Zacier z kukurydzy

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Kjaro
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 4 lut 2023, 09:32

Post autor: Kjaro »

Witam szanowne grono podpowie mi ktoś jak długo trwa fermentacja z śruty kukurydzianej ?
koncentraty wina

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: alkohole-domowe »

Zależy od temperatury i proporcji
U mnie trwa około tygodnia ale i tak stoi dwa tygodnie.
Stosunek wody do śruty 3:1, temperatura około 22 st. C.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Szklana kula na urlopie :?
Za mało danych, u mnie przy temp. około 20st. jakieś 3-4dni.
Wszystko zależy od temp. i drożdży, miałem takie co i 2 tygodnie potrafiły pracować :shock:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Doody »

Zimą trzeba liczyć 2 tygodnie do klarowania się zacieru. Latem ten proces zajmuje o połowę mniej czasu. Dużo zależy od pomieszczenia.
Pozdrawiam
Darek

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Asalut »

Witajcie, chcę uniknąć zakładania kolejnego tematu także podepnę się tutaj.

Planuję zrobić pierwszy zacier kukurydziany by potem go destylować.
Mam jednakże kilka pytań i na forum znalazłem mnóstwo wątków ale bez klarownych dla mnie odpowiedzi.

np.

1. Czy mogę użyć kukurydzy już ześrutowanej? Nie mam narzędzi do tego i nie wiem jak sie to robi (nawet jak można znaleźć opis w necie) wolałbym na początku kupić już gotowy produkt.
Czy mogę korzystać z czegoś takiego (LINKI PRZYPADKOWE, PIERWSZE Z GOOGLA)
a. https://allegro.pl/oferta/kukurydza-wal ... 1745351145
lub
b. https://allegro.pl/oferta/kukurydza-sru ... 6262a92d0a

Czy to obojętne której się użyje? Są jakieś przeciwskazania?
Mam pojemniki fermentacyjne 25L a mój KEG to 50L.

2. Po drugie jakich powinienem użyć drożdży. Widziałem, że są różne z dopiskiem "WHISKY" ale pytanie czy to to?

3. Czy dodaje cukru - bo znalazłem 3,5KG na 20L i 3kg na 15L .... Jakie powinno być BLG?

Tematy, które widziałem ale w sumie nie wyjaśniają mi do końca to np. https://alkohole-domowe.com/forum/viewt ... ?f=2&t=212 lub https://alkohole-domowe.com/forum/wujek ... t5051.html - i już tu jest różnica bo jeden na ciepło a drugi nie robi:)

Chciałbym na początku - jak najprościej spróbować zrobić to na mojej kolumnie. Dodam, że będzie to moje pierwsze użycie kolumny w innym celu niż cukrówki.

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie linki i wskazówki.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: kamilasta »

Ad.1 możesz kupić śrutę w necie, ale najlepiej znaleźć sprawdzonego dostawcę, bo tak naprawdę nie wiadomo co możesz z tego netu otrzymać. Dobrze, jak śruta jest drobno zmielona, taka lepiej się zaciera.
Proporcje 1:3, czyli 1 kg śruty na 3 litry wody.
Ad. 2 ja do whisky używam Coobra whisky yeast. Nigdy mnie nie zawiodły - jak do tej pory.
Ad. 3 żadnego cukru!!! Zacierasz ziarno, więc nie psuj tego.
Życzę powodzenia :)
Ostatnio zmieniony sobota, 1 kwie 2023, 08:15 przez kamilasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Tutaj masz wszystko opisane https://alkohole-domowe.com/forum/zacie ... na%20lenia Powodzenia :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Asalut »

Dzięki za informacje.

Jestem uzbrojony w następujące rzeczy:

2x25L (30L max) pojemnik fermentacyjny
10KG - ześrutowanej, walcowanej/gniecionej kukurydzy
2KG - słodu jęczmiennego wędzonego torfem (ześrutowany)
50ml - enzym upłynniający
50ml - enzym scukrzajacy
50ml - antypiana (pierwszy raz to kupiłem, nigdy nie uzywałem).

2x opakowanie drożdży (1 opakowanie na 25-30L) - Maxx Whisky AMG.

Chciałbym przygotować 2x25L następującą metodą: https://alkohole-domowe.com/forum/zacie ... na%20lenia i troche z tej https://alkohole-domowe.com/forum/latwy ... -t212.html

Czy rozumiem, że moje kroki powinny być następujące:

1. Wlać do pojemnika wodę ok 80C dla kukurydzy - 12L.
2. Dosypać 4KG kukurydzy?
3. Ile należy dodać enzymu upłynniającego?
4. Jak temperatura spadnie do ok 60C dodać enzymu scukrzającego -ile go dodać?

Uwagi:
1. Wiem ze nie mam 8kg kukurydzy tylko 5kg. W przepisie (Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza) ) dodawany jest cukier 1:1. Czy w takim przypadku powinienem dodac 5KG kukurydzy i 5kg cukru ? czy np. jakąś mniejszą zawartość cukru? A może po jakimś czasie - jakim? powinienem sprawdzić BLG i wtedy odpowiednio dodać by było koło 20-22?
2. Kiedy nalezy dodac słód jęczmienny? na początku z kukurydzą? Kleikują w prawie tych samym temperaturąch. Czy tuż przed drożdżami?
3 Po ok 12h mam dodać drożdże - czy to wtedy mam sprawdzić poziom BLG - ile wynosi i ew. przed dodaniem drożdży dodać cukru?

