PS na kolumnie, wolne kapanie
Witam Wszystkich
Posiadam pot stila z kolumną:
- keg 50l w nim 3x2kw, jedna sterowana.
- 1m kolumna miedziana 64mm, zasypana około 60cm sprężynki od dołu i góry po zmywaku. Ocieplona.
- na samej górze termometr i do chłodnicy
Pierwsza próba i troszkę się zawiodłem. Cukrówka około 20%.
Utrzymując 82°C leciało około 86%, smak i zapach odpowiedni. Moc grzania około 900W, I bardzo wolny odbiór. Około 6l w 13h.
Przy 90°C destylat ma kolo 65% I słodkawy posmak.
Ogólnie smak I zapach jest dobry, lekki nie pieprzny, tylko ten słodkawy posmak mnie dziwi.
Następny proces nie będę zwracał uwagi na temperaturę tylko Moc i zapach destylatu. Czy zwiększenie wypełnienia o 4-5 zmywaków ma sens, zwiększy się moc grzania ale czy odbiór też wzrośnie? Czy może dołożyć delikatny refluks?
Nie oszukuję że 6l w 13h to słaby wynik.
Z góry dziękuję za rady.
Posiadam pot stila z kolumną:
- keg 50l w nim 3x2kw, jedna sterowana.
- 1m kolumna miedziana 64mm, zasypana około 60cm sprężynki od dołu i góry po zmywaku. Ocieplona.
- na samej górze termometr i do chłodnicy
Pierwsza próba i troszkę się zawiodłem. Cukrówka około 20%.
Utrzymując 82°C leciało około 86%, smak i zapach odpowiedni. Moc grzania około 900W, I bardzo wolny odbiór. Około 6l w 13h.
Przy 90°C destylat ma kolo 65% I słodkawy posmak.
Ogólnie smak I zapach jest dobry, lekki nie pieprzny, tylko ten słodkawy posmak mnie dziwi.
Następny proces nie będę zwracał uwagi na temperaturę tylko Moc i zapach destylatu. Czy zwiększenie wypełnienia o 4-5 zmywaków ma sens, zwiększy się moc grzania ale czy odbiór też wzrośnie? Czy może dołożyć delikatny refluks?
Nie oszukuję że 6l w 13h to słaby wynik.
Z góry dziękuję za rady.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 kwie 2023, 12:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
PS to nie kolumna nie patrzysz na temperaturę tylko na %jaki leci.
Zwiększ moc grzania to szybciej poleci.
Ja odbierałem ponad 2l na godz. przy odpędzie.
Na gotowo 1.2-1.5l na godz.
Co do wypełnienia to do cukrówki śmiało możesz zasypać deflegmator sprężynkami
Zwiększ moc grzania to szybciej poleci.
Ja odbierałem ponad 2l na godz. przy odpędzie.
Na gotowo 1.2-1.5l na godz.
Co do wypełnienia to do cukrówki śmiało możesz zasypać deflegmator sprężynkami
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Jeśli chcesz szybciej przedestylować dodaj mocy jak góral pisze. Jeśli chcesz mieć więcej mocnego alko dodaj przystawkę i zmywaki ale pilnuj żeby nie zalewało wypełnienia więc nie szalej z mocą lub zimną wodą w przystawce. Operuj jednym parametrem czyli po puszczeniu wody na cm zmieniaj moc lub na odwrót jeśli ustawisz moc to zmieniaj przepływ wody. Jeśli będziesz operował i jednym i drugim to ni ciorta nie dojdziesz ładu.
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Dzięki za odzew, właśnie na początku leciałem z większym grzaniem i mocniej leciało. Tylko zdezorientował mnie smak.
Ogólnie destylat był lekki i bez pieczenia przy 80%.
Tylko miał słodkawy posmak jak by troche kukułka, czym to może być spowodowane i czy nie jest szkodliwe? Mogło być spowodowane tym ze w pewnym momencie zbyt przykręciłem grzanie i spadła temperatura i moc przez co wpadły przedgony?
Ogólnie destylat był lekki i bez pieczenia przy 80%.
Tylko miał słodkawy posmak jak by troche kukułka, czym to może być spowodowane i czy nie jest szkodliwe? Mogło być spowodowane tym ze w pewnym momencie zbyt przykręciłem grzanie i spadła temperatura i moc przez co wpadły przedgony?
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Przedgony na PSie odbierasz na początku procesu.
Ile to już indywidualna sprawa, ja odbieram dość dużo bo to ustrojstwo w najmniejszej ilości wyczuję.
Po przykręceniu mocy grzania moc destylatu powinna pójść do góry a nie spadać
Opisz może jak prowadziłeś proces krok po kroku
Ile to już indywidualna sprawa, ja odbieram dość dużo bo to ustrojstwo w najmniejszej ilości wyczuję.
