Przepisy i sposoby wytwarzania domowego octu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3000
Posty: 3282
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: Doody » czwartek, 26 sty 2023, 21:47

defacto pisze:@Doody, jak tam Twój ocet?
:)

Ocet wyszedł świetny, choć nie za mocny (na oko jakieś 4-5% max). Dojrzewał około 2 miesięcy. Zrzucił osad i jest tylko lekko mętny. Piję codziennie 1-2 łyżki stołowe na 3/4 szklanki wody na czczo. :ok:
Pozdrawiam
Darek


Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: defacto » piątek, 27 sty 2023, 05:39

Cześć :ok:
KofiSzop pisze:Z NFC raczej sensu nie ma. Ocet robię od kilku lat ze złotej Renety(stare wielkie jabłonie nie wymagające oprysków) Jabłka kroję w plastry i do dwóch słojów 15 i 12l+ własny miód . Na to obciążenie żeby jabca nie wyjechały przy fermentacji i czekam jak całkiem opadną. Matka octowa zawsze z poprzedniego roku.

Rozumiem.
Nie mam miodu- sypnę cukru. Jakie, startowe Blg celować?
Czy do zaoctowania pierwszego nastawu, można posłużyć się octem jabłkowym, klarownym - zakupionym np. w sklepie? Czy musi to być tzw. matka octowa?
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3000
Posty: 3282
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: Doody » piątek, 27 sty 2023, 10:05

Ocet zrobi się sam. Ale jeżeli chcesz zaoctować to kup sobie ocet jabłkowy bio (taki EKO naturalny). Jest on mętny i na dnie posiada węgorka octowego, którego możesz wrzucić do swojego octu. Najpierw jednak zachodzi fermentacja alkoholowa i Blg musi być niskie aby potem mogło zaoctować. Dodaj mnie więcej tyle cukru co proponują miodu. Ocet dodaj dopiero po zakończeniu fermentacji alkoholowej. Możesz wspomóc tą fermentację szczyptą drożdży. Ocet lepiej robi się latem gdy jet ciepło. Trzymaj słój w ciepłym miejscu.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

jakis1234
2000
Posty: 2040
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: jakis1234 » piątek, 27 sty 2023, 23:37

Z NFC raczej sensu nie ma.

Nastawiłem cydr z soków NFC, jedna dama nie miała wody w rurce fermentacyjnej i wyszedł ocet, świetny.
Cydr zresztą też.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: defacto » czwartek, 23 lut 2023, 14:42

Cześć.
Wtrącę się w temat nieco.
Do słoja, o pojemności 3l wlałem 1.5l soku jabłkowego nfc. Jest dość słodki - 11°Blg.
Napowietrzyłem go i dodałem szczyptę G995 na start. Góra bez nakretki- papierowy ręcznik na gumce. Skoro można z soku, spróbujmy więc :) Cudów się nie spodziewam ale jak nie spróbujesz, octu nie dostaniesz :D
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


zenonowsianka
50
Posty: 51
Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: zenonowsianka » czwartek, 23 lut 2023, 15:03

defacto pisze:Cześć.
1.5l soku jabłkowego nfc. Jest dość słodki - 11°Blg. Napowietrzyłem go i dodałem szczyptę G995 na start.


Skoro z tego soku bez problemu wychodzi wino (u mnie na smakówkę) to i ocet wyjść musi.
Czemu używasz drożdży? Ja robiłem ocet bez nich i wychodził całkiem dobry.

Awatar użytkownika

jakis1234
2000
Posty: 2040
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: jakis1234 » czwartek, 23 lut 2023, 15:24

Najpierw powinna być fermentacja alkoholowa, a potem octowa.
Fermentację alkoholową lepiej zrobić na porządnych drożdżach, niż zdawać się na dzikusy. Chociaż wiele przepisów mówi tylko o dzikusach.
U mnie ocet jabłkowy wyszedł przez przypadek, robiłem wino i jak już stało na cichej, to zabrakło wody w rurce fermentacyjnej.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3000
Posty: 3282
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: Doody » czwartek, 23 lut 2023, 15:32

Przy fermentacji z jabłek, gdzie dodajemy skórki, na nich znajdują się dzikusy i prędzej czy później fermentacja się rozpocznie. Przy dodatku wyjałowionego soku, raczej nie liczyłbym na dobre dzikusy. Lepiej wspomóc fermentację szczyptą drożdży.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: defacto » piątek, 24 lut 2023, 07:28

Cześć
jakis1234 pisze:U mnie ocet jabłkowy wyszedł przez przypadek, robiłem wino i jak już stało na cichej, to zabrakło wody w rurce fermentacyjnej.

Czyli generalnie, należy poczekać aż °Blg spadnie do minimum i dopiero wtedy można - choć nie trzeba dodać kilka kropel bio octu, żeby zapoczątkować fermentację octową? Jeśli tak, to codzienne mieszanie nastawu (zalecają w przepisach) jest niekonieczne :scratch:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3000
Posty: 3282
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: Doody » piątek, 24 lut 2023, 09:12

Miesza się wtedy gdy robi się z jabłek. Pływają one po powierzchni i aby nie zapleśniały trzeba je zamieszać.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: donald1209 » piątek, 24 lut 2023, 12:01

Przestrzegam przed robieniem octu w tym samym pomieszczeniu gdzie robicie wino. Przy każdym otwarciu pojemnika z octem bakterie octowe "latają" w powietrzu i mogą się dostać do wina, które też się otwiera, przelewa itp. Przestałem robić ocet jak mi się 50 l wina gronowego zamieniło w ocet.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: defacto » środa, 1 mar 2023, 13:29

Cześć.
Mój nastawik, pracował 7 dni i odfermentowany został do 0Blg - pobrana i odgazowana próbka o temperaturze pokojowej. Startował z ~11Blg z dostępem powietrza. Postanowiłem, nie dodawać starteru z bio octu. Niech natura zrobi swoