Restart 20 blg

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
Żull
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 21 lut 2023, 19:07
Podziękował: 6 razy

Post autor: Żull »

Witam
Zrobiłem nastaw z melasy buraczanej 50 kg
cukier 30 kg
woda dolana do 200 litrów
początkowe blg 32
drożdze alcotec 48 pure
Pierwszy raz coś takiego robiłem i nie wiem dlaczego blg zatrzymało się na 20 i przestało chodzić. Z cukrówkami nigdy nie miałem takiego problemu.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: wawaldek11 »

Cukrówki też takie mocne nastawiasz?
Pozdrawiam,
Waldek

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: Pako23 »

Ile dałeś drożdży?? i czemu takie mocna nastawy robisz?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: jakis1234 »

Dlaczego? 32 na starcie, toż to Blg dla miodu i specjalnych drożdży.
Drożdże nie wyrobiły. Restart będzie trudny. Dodaj wody i spróbuj na silnych drożdżach
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: rozrywek »

Nie chwytam sensu tak wysokiego Blg. Przecież i tak to by stanęło na plus 4, może 5.

Duży nastaw, odlej minimum 20L zaszczep restartowymi, jak porządnie ruszy, to wtedy wlej z powrotem.
Tylko nie jak porządnie ruszy, jak mały nastaw będzie już w fazie burzliwej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Żull
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 21 lut 2023, 19:07
Podziękował: 6 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: Żull »

Ogólnie nastawy robiłem z cukru i około 30 blg wychodziło. Chociaż blg miałem około 30 to zawsze drożdze przerabiały cukier. Zmieszanie melasy z cukrem to był eksperymentem i nie wyszło.
nie wiem czy to restartować, czy przepędzić to co mam i do następnej cukrówki dodać dundru?

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: Krychu35 »

Żull pisze: przepędzić to co mam i do następnej cukrówki dodać dundru?
Do dundru dodać wody i drożdży ewentualnie dopełnić cukrem do BLG 21 ;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: Doody »

Jeżeli stanęło na 20Blg to po odpędzie będzie w okolicach 24-25, gdy alkohol opuści nastaw.
Pozdrawiam
Darek

ratatik
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 22 lut 2023, 21:33
Re: Restart 20 blg

Post autor: ratatik »

Mógłby ktoś napisać jakie powinny być proporcje aby nie przesadzić? Jak nastaw zrobić - porada dla początkującego ;)


https://pracowniaa.pl/pomysly-na-tani-taras/
Ostatnio zmieniony środa, 22 lut 2023, 22:51 przez ratatik, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: Doody »

Ja mam sprawdzony nastaw pod kocioł 50l. 12kg cukru i 41l wody. Po uwzględnieniu osadu na dnie do kotła wchodzi akurat 46-46,5l gotowego, klarownego płynu.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: lesgo58 »

Na jedną typową paczkę drożdży turbo do cukrówek - bez względu co piszą na opakowaniu najlepiej dać 10 kg cukru i 40 litrów wody.
Gdy ktoś zamierza robić nastawy powiększone dwu- trzy- czy czterokrotnie to nigdy nie dodawać drożdży łącząc kilka paczek a dawać tylko 1 paczkę drożdży przeznaczoną do powiększonych nastawów. Ciągle zachowując proporcje 1:4 cukru do wody
Proporcje sprawdzone tak dla komfortu pracy drożdży jak i jakości produktu finalnego.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Restart 20 blg

Post autor: rozrywek »

ratatik pisze:Mógłby ktoś napisać jakie powinny być proporcje aby nie przesadzić? Jak nastaw zrobić - porada dla początkującego
Ależ proszę, trochę autoreklamy, ale z jajem, zatem:
rozrywek pisze: Kalkulator Rozrywkowy wersja "unplugged"


Weź dziewiątkę ciepłej wody, i dwa litry wrzącej,
Trzy kilo cukru ciepnij, do tych dwu gorącej
Zabełtaj wszystko ładnie, wiem zrobi się ciapa,
Dolewasz dziewięć litrów, nie jesteś przecież gapa

Jak ci zbije się cukromierz,
to masz w głowie Balingomierz
Uwierz bracie, to jest fajne,
Bez laptopa być…..Einsteinem

Można mieć kalkulatory,
ale w głowie też miej wzory
BLG jest jak dziewczyna, 22 i odrobina,
Tak powinno być w nastawie, a ja z dziewką się zabawię

Parę słów o nastawianiu,
no i wody nalewaniu
Beczkę ja mam dwieście litrów,
to mam szukać mililitrów?
Których w beczce mi brakuje,
no bo Excel nakazuje?

A gdzie rozum, gdzie logika?
Jak wskazania przelicznika,
nakazują nam co trzeba
Może jeszcze według wzoru, mam ukroić kromkę chleba?


A teraz tricków parę,
kalkulatora którym stworzył
Jedynie co potrzeba,
to tylko pomnożyć

Mnożysz razy dwa i pół
I masz balon (35L) prawie full
Razy cztery jak pomnożysz,
Pięćdziesiątkę balon stworzysz

A jak ciepniesz razy osiem
W setkę beczkę, zmieści to się
Są balony nietypowe
ale zwykle standardowe

Tyle z tej matematyki,
Proste rozrywkowe tricki
Aby zwykły nastaw stworzyć
To wystarczy umieć mnożyć
To tak dla żartu, poniżej masz link do całego tematu, chociaż ten prosty wierszyk wyjaśnia wszystko. Pozdrawiam serdecznie Rw.

https://alkohole-domowe.com/forum/wzor- ... 15301.html
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”