Po przykręceniu mocy grzania moc destylatu powinna pójść do góry a nie spadać
Opisz może jak prowadziłeś proces krok po kroku
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 303
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Jak grzeje mniejsza mocą to wydaje mi się, że destylat jest słodszy". Można nawet zaobserwować jakby smóżki w baniaczku z destylatem ( jakby przesłodzona cherbata lub coś bardzo przesłodzonego)
@Sztybany też to zauważyłem.Sztybant pisze: Tylko miał słodkawy posmak ....
Jak grzeje mniejsza mocą to wydaje mi się, że destylat jest słodszy". Można nawet zaobserwować jakby smóżki w baniaczku z destylatem ( jakby przesłodzona cherbata lub coś bardzo przesłodzonego)
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
@Góral bagienny
Moc spadła dlatego że zbyt mocno przykręciłem grzalke i najzwyczajniej przestało parować z kega. Steruje ssr przez potencjometr i muszę go wymienić na inny ponieważ ten ma straszne skoki i ciężko regulować moc.
@Krychu35 właśnie z tego powodu zmniejszyłem moc grzania, co objawiło się bardzooo długim procesem
Moc spadła dlatego że zbyt mocno przykręciłem grzalke i najzwyczajniej przestało parować z kega. Steruje ssr przez potencjometr i muszę go wymienić na inny ponieważ ten ma straszne skoki i ciężko regulować moc.
@Krychu35 właśnie z tego powodu zmniejszyłem moc grzania, co objawiło się bardzooo długim procesem
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
To że się ślimaczyło, to destylatowi wyszło tylko na dobre.
Długo, ale cóż.
Najgorsze co można zrobić przy pracy na Ps, to kręcić grzaniem w trakcie odbioru serca. Tutaj musi być stabilnie I miarowo
Prędkość odbioru, jak i moc destylatu spada, i spadać będzie. Tak ma być.
Grzanie ustaw na poziomie odbioru 1L, no może 1,3L na godzinę. Jak zakończysz serce, wtedy podkręcaj delikatnie moc, aby nie trwało to wieki.
I tak to pójdzie do ponownego przerobu.
Odpęd, czyli pierwsze gotowanie grzej na większej mocy, aby szybko uzyskać surówkę.
Przy drugiej gonitwie pośpiech jest niewskazany.
Tutaj frakcje przechodzą jedna w drugą, i trzeba to bardzo uważnie kontrolować.
Ja przy nastawie cukrowym zbieram przedgony od razu, a proces też nie prowadzę do zera, a do powiedzmy 20%. Szkoda czasu i energii. Mowa o odpędzie.
Przy drugiej gonitwie, również, tutaj restrykcyjnie się biorę za przedgon, oraz dosyć wysoko również tnę pogon.
Przedgon jest dla mnie najgorszy, dlatego odbieram go dużo, na małej mocy, następnie przechodzę do serca.
Szczególnie że dużo przedgonu odebrałem przy odpędzie.
Pogon, który już aż taki brudny nie jest idzie do następnego pierwszego razu.
Twoje narzędzie to alkoholomierz!!!!
Nie termometr!!!.
Zapomnij o termometrze.
Przypadkiem zadziałałeś poprawnie.
Wolna praca, odbiór, dobry urobek.
Gorzej, jakbyś dowalił mocy i uzyskał czysty bimber rodem z PRL, albo z czasów wojennych.
W każdym razie, papuga, jak nie masz to menzurka, podstawiasz co paręnaście minut i sprawdzasz.
Tak ma wyglądać praca na Ps.
Moc, smak i zapach.
Długo, ale cóż.
Najgorsze co można zrobić przy pracy na Ps, to kręcić grzaniem w trakcie odbioru serca. Tutaj musi być stabilnie I miarowo
Prędkość odbioru, jak i moc destylatu spada, i spadać będzie. Tak ma być.
Grzanie ustaw na poziomie odbioru 1L, no może 1,3L na godzinę. Jak zakończysz serce, wtedy podkręcaj delikatnie moc, aby nie trwało to wieki.
I tak to pójdzie do ponownego przerobu.
Odpęd, czyli pierwsze gotowanie grzej na większej mocy, aby szybko uzyskać surówkę.
Przy drugiej gonitwie pośpiech jest niewskazany.
Tutaj frakcje przechodzą jedna w drugą, i trzeba to bardzo uważnie kontrolować.
Ja przy nastawie cukrowym zbieram przedgony od razu, a proces też nie prowadzę do zera, a do powiedzmy 20%. Szkoda czasu i energii. Mowa o odpędzie.
