350g metanolu na 1 hl 100% alkoholu.
9. Okowita z owoców
a) Okowita z owoców jest napojem spirytusowym spełniającym następujące wymogi:
(i) jest wytwarzana wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji, z pestkami lub bez, świeżych i mięsistych owoców, w tym bananów, lub moszczu takich owoców, jagód lub warzyw;
(ii) każda destylacja jest prowadzona do poniżej 86 % obj. w celu zachowania przez destylat zapachu i smaku użytych surowców;
(iii) jej zawartość substancji lotnych jest równa lub większa niż 200 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(iv) w przypadku okowit z owoców pestkowych, zawartość kwasu cyjanowodorowego nie przekracza 7 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.
b) Maksymalna zawartość metanolu w okowicie z owoców wynosi 1 000 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj., z następującymi wyjątkami:
(i) w przypadku okowity z owoców wytwarzanej z następujących owoców lub jagód, i w odniesieniu do których maksymalna zawartość metanolu wynosi jednak 1 200 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.:
— jabłko (Malus domestica Borkh.),
— morele (Prunus armeniaca L.),
— śliwa domowa (Prunus domestica L.),
— śliwka quetsch (Prunus domestica L.),
— śliwa mirabelka (Prunus domestica L. subsp. syriaca (Borkh.) Janch. ex Mansf.),
— brzoskwinie (Prunus persica (L.) Batsch),
— gruszka (Pyrus communis L.), z wyjątkiem gruszek odmiany Williams (Pyrus communis L. cv „Williams”),
— jeżyny (Rubus sect. Rubus),
— maliny (Rubus idaeus L.);
(ii) w przypadku okowity z owoców wytwarzanej z następujących owoców lub jagód, i w odniesieniu do których maksymalna zawartość metanolu wynosi 1 350 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.:
— pigwy (Cydonia oblonga Mill.),
— jagody jałowca pospolitego (Juniperus communis L. lub Juniperus oxicedrus L.),
— gruszki odmiany Williams (Pyrus communis L. cv „Williams”),
— czarna porzeczka (Ribes nigrum L.),
— czerwona porzeczka (Ribes rubrum L.),
— dzika róża (Rosa canina L.),
— bez czarny (Sambucus nigra L.),
— jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.),
— jarząb domowy (Sorbus domestica L.),
— jarząb brekinia (Sorbus torminalis (L.) Crantz).
Jak na to popatrzeć z tej strony, to te 30 g metanolu na hl czystego alkoholu, wymagane dla spirytusu rolniczego, nie robią specjalnie wrażenia, jeśli w niektórych przypadkach dopuszczalna jest obecność nawet 1350g metanolu na 1 hl 100% alkoholu.
9. Okowita z owoców
a) Okowita z owoców jest napojem spirytusowym spełniającym następujące wymogi:
(i) jest wytwarzana wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji, z pestkami lub bez, świeżych i mięsistych owoców, w tym bananów, lub moszczu takich owoców, jagód lub warzyw;
(ii) każda destylacja jest prowadzona do poniżej 86 % obj. w celu zachowania przez destylat zapachu i smaku użytych surowców;
(iii) jej zawartość substancji lotnych jest równa lub większa niż 200 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.;
(iv) w przypadku okowit z owoców pestkowych, zawartość kwasu cyjanowodorowego nie przekracza 7 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.
b) Maksymalna zawartość metanolu w okowicie z owoców wynosi 1 000 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj., z następującymi wyjątkami:
(i) w przypadku okowity z owoców wytwarzanej z następujących owoców lub jagód, i w odniesieniu do których maksymalna zawartość metanolu wynosi jednak 1 200 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.:
— jabłko (Malus domestica Borkh.),
— morele (Prunus armeniaca L.),
— śliwa domowa (Prunus domestica L.),
— śliwka quetsch (Prunus domestica L.),
— śliwa mirabelka (Prunus domestica L. subsp. syriaca (Borkh.) Janch. ex Mansf.),
— brzoskwinie (Prunus persica (L.) Batsch),
— gruszka (Pyrus communis L.), z wyjątkiem gruszek odmiany Williams (Pyrus communis L. cv „Williams”),
— jeżyny (Rubus sect. Rubus),
— maliny (Rubus idaeus L.);
(ii) w przypadku okowity z owoców wytwarzanej z następujących owoców lub jagód, i w odniesieniu do których maksymalna zawartość metanolu wynosi 1 350 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.:
— pigwy (Cydonia oblonga Mill.),
— jagody jałowca pospolitego (Juniperus communis L. lub Juniperus oxicedrus L.),
— gruszki odmiany Williams (Pyrus communis L. cv „Williams”),
— czarna porzeczka (Ribes nigrum L.),
— czerwona porzeczka (Ribes rubrum L.),
— dzika róża (Rosa canina L.),
— bez czarny (Sambucus nigra L.),
— jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.),
— jarząb domowy (Sorbus domestica L.),
— jarząb brekinia (Sorbus torminalis (L.) Crantz).
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@radius
Oczywiście że tak.
Masz rację. Ale to są śladowe ilości.
Nie zagrażają ani życiu ani zdrowiu.
Prawda czy nie mam racji?.
Po 25 gram. Metanolu oślepniesz. Po setce umrzesz.
A w nastawach są takie ilości że nie zagrożą nikomu.
Na margiesie..
Nie pamiętam gdzie. Czy to Hiszpania. Czy Portugalia.
Robią wino, gdzie jest przekroczona dopuszczalna dawka metylu i to o sporo.
Jeśli jestem w błędzie. To Czesiu. Chętnie się dowiem. I czegoś nowego nauczę.
Oczywiście że tak.
Masz rację. Ale to są śladowe ilości.
Nie zagrażają ani życiu ani zdrowiu.
Prawda czy nie mam racji?.
Po 25 gram. Metanolu oślepniesz. Po setce umrzesz.
A w nastawach są takie ilości że nie zagrożą nikomu.
Na margiesie..
Nie pamiętam gdzie. Czy to Hiszpania. Czy Portugalia.
Robią wino, gdzie jest przekroczona dopuszczalna dawka metylu i to o sporo.
Jeśli jestem w błędzie. To Czesiu. Chętnie się dowiem. I czegoś nowego nauczę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............