Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy

Post autor: kamilasta »

Chyba lepiej zmieszać gotowe destylaty. Skrobia zachowuje się inaczej niż mąka zbożowa.
I rzeczywiście, Krychu ma rację. Zainteresowało mnie doprowadzenie skrobi do konsystencji wody. Ale chyba pozostanę przy zacieranie na lenia . Podgrzewanie zacieru jakoś do mnie nie przemawia. Musiała bym to robić w kegu. Nie wygodnie mieszać...
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Kamila, jest różnica gdy się zaciera tradycyjnie i na lenia, ale przy skrobi ziemniaczanej ta różnica jest niewielka.
Ponieważ dłuższy czas robiłem piwa, to jestem przyzwyczajony do takiego zacierania i mam duży gar, w którym mogę jednorazowo zacierać 30 litrów.
Według mnie różnice są niewielkie, a wygoda przy zacieraniu na lenia zdecydowanie większa.
No chyba, że coś robię nie tak, bo jakoś nigdy nie otrzymałem takie wody, o jakiej pisze psotamt.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

A jednak kombinacja skrobia + mąka udana. Ciągłe mieszanie w celu schłodzenia rozpuściło małe grudki skrobi. Co ciekawe, przy podanych proporcjach 4,5 + 6 + 2 dałem ok 39l wody a BLG wyszło 21,5. Zapodałem drożdże GR+ przy temp 35 stopni, bo juz mi się nie chce latać z wiadrami z podwórka. Zobaczymy co będzie jutro.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Psotnik84 »

Witam was serdecznie. Powiedzcie mi czy z 248 L wody i 75 kg skrobi francuskiej, wyszło mi 15L surówki i 80L odpadu czyli osadu. Czy to dobry wynik?
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Uważam, że to połowa wydajności skrobi ziemniaczanej. Gdzie reszta?

Krychu35
250
Posty: 295
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Krychu35 »

@Psotnik84 jaka moc surówki?
Psotnik84 pisze: wyszło mi 15L surówki. Czy to dobry wynik?
Nie chciałbym się wymądrzać i małe mam doświadczenie, ale tyle surówki ( 42%) to ja otrzymalem po odpędzie 70l nastawu. :scratch:
Tutaj muszę dodać, że mam kociołek w płaszczu I wszystko w niego pakowałem ;)

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Z 13kg skrobi, średnio 5l - 97% na gotowo.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Ja zacieram zawsze na raz 25kg skrobi i otrzymuję około 10l surówki po pierwszym odpędzie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Psotnik84 »

Cześć wam. Surówka ma 97% po rektyfikacji na kolumnie zasypowej. Były dwie beczki, jedna miała 28blg a druga 22blg. Obydwie zeszły do -2. Ale czy nie sądzicie że za dużo osadu wyszło? Z worka 25kg wyszło mi prawie 27 litrów osadu. Co mogło być tego przyczyną? Mąka była bardzo dobrze wymieszana, nie było grudek.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Sporo mocy pozostało w tym osadzie, tylko pytanie dlaczego aż tak dużo jego powstało?
W ubiegłym roku z ~40L zacieru, po sfermentowaniuniu, powstało ~5L błota a po dokładnym wyklarowaniu grawitacyjnym ~1.8L jeszcze odzyskałem.
Psotnik84 pisze: wyszło mi 15L surówki i 80L odpadu czyli osadu.
:problem: Klaruj grawitacyjnie ten osad. Sądzę, że znajdzie się tam, nieskromny wsad.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Psotnik84 »

Większa ilość osadu została po zlaniu znad osadu po zakończonej fermentacji. Po klarowania grawitacyjnym została jeszcze na dnie skorupa, ale już nie tyle.

No i właśnie chciałbym się dowiedzieć jaka może być przyczyna tak dużego osadu? Czy to drożdże nie odpowiednie, czy może jednak źle zacierane?
Ostatnio zmieniony środa, 22 lut 2023, 09:15 przez Psotnik84, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

Krychu35
250
Posty: 295
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Krychu35 »

Panowie/Panie dziwna sprawa a zarazem zapytanie czy ktoś też tak miał :scratch:

Tydzień temu (niedziela) zatarłem na lenia 22kg skrobi ziemniaczanej (francuskiej)- BLG 21.Wszystko poszło do beczki 80l z dwoma opakowaniami Vodka Pure Yeast (Professional).
W piątek balingomierz pokazywał 0 :shock: ale w beczce jeszcze szumialo.
Dzisiaj po przyjściu z pracy sprawdzam i szok :shock: ledwo co znalazłem miernik gdzieś pod bokiem beczki
( wystawał może jakieś 1 cm ponad powierzchnię). :o
Skali tam nie było, ale po zmierzeniu odległości od zera do miejsca w którym się zatrzymał wyszło jakieś -7, -8 Blg. :problem:
Czy to normalne :?:
P.S
Płyn odgazowany i klarowny temp. nastawu 21,5* w pomieszczeniu około 21* . Balingomierz sprawdzony na wodzie pokazuje ,,0".
:witam:

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Głęboko odfermentowany zacier, świadczy moim zdaniem o dobrej jakości surowca.
"Grula", "Peppes" głębiej niż -4°Blg nigdy nie zeszły - nie zauważylem.
Ciekawe, jaką wydajność uzyskasz :?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Francuska skrobia jest zajebista. Żałuję, że tylko 3 worki kupiłem.
I love the smell of bimber in the morning.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

:witam:
Zacier ze skrobi "Grula" z 13.02 na BL, burzliwie pracował ~7dni. Ze trzy dni dofermentowywał jeszcze i dopiero dziś, pobrałem nieco do pomiaru. Czysty jest, nie powiem...
czystość i pomiar blg.jpg
ale do -7°Blg od @Krychu35, sporo brakuje jeszcze ;/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Krychu35
250
Posty: 295
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Krychu35 »

@defacto u mnie było ciut wyżej. :oops:
Zmierz jaka odległość jest od zera do brzegu i taka sama odległość w drugą stronę.
Na moje to u Ciebie jest jakieś -6 :klaszcze:
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: kamilasta »

Króciutkie podsumowanie mojego zacierania francuskiej skrobi.
Puściłam na rurki ten oporny zacier, pracujący na drożdżach COOBRA WHISKY YEAST - po 6 tygodniach od nastawienia. Uczy cholera cierpliwości... :angry:
Powiem tak - różnica w wyrobie gotowym, praktycznie żadna. Mówię o różnicy pomiędzy zacierem na drożdżach turbo i tymi wyżej wymienionymi. Akurat mogłam porównać, bo i skrobia ta sama, i warunki fermentacji również. Zacierałam jednocześnie w dwóch beczkach.
Wnioski:
Ilość uzysku ta sama, zapach i smak - nie do odróżnienia.
Jedyną różnicą jest czas fermentacji - tydzień versus 6 tygodni.
Zatem, podpisuję się wszystkimi kończynami pod stwierdzeniem, że do skrobi najlepsze drożdże turbo. Nie ma sensu kombinować i blokować pojemników :D
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Bardzo trafnie wyciągnięty wniosek :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Dlatego od początku polecam Black Label, Moscva lub UK 48. Skrobia jest oporna wobec typów do whisky czy GR 2
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

Witam,
W środę nastawiałem cukier puder ten zmieszany ze skrobią ziemniaczaną. Miałem tego niecałe 20kg.
Po rozpuszczeniu cukru w gorącej wodzie odstawiłem mieszaninę do odstania w celu odzyskania skrobii. Ponieważ było jej całkiem sporo - jakieś 5kg - postanowiłem zatrzeć ją i całość zmieszałem. Wyszło tego 84 litry o początkowym Blg 22. Poszczułem to BL przy temperaturze 30 stopni.
I teraz najważniejsze,
Dziś patrzę, czyli po dwóch dniach, a tam na cukromierzu tylko +2 Blg. Szybko chłopaki uwijają się. Temperaturę utrzymuję na poziomie 27 stopni.
Jestem całkiem zadowolony i z niecierpliwością czekam na końcowy efekt.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

ManiekIronman
50
Posty: 84
Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: ManiekIronman »

Skir pisze:Francuska skrobia jest zajebista.
witam
Mam w planach pierwszy raz zacierać skrobię ziemniaczaną.

Gdzie kupujecie tą Francuską skrobię ?
I enzymy : upłynniający, scukrzający, redukujący lepkość ?
Czy Drożdże Szlacheckie Vodka będą dobre - mam ich dużo ?
Czy jednak Black Label, Moscva lub UK 48.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej

zwirek
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: zwirek »

Hej enzymy możesz kupić np. tutaj https://www.starowar.pl/pl/c/Enzymy-Gorzelnicze/60
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Nigdy nie robiłem na szlacheckich. Trudno mi opiniować.
Na razie dostawa skrobi francuskiej się skończyła. Trzeba szukać na olx.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

ManiekIronman
50
Posty: 84
Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: ManiekIronman »

Ok. dzięki.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
Kolejne, udane zacieranie skrobi i tym razem również z dokwaszaniem.
Poprawcie, jeśli się mylę ale uważam, że dodanie kwasku, pozytywnie wpływa na pracę drożdży, co skutkuje głębszym odfermentowaniem zacieru.
_20230415_183123.JPG
Podobnie jak ostatnio - 1x BL, 13kg skrobi Grula, ~40L wody, niecałe 22°Blg. Ferment 7dni, zakończył 5 dni temu. Bez dokwaszania, tak nisko nie zszedł. Chyba warto.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: zzibii »

Ile dodałeś tego kwasku?

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

5g/10L
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

defacto pisze: Bez dokwaszania, tak nisko nie zszedł. Chyba warto.
Mówiłem ;)
Pozdrawiam
Darek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: arfi »

Dzisiaj popełniłem a właściwie jestem w trakcie pierwszej rektyfikacji skrobi. Trochę z ciekawości trochę z lenistwa puszczam jak na początku radził @psotamt: raz za to wolniej niż zwykle i z bardzo starannym odebraniem przedgonów.
Ciekawy jestem wydajności. Do ścieru zapomniałem dodać kwaku, przez co może BLG nie zeszło poniżej zera, jak u niektórych z Was widziałem. Zacier się ładnie sklarował, praca ze skrobią zapowiada się ciekawie i w sumie łatwo.
To na pewno nie ostatni raz :)
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Psotnik84 »

Witam was :witam:
Czy zna ktoś może nazwę tej Francuskiej skrobii? Być może da się ją namierzyć bez czekania aż pojawi się na OLX.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

bart412
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2023, 18:02
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: bart412 »

Możliwe że dostanę teraz po łbie :hammer: i coś mi umknęło. :scratch:
robiłem wszystko według pierwszego posta w tym temacie i zostało mi ogrom "glutów" w zacierze :|
ostatecznie dałem drożdże i wszystko ruszyło do pracy, ale nie mam pojęcia co z tymi "glutami" się stanie :scratch: (to się przerobi :scratch: )
Przepraszam za głupotę ale to mój pierwszy zacier i wolę się upewnić czy ma sens :P
Ostatnio zmieniony sobota, 19 sie 2023, 09:04 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć 🖐️
Mieszałeś zacier wiosłem, czy wiertarką z mieszadłem na średnich/ wysokich obrotach?
Jeśli "to" już pracuje, nic już nie zrobisz. Zaczekaj aż zakończy. Klaruj grawitacyjnie lub nie klaruj i na rury z tym. Wydajność, zmniejszy się odpowiednio, gdyż drożdże przerobią tylko to, co poprawnie zatarłeś. Grudy/ gluty pozostaną i nie przejmuj się, pierwszymi niepowodzeniami. Następnym razem, będzie lepiej👍
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

bart412 pisze: sobota, 19 sie 2023, 02:33...zostało mi ogrom "glutów" w zacierze :|
"Gluty" to zbyt wolne mieszanie. Żadna wkrętarka, tylko wiertarka o porządnej mocy > 1300 W i z obrotami > 2500/min.
Do tego mieszadło do kleju lub zaprawy. Dość długie, by wiertarka nie była zbytnio w oparach zacieru.
Moc i obroty są niezbędne. Małe "gluty" upłynnią się same przed podaniem drożdży, duże tylko częściowo.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Druga sprawa to konieczność dodania większej ilości enzymu upłynniającego. Jak widziałeś gluty trzeba było reagować.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: wingrul »

A ja rozpuszczam skrobię w zimnej wodzie i taką wlewam do gara.
Żadnych grudek wszystko płynne.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

wingrul pisze: sobota, 19 sie 2023, 19:18A ja rozpuszczam skrobię w zimnej wodzie...
Taki był pierwowzór :D
topic17470.html
Ale ja również przekonałem się do metody kolegi Skir, bo... jest szybsza, łatwiejsza, zwyczajnie lepsza.
A sporo namieszałem się w zimnej wodzie, teraz jednak już nie mam zamiaru do tej metody wracać.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: wingrul »

Nie no fakt jak beczka i większą partie to robi różnice. Ja od czasu do czasu zacieram 4 max 5 kg w garze więc zimną wodą daje radę i myślę że ma to sens wiertarka a raczej mieszadło jednak czasem chlapie, a przy zimnym wlewie nigdy nie nachlapałem ani żadnej grudy nie miałem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Raz tylko miałem grudy, kiedy robiłem na młócie. Wiertarka, mieszadło i wystarczy pięć minut żeby było klarowne. No i trzeba pamiętać, że do skrobi ziemniaczanej dodaje się podwójną ilośc enzymów.
I love the smell of bimber in the morning.

bart412
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2023, 18:02
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: bart412 »

Oczywiście mieszałem wiertarką za pomocą mieszadła do kleju. Ostatecznie kiedy zlałem zacier to w osadzie zostało kilka grudek wielkości małego groszku, więc chyba musiało się to i tak rozpuścić z czasem :)
Bilans tego zacieru z 8kg skrobi to:
400 ml przedgonu
2,95l 96,5%
150ml pogonu - ale nie wyciągnąłem całego
Dobrze? Źle?

Popełniłem również drugi zacier, ale zmieniłem trochę taktykę. Mieszałem wszystko w znacznie większym pojemniku i dopiero na sam koniec przelałem do właściwego fermentatora. Dzięki temu mieszanie przebiegło znacznie sprawniej i czyściej.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie no.
Nie w kij dmuchał uzysk.
Doszukiwać się 50ml w tę czy w tę, nie ma najmniejszego znaczenia.
Pozdro. Hej
Jak oceniasz smak i aromat serca?
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 wrz 2023, 10:47 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”