Ocet spirytusowy
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
- Ulubiony Alkohol: Starka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
- Ulubiony Alkohol: Starka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Ocet spirytusowy
Aż żal pamiętać jak jako młodzian mogłem iść do chemika i kupić toluen czy benzen
Dzięki Waldek ale niestety jeszcze mieszkamy w Anglii i zakup chemia jest kontrolowany....wawaldek11 pisze:Nie zgłębiał bym tajników wytwarzania octu ze spirytusu, tylko kupiłbym dwa litry kwasu octowego za 40 zł, rozcieńczył i już. DO celów technicznych nadaje się. A sposobem wytworzenia nie pochwaliłbym się żonie
Aż żal pamiętać jak jako młodzian mogłem iść do chemika i kupić toluen czy benzen
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Ocet spirytusowy
https://mistralni.co.uk/products/acetic-acid-80
Ale już roztwór 20% bez problemu
https://mistralni.co.uk/products/acetic ... eq=uniform
Albo roztwór cukru 10-11 BLG, szczypta pożywki i jakieś drożdże na start. Po odfermentowaniu cukru, wrzucasz garść wiórów bukowych, napowietrzasz kamieniem do akwarium, dodajesz matki octowej, albo octu bio, albo modlisz się o muszki octówki i voila, masz ocet spirytusowy domową metodą generatorową
Roztwór 80%, a i owszem, wysyłka tylko dla firmAlbertgonzo pisze:zakup chemia jest kontrolowany....wawaldek11 pisze:Nie zgłębiał bym tajników wytwarzania octu ze spirytusu, tylko kupiłbym dwa litry kwasu octowego za 40 zł, rozcieńczył i już. DO celów technicznych nadaje się. A sposobem wytworzenia nie pochwaliłbym się żonie
https://mistralni.co.uk/products/acetic-acid-80
Ale już roztwór 20% bez problemu
https://mistralni.co.uk/products/acetic ... eq=uniform
Albo roztwór cukru 10-11 BLG, szczypta pożywki i jakieś drożdże na start. Po odfermentowaniu cukru, wrzucasz garść wiórów bukowych, napowietrzasz kamieniem do akwarium, dodajesz matki octowej, albo octu bio, albo modlisz się o muszki octówki i voila, masz ocet spirytusowy domową metodą generatorową
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
- Ulubiony Alkohol: Starka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Ocet spirytusowy
Metodę drugą spróbuję na pewno. Niedługo wiosna i nastaw może sobie na koło szopy stać.
Super, jestem mega wdzięczny. 20% niezbyt atrakcyjnie cenowo ale na 80% się opłaca. Założenie firmy to raptem £12.HeniekStarr pisze:Roztwór 80%, a i owszem, wysyłka tylko dla firmAlbertgonzo pisze:zakup chemia jest kontrolowany....wawaldek11 pisze:Nie zgłębiał bym tajników wytwarzania octu ze spirytusu, tylko kupiłbym dwa litry kwasu octowego za 40 zł, rozcieńczył i już. DO celów technicznych nadaje się. A sposobem wytworzenia nie pochwaliłbym się żonie
https://mistralni.co.uk/products/acetic-acid-80
Ale już roztwór 20% bez problemu
https://mistralni.co.uk/products/acetic ... eq=uniform
Albo roztwór cukru 10-11 BLG, szczypta pożywki i jakieś drożdże na start. Po odfermentowaniu cukru, wrzucasz garść wiórów bukowych, napowietrzasz kamieniem do akwarium, dodajesz matki octowej, albo octu bio, albo modlisz się o muszki octówki i voila, masz ocet spirytusowy domową metodą generatorową
Metodę drugą spróbuję na pewno. Niedługo wiosna i nastaw może sobie na koło szopy stać.
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Ocet spirytusowy
Nigdy tak co prawda nie robiłem bo wystarczą mi octy owocowe ale może spróbuj na małej ilości.
Zrób w słoiku przykrytym gazą 5% roztwór spirytusu. Dodaj do niego matkę octową z "żywego" octu owocowego własnej roboty lub kupionego w sklepie. "Żywy" sklepowy ma osad na dnie i o ten osad chodzi. W Polsce taki występuje w Rossmanie. Jak całość się zaoctuje to dodawaj po trochu spirytusu tak by mieć na koniec wlane 10% objętości płynu.
Zrób w słoiku przykrytym gazą 5% roztwór spirytusu. Dodaj do niego matkę octową z "żywego" octu owocowego własnej roboty lub kupionego w sklepie. "Żywy" sklepowy ma osad na dnie i o ten osad chodzi. W Polsce taki występuje w Rossmanie. Jak całość się zaoctuje to dodawaj po trochu spirytusu tak by mieć na koniec wlane 10% objętości płynu.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: RE: Re: Ocet spirytusowy
https://alkohole-domowe.com/forum/ocet- ... t2054.html
Wióry bukowe służą jako rusztowanie dla bakterii, zwiększają pole powierzchni dla wymiany
No jak? Skoro imitować produkcję octu, to pełną gębąCarl pisze:HeniekStarr, a te wióry, to w jakim celu?
Wystukane z Tapatalka
https://alkohole-domowe.com/forum/ocet- ... t2054.html
Wióry bukowe służą jako rusztowanie dla bakterii, zwiększają pole powierzchni dla wymiany
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
- Ulubiony Alkohol: Starka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Ocet spirytusowy
Szlumf pisze:Nigdy tak co prawda nie robiłem bo wystarczą mi octy owocowe ale może spróbuj na małej ilości.
Zrób w słoiku przykrytym gazą 5% roztwór spirytusu. Dodaj do niego matkę octową z "żywego" octu owocowego własnej roboty lub kupionego w sklepie. "Żywy" sklepowy ma osad na dnie i o ten osad chodzi. W Polsce taki występuje w Rossmanie. Jak całość się zaoctuje to dodawaj po trochu spirytusu tak by mieć na koniec wlane 10% objętości płynu.