Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kormoskan
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 15:03
Podziękował: 9 razy

Post autor: kormoskan »

Witam koleżanki i koledzy !
Mam pytanie i jednocześnie proszę o radę dotyczącą zbyt słodkiego wina.
To wino to taka mieszanka ciemne winogrona + trochę jabłek, wyszło różowe dosyć mocne, zlałem je, już się klarowało, ale za słodkie teraz ma 12 Blg jakiś miesiąc temu miało też tyle.
Wpadłem na pomysł, w celu poprawienia smaku teraz dodałem sok z pomarańczy, przepuszczonych przez przez wyciskarkę. Wina było 6 L + 1 L soku z pomarańczy mam teraz 7 L wszystkiego razem i nadal mierzone cukromierzem jest 12 Blg
Dodałem pożywkę i aktywne suszone drożdże do restartu FERMIVIN PDM firmy BROWIN 16% do win białych i czerwonych opakowanie 7g, ale po 24 godz nie widzę reakcji, a na dodatek jest teraz mętne (po dodaniu tego soku) jest różnica w poziomie w rurce fermentacyjnej, ale to stoi. Może te drożdże nie takie, co prawda kupiłem je w markecie może jakieś stare, a może alkohol je zabił (jest dosyć mocne) i trzeba inne albo więcej drożdży, a może ja źle przygotowałem te drożdże.
Wiem, że macie doświadczenie więc proszę o radę.
promocja
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: Kasko »

Poczekaj jeszcze. Drożdże do restartu to nie turbo. Trzeba kilka dni żeby ruszyły. Jeśli nic nie nastąpi to możesz dolać trochę wody. Pytanie jeszcze ile cukru dałeś. Bo jeśli w winie jest dużo cukru i alkoholu to ogólnie ciężko będzie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 mar 2023, 09:01 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kormoskan
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 15:03
Podziękował: 9 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: kormoskan »

Dzięki Kasko za odpowiedź.
To wino, to taka trochę kombinacja.
Do pierwszego nastawu z winogron dodałem za dużo wody, ale potem to rozlałem ,
do właściwej części dodałem winogron i wyszło dobrze, a ta druga : do odlanej wody ( z uzyskanym odciągiem winogron ),aby to ratować, było tego ok 8 L dodałem słodkich jabłek oraz ok 2 kg cukru i pracowało ok 3 miesięcy, ale jak przestało zatrzymało się na 12 Blg i było dosyć mocne więc dodałem ten sok z pomarańczy i drożdże aby zbić Blg. I tu możesz mieć rację, że z restartem może być ciężko. Teraz "bąbelek" idzie jeden co ok 6 min.

Jeszcze jedna informacja ta nastawa na początku miała 22 Blg, teraz 12 Blg
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 mar 2023, 19:18 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: rozrywek »

Blg końcowe 12, a jakie było na starcie?

Z tym sokiem z pomarańczy to równo pojechałeś, niepotrzebne to było.

Od produktów Browin, lepiej się z daleka trzymać, tyle ci powiem.

Teraz, restart może potrwać, jak Kaśko słusznie zauważył, podstawowe pytanie, na jakich grzybkach startowałeś. 12 Blg to jednak sporo, jak na koniec i początek klarowania.

Podaj więcej danych, bo mi tu sporo nie gra.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
kormoskan
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 15:03
Podziękował: 9 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: kormoskan »

Dzięki "rozrywek" za odpowiedź, dałem dodatkowe informacje o tym winie, ale niestety moja odpowiedź musi poczekać na akceptację moderatora ( mam jeszcze mało postów) dlatego ukazała się po Twoim wpisie, a w kolejności w poście przed Twoim wpisem. Jeśli możesz to zerknij i podpowiedz czy da się ruszyć z ponowną fermentacją, dziś po 3 dniu przecedzilem to i jest dalej tzw bąbelek co 6 min
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: jakis1234 »

Nie bąbelki świadczą o pracy drożdży. Mierzyłeś aktualne Blg? Spada czy nadal 12?

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 mar 2023, 16:54 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kormoskan
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 15:03
Podziękował: 9 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: kormoskan »

Wczoraj mierzyłem było 12 z tym że było dosyć mocne , ( ta pierwsza część z samych winogron ma ok 16 % mocy, po obliczeniach cukromierzem) a w tej drugiej części ten sok pomarańczowy je trochę osłabił pewnie to nie byl dobry pomysł, ale za to zmienił smak i jest naprawdę dobre, tylko dobrze by było podnieść trochę procenty alkoholu.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: jakis1234 »

16% to koniec. Drożdże padły.
Restart będzie bardzo trudny, mało które drożdże wystartują w takich warunkach. Moim zdaniem lepiej skupażować to wino z jakimś innym.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 mar 2023, 22:53 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kormoskan
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 15:03
Podziękował: 9 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: kormoskan »

Dzięki Koledzy za rzeczowe podpowiedzi.
No cóż tragedia w sumie się nie stała, a dla mnie nowe doświadczenie, ( dowiedziałem się miedzy innymi coś o drożdżach) wychodzi na to, że powstało nietypowe winko winogronowo-jabłkowo-pomarańczowe o mocy ok 10-12 %. Muszę przyznać że nawet dobre. Teraz tylko przede mną proces klarowania
Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam i

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: HeniekStarr »

kormoskan pisze:, tylko dobrze by było podnieść trochę procenty alkoholu.
Dolewka spirytusu. 12 ml podnosi zawartość alkoholu w 1 l o 1 %.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: rozrywek »

Kolego, dalej mi sporo nie gra.
Zbyt wysoki procent podajesz w stosunku do obecnego Blg. Oraz startowe 22.

Na początek sprawdź cukromierz, albo dokup sobie drugi, nawet najtańszy za dychę w ogrodniczym sklepie.

Aby dojść do ładu, policzymy jakie było prawdziwe Startowe Blg, oraz ile było cukru.

Ile konkretnie było owoców, ile cukru dosypane, oraz ile finalnie litrów nastawu było. Uśrednimy zawartość cukru w owocach i się policzy.

Ponieważ, przerobiło Ci 10Blg, a to nie wyjdzie 16% alkoholu, tylko 6, niecałe.

Rozwiążemy zagadkę. Potrzeba tylko danych.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
kormoskan
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 15:03
Podziękował: 9 razy
Re: Za słodkie wino - próbuję wznowić fermentację ale coś nie wychodzi

Post autor: kormoskan »

Jak pisałem wcześniej to była trochę kombinacja, Bo cały nastaw podzieliłem na 2 części Na samym początku było 19 blg i spadło do 4.. Do jednej czeęści dodałem winogron i dałem jej spokój, jest dobrze, a chodzi o tę drugą, do niej dodałem jabłka i cukier. W tym momencie powstało 22 blg a po przerobieniu 12 blg. Czyli jeśli ja dobrze liczę z 19 do 4 to ok 10% + teraz z 22 do 12 to ok 6% Czyli w sumie ok 15-16%. Tak to liczyłem.
Tego nastawu było na początku ok 10-11 L z owocami teraz czystego ok 9 L.
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 mar 2023, 11:15 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”