Ciśnienie w szybkowarze
Jestem początkującym użytkownikiem szybkowaru 18l aAbratek z jednym odstojnikiem. Używam go dopiero 3 lata. Robię raczej okazjonalnie dla siebie, bo bardzo mi smakuje. Mam problem związany z tworzeniem się dziwnego ciśnienia podczas psocenia. Wygląda to następująco: Wszystko startuje normalnie tak jak zawsze. Po jakimś czasie zaczyna podnosić pokrywkę jakby zbyt duże ciśnienie i robi się takie pffff i po chwili znowu. Dochodziło już do takiej skrajności że nagromadzona para zrobiła przez pokrywkę pffff prosto w kuchenkę gazową i zrobiła się wielka kula ognia. Co może być przyczyną takiego zjawiska?. Trochę się obawiam żeby chaty nie wysadzić. Szukałem podobnych tematów ale nic nie znalazłem. Nigdy się nie udzielałem na żadnym forum. Może ktoś miał podobny problem i wie dlaczego się tak dzieje. Czy ja robię coś nie tak czy to wina sprzętu. Za każdą pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam kubusos
Ps. Mam też filmik ale nie wiem jak dodać tak duży plik.
Pozdrawiam kubusos
Ps. Mam też filmik ale nie wiem jak dodać tak duży plik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
Re: Ciśnienie w szybkowarze
To co na zdjęciu to typowy PotStill.
Moja rada, wywal odstojnik, wstaw 1m rurki 28mm miedzianej i tylko chłodnica. Efekt będzie lepszy niż kiedykolwiek.
Bo teraz ewidentnie gdzieś robi ci się korek, może w samej chłodnicy a może porwało ci trochę wsadu i rurka jest zapchana.
Co? Aabratek z odstojnikiem?kubusos pisze: szybkowaru 18l aAbratek z jednym odstojnikiem.
Ja bym powiedział że o 3 lata za długo.Używam go dopiero 3 lata.
To co na zdjęciu to typowy PotStill.
Moja rada, wywal odstojnik, wstaw 1m rurki 28mm miedzianej i tylko chłodnica. Efekt będzie lepszy niż kiedykolwiek.
Bo teraz ewidentnie gdzieś robi ci się korek, może w samej chłodnicy a może porwało ci trochę wsadu i rurka jest zapchana.
Re: Ciśnienie w szybkowarze
Cześć
Ewidentnie korek na torze przepływu pary. Zapewne, jest tam uszczelka na połączeniu rurki z kotłem...
Czy zanim dojdzie do "pffff", cokolwiek odbierasz z tej chłodnicy?
Rurkę z tym odstojnikiem i chłodnicą, zalałbym ciepłym roztworem nadwęglanu sodu. Jeśli jest tam jakiś syf, zapewne puści. Tabletka do zmywarki, też dałaby radę. Zaworek od odstojnika zostaw otwarty.
Niebezpieczne jest to "pffff"
Ewidentnie korek na torze przepływu pary. Zapewne, jest tam uszczelka na połączeniu rurki z kotłem...
Czy zanim dojdzie do "pffff", cokolwiek odbierasz z tej chłodnicy?
Rurkę z tym odstojnikiem i chłodnicą, zalałbym ciepłym roztworem nadwęglanu sodu. Jeśli jest tam jakiś syf, zapewne puści. Tabletka do zmywarki, też dałaby radę. Zaworek od odstojnika zostaw otwarty.
Niebezpieczne jest to "pffff"
Re: Ciśnienie w szybkowarze
Własnie o to chodzi że podczas tego przysłowiowego "pffff" cały czas kapie tak jak zawsze. Wyrzut pary jest także przez rurkę odbioru. Więc wątpie że jest coś przytkane. Przeglądałem wszystko, dmuchałem i jest ok. Stawiałem na najmniejszym palniku i też to samo. Już mam teorie spiskowe że zaczęli dodawać jakieś gó.....no do cukru i wytwarza się jakiś bliżej nieokreślony związek. Aaa i jeszcze jedno. Po kilku chwilach jak zakreciłem gaz po tym mini wybuchu otworzyłem gar żeby zobaczyć czy coś dzieje się złego z zacierem. Posiadam taką dużą łyżke drewnianą i chciałem to delikatnie pomieszać ale jak tylko łyzka dotkneła tego gorącego wsadu to doszło do erupcji zacieru.
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Ciśnienie w szybkowarze
Myślę, że kamyki wrzenne powinny rozwiązać problem. Przegrzanie wsadu.
Ostatnio zmieniony środa, 8 mar 2023, 20:58 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ciśnienie w szybkowarze
Co to znaczy potłuczona ceramika? Rozbity talerz? Możesz coś więcej o tym napisać? Albo o tych kamieniach wrzennych? Piszecie że mogł być przegrzany wsad. Może stal z której został wykonany gar uległa zniszczeniu i dlatego tak się wsad przegrzewa. Do tej pory było ok a teraz takie cuda.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ciśnienie w szybkowarze
https://alkohole-domowe.com/forum/topic24638.html Poczytaj o moich problemach
Może być potłuczony talerz, stare bezpieczniki, płytki gresowe
Może być potłuczony talerz, stare bezpieczniki, płytki gresowe
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Ciśnienie w szybkowarze
https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... p?id=33195 w tym sprzęcie mi też wybuchało i na szybko wrzuciłem kilka zwykłych kamyków - problem znikł - w Biebrówku jeśli ktoś pamięta
Kamyki wrzenne, to potłuczona porcelana, może być pumeks, cegła - jakakolwiek ceramika.
Kamyki wrzenne, to potłuczona porcelana, może być pumeks, cegła - jakakolwiek ceramika.
Ostatnio zmieniony środa, 8 mar 2023, 22:17 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Ciśnienie w szybkowarze
Cześć.
Byłem niemalże pewien, że coś sie przytkało.
Ale z drugiej strony...
No to ewidentnie strzeliłem babolakubusos pisze:.. ale jak tylko łyzka dotkneła tego gorącego wsadu to doszło do erupcji zacieru.
Byłem niemalże pewien, że coś sie przytkało.
Ale z drugiej strony...
kubusos pisze:Używam go dopiero 3 lata. Robię raczej okazjonalnie dla siebie,...
"Wada nabyta" ?kubusos pisze:Do tej pory wszystko było ok.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Ciśnienie w szybkowarze
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kamyczki_wrzenne. Na gazie to gotujesz i dlatego. Twoim problemem jest miejscowe przegrzewanie się wsadu. Miałem podobny przypadek. Miejscowo wsad się przegrzewa i puszcza takiego dużego bąbla i w tym momencie robi ci się przysłowiowy strzał. Z tym że u mnie szybkowar nie puszczał i wywalało chłodnicą. Rozwiązaniem jest tak jak napisali koledzy kamyszki wrzenne lub drobno potłuczona porcelana. Z tym że to dość hałasuje. Albo postaw szybkowar na płycie grzewczej gdzie grzeje cała powierzchnia a nie tylko płomień gazy miejscowo.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 mar 2023, 15:42 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 2 razy.