Tak wiem nie będzie to 100% żadna whisky/ey z kukurydzy ale mając czas chciałem się pierwszy raz w to pobawić. Więc zdaje sobię sprawę że to cukrówka z dodatkiem będzie:).

Czy jeśli taki zaciero-nastaw będzie stał dłużej niż 6 dni to dla niego źle?
1. Czy ma być lekko uchylone denko - czy tylko rureczka?
2. Czy należy dodać antypiany?

Dodam, że potem będzie to i tak na aabratku robione.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Doody »

Asalut pisze:
Czy rozumiem, że moje kroki powinny być następujące:

1. Wlać do pojemnika wodę ok 80C dla kukurydzy - 12L.
2. Dosypać 4KG kukurydzy?
3. Ile należy dodać enzymu upłynniającego?
4. Jak temperatura spadnie do ok 60C dodać enzymu scukrzającego -ile go dodać?
Co do zacierania kukurydzy to wsyp ją do wrzątku, a najlepiej lekko podgotuj. Kukurydza wymaga chyba najwyższej temperatury aby jej wydajność była zadowalająca. W 90 stopniach dodaj enzym upłynniający. Jeżeli masz taki w buteleczkach po 50ml to zwykle dodaje się go 1ml na 6kg zboża, czyli dolej 1ml na te 4 kg. i mieszaj. Jak temp. spadnie do 62 stopni to dodaj enzym scukrzający w ilości 3ml. (Daje się 1 ml na 2 kg ale bezpieczniej będzie dać trochę więcej. Utrzymuj przez godzinę temp. powyżej 58 stopni tak aby enzym miał czas zadziałać. Potem studzenie do 34-35 stopni i dodaj drożdże.
Powodzenia
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Skir »

@Doody dobrze radzi. Ja z lenistwa bym sobie odpuścił utrzymanie przez godz w temp. powyżej 58 stopni. Na pewno odpuść sobie Łatwy Kwaśny. Po co zaśmiecać i zasmradzać cukrem?
Pamiętaj o studzeniu:
- w wiadra i na zewnątrz
- zamrożone PETy
- chłodzenie np. z wężownicy od aabratka.
Asalut pisze: Czy jeśli taki zaciero-nastaw będzie stał dłużej niż 6 dni to dla niego źle?
1. Czy ma być lekko uchylone denko - czy tylko rureczka?
2. Czy należy dodać antypiany?
1. Uchylone lub po prostu nie dokręcone denko.
2. Zależy jak duży masz zbiornik do fermentacji. Czasem 45l zacieru potrafi podejść pod denko 80l beczki.
Asalut pisze: Dodam, że potem będzie to i tak na aabratku robione.
Aabratek to typ głowicy, który wcale determinuje sposobu pracy. Z aabratkiem możesz rektyfikować na kolumnie, możesz destylować z pustą rurą, czy zamontować na półkowej. Jeżeli chcesz rektyfikować, to będzie wódka kukurydziana. Możesz jednak destylować - poszukaj tematu destylacja na kolumnie według @lesgo.
No i na koniec: bez dębu nie będzie whisky.
I love the smell of bimber in the morning.

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Asalut »

Dzięki !
A czy przed samym przerobem mogę dodać np. 3-4 litry 20% roztworu? (by mieć np 2x20L) - mam KEG 50L i chcę grzałki zalać na 100% - niby 30L starczy ale wole miec pewnosc:)
Lepiej z wody czy np. z dundru mieć?

Mam dwie beczki dębowe i płatki dębowe:)
Ale na razie robię to bardziej na próbę - by na mniejszej ilości sprawdzić jak mi to wogóle pójdzie zanim zacznę w setki kilogramów kupować półproduktów :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: jakis1234 »

Asalut, w moim, 50 l kegu wystarczy 12 litrów do zakrycia grzałek.
Sprawdź ile potrzebujesz, każdy dodatek cukru pogorszy jakość końcową.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 kwie 2023, 15:05 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Asalut »

Tak tak - po zgłębieniu tematu raczej chcę uniknąć cukru. Cieszę się, że Was zapytałem.
Co do dolewania, to może nie doprecyzowałem - te 20% zrobiłbym z zebranych wcześniej (bo mam) Pogonów albo serca, które zaklasyfikowałem do przeróbki.
Co do zbiornika mojego 50L to robiłem na 37L. W Instrukcji jest 20 L podane jako minimalna wartość ale wole nie lać 20L jak mogę dać np. 30L. Safety first:)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: A jak rozwiążesz sprawę drugiego gotowania?
No chyba że będziesz gotował na raz , to nie było pytania.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Asalut »

Dzięki góral:) No nie byłem pewien właśnie jak to jest:)
Na szczęście mam tego sporo do dodania. Zobaczę też jak to wyjdzie. mam okolo 15L i 18 BLG w tych zacierach wiec jestem dobrej myśli.

Jak narazie fajna była zabawa z przygotowywaniem:)

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Asalut »

A mam jeszcze pytanie ile sobie ten zacier może stać? Oczywiście wyczytałem wcześniej że ok 6 dni itd. ale w moim byłby to 3-5 tygodni bo chyba nie będę miał wcześniej czasu siąść nad tym. Czy coś może mu zaszkodzić w tym czasie? Albo należy jakoś dodatkowo zabezpieczyć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”