Przy drugiej gonitwie, również, tutaj restrykcyjnie się biorę za przedgon, oraz dosyć wysoko również tnę pogon.
Przedgon jest dla mnie najgorszy, dlatego odbieram go dużo, na małej mocy, następnie przechodzę do serca.
Szczególnie że dużo przedgonu odebrałem przy odpędzie.
Pogon, który już aż taki brudny nie jest idzie do następnego pierwszego razu.
Twoje narzędzie to alkoholomierz!!!!
Nie termometr!!!.
Zapomnij o termometrze.
Przypadkiem zadziałałeś poprawnie.
Wolna praca, odbiór, dobry urobek.
Gorzej, jakbyś dowalił mocy i uzyskał czysty bimber rodem z PRL, albo z czasów wojennych.
W każdym razie, papuga, jak nie masz to menzurka, podstawiasz co paręnaście minut i sprawdzasz.
Tak ma wyglądać praca na Ps.
Moc, smak i zapach.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
A mnie co innego zastanawia- moc nastawu i słodki posmak.
20 procent,to BLG bliskie 32 i 9 kg cukru, dopełnione do 25 l objętości. Tyle BLG.
Drożdże nie przerobiły całego cukru.( A na paczce Turbo Xtra 21,3 % drożdży stojało, że dadzo rade).
Jeśli kolega moc nastawu zmierzył alkoholomierzem, to pozostaje zwrócić mu uwagę na bezzasadność tej czynności i wyedukować w obsłudze areometru.
20 procent,to BLG bliskie 32 i 9 kg cukru, dopełnione do 25 l objętości. Tyle BLG.
Drożdże nie przerobiły całego cukru.( A na paczce Turbo Xtra 21,3 % drożdży stojało, że dadzo rade).
Jeśli kolega moc nastawu zmierzył alkoholomierzem, to pozostaje zwrócić mu uwagę na bezzasadność tej czynności i wyedukować w obsłudze areometru.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Poczytaj ten wątek.
https://alkohole-domowe.com/forum/post24292.html#p24292
https://alkohole-domowe.com/forum/post24292.html#p24292
Ostatnio zmieniony środa, 5 kwie 2023, 20:33 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
@HeniekStarr nastawu nie mierzyłem, niestety areometr się zbił i nie kupiłem jeszcze. Oszacowałem moc nastawu po wcześniejszych, chociaż ten defekto nie był do końca klarowny.
Papugę muszę dokończyć, przy kolejnej próbie już będzie.
Nie pozostaje nic jak kolejny proces przeprowadzić z waszymi radami.
Wcześniej pracowałem na pożyczonym sprzęcie, zwykle odstojniki. Na temat przebiegu procesu wiele czytałem, dlatego nie zwiększałem mocy tylko zmniejszyłem. Drugi proces będzie już po świętach, i sam znać co jak wyszło
Papugę muszę dokończyć, przy kolejnej próbie już będzie.
Nie pozostaje nic jak kolejny proces przeprowadzić z waszymi radami.
Wcześniej pracowałem na pożyczonym sprzęcie, zwykle odstojniki. Na temat przebiegu procesu wiele czytałem, dlatego nie zwiększałem mocy tylko zmniejszyłem. Drugi proces będzie już po świętach, i sam znać co jak wyszło
Ostatnio zmieniony środa, 5 kwie 2023, 16:19 przez Sztybant, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Eter dietylowy odparowuje w temperaturze niewiele wyższej od pokojowej, a gliceryna wymaga grubo powyżej 100C. Ciekawe jak mają się znaleźć w destylacie? To źródło to generator słów kluczowych w artykułach pod SEO, a nie rzetelny atrykuł.
Pan Guru to mógłby chcociaż przeczytać to co wrzuca i użyc swojej wiedzy do krytycznej analizy "źródła".lesgo58 pisze:Poczytaj te wątki.
https://alkohole-domowe.com/forum/post24292.html#p24292
https://pl.healthy-food-near-me.com/rea ... d-alcohol/
Eter dietylowy odparowuje w temperaturze niewiele wyższej od pokojowej, a gliceryna wymaga grubo powyżej 100C. Ciekawe jak mają się znaleźć w destylacie? To źródło to generator słów kluczowych w artykułach pod SEO, a nie rzetelny atrykuł.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Dzięki za zwrócenie uwagi. Niestety ale moja wiedza nie jest taka głęboka w temacie chemia jak niektórych ma tym forum. Artykuł wydawał mi się wiarygodny.
Przepraszam i już poprawiam post .
Przepraszam i już poprawiam post .
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Gliceryna jest silnie higroskopijna a skoro destylat jest mieszaniną różnych składników, w tym i wody, więc dlaczego nie miałaby się w nim znaleźć
Aldehyd octowy wrze w temp. 20,8°C a jednak w destylacie (nie rektyfikacie) się znajduje, zaś alkohol amylowy (jako składnik pogonu) wrze w temp. 138°C a również w destylacie go znajdziemy, więc chyba trochę się zapędziłeś w swoim osądzie.jpiwek pisze:Eter dietylowy odparowuje w temperaturze niewiele wyższej od pokojowej, a gliceryna wymaga grubo powyżej 100C. Ciekawe jak mają się znaleźć w destylacie?
Gliceryna jest silnie higroskopijna a skoro destylat jest mieszaniną różnych składników, w tym i wody, więc dlaczego nie miałaby się w nim znaleźć
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
A widziałeś ją w jakimkolwiek wyniku badania destylatu?
Eter dietylowy nie powstaje przy ferementacji. Ale nawej jakby był obecny przy destylacji, bo dolewałbyś go z butelki górą kolumny (nie polecam bo łatwo wybucha w kontakcie z powietrzem) to odparuje z niego bezpośrednio z naczynia odbioru.
Eter dietylowy nie powstaje przy ferementacji. Ale nawej jakby był obecny przy destylacji, bo dolewałbyś go z butelki górą kolumny (nie polecam bo łatwo wybucha w kontakcie z powietrzem) to odparuje z niego bezpośrednio z naczynia odbioru.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 kwie 2023, 07:13 przez jpiwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
@jpiwek, wszystko się zgadza tylko, że podpieranie się tylko temperaturami wrzenia to małe niedomówienie, stąd mój wcześniejszy post.
A wystarczyło napisać, że eter nie powstaje w wyniku fermentacji a gliceryna, jako pogon, nie odparowuje i pozostaje w cieczy wyczerpanej.
A wystarczyło napisać, że eter nie powstaje w wyniku fermentacji a gliceryna, jako pogon, nie odparowuje i pozostaje w cieczy wyczerpanej.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 43
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
No właśnie. Skoro coś wrze w temp 138°C, to nie znaczy, że składnik nie paruje w temperaturze niższej. Woda też wrze - powiedzmy - w 100°C, ale paruje już ciut powyżej zera. Im temperatura bliższa temperaturze wrzenia, tym intensywniej paruje dany związek. A samo wrzenie to parowanie objętością cieczy (czyli nie tylko na jej powierzchni ale także w środku). Potrafię sobie wyobrazić, że jakaś część alkoholu amylowego znajdzie się w destylacie (a może i nawet rektyfikacie?), a po jakimś czasie to i on pewnie cały wyparuje z nastawu podczas gotowania, mimo, że jego temperatura wrzenia jest 138°C, czyli dużo wyższa od temperatury wrzenia samego nastawu. Do tego dochodzi jeszcze właściwość lotności, która może być użyta do porównywania zdolności parowania różnych płynów. Temat nie jest prosty.radius pisze:Aldehyd octowy wrze w temp. 20,8°C a jednak w destylacie (nie rektyfikacie) się znajduje, zaś alkohol amylowy (jako składnik pogonu) wrze w temp. 138°C a również w destylacie go znajdziemy, więc chyba trochę się zapędziłeś w swoim osądzie.jpiwek pisze:Eter dietylowy odparowuje w temperaturze niewiele wyższej od pokojowej, a gliceryna wymaga grubo powyżej 100C. Ciekawe jak mają się znaleźć w destylacie?
Gliceryna jest silnie higroskopijna a skoro destylat jest mieszaniną różnych składników, w tym i wody, więc dlaczego nie miałaby się w nim znaleźć
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 kwie 2023, 11:54 przez witas, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: PS na kolumnie, wolne kapanie
Po kilku destylacjach dołożyłem jeszcze jeden zmywak. Próbowałem kilku różnych ustawień aż finalnie odbior jest 1-1,1l na godzinę. Daje to odpowiadający mi trunek. Próbowałem nawet z ocieploną kolumna ale nic to nie wniosło smakowo według mnie.
Teraz destylat nie ma słodkiego posmaku ani nie jest ostry, po rozrobieniu do około 50% jest akurat. I najważniejsze na drugi dzień nic nie boli.
Myślę teraz nad dorobieniem płaszcza na górze chłodnicy lub spirali wewnątrz, aby podbić procent. Dodatkow ocieplić keg, I narazie by tak zostało
Teraz destylat nie ma słodkiego posmaku ani nie jest ostry, po rozrobieniu do około 50% jest akurat. I najważniejsze na drugi dzień nic nie boli.
Myślę teraz nad dorobieniem płaszcza na górze chłodnicy lub spirali wewnątrz, aby podbić procent. Dodatkow ocieplić keg, I narazie by tak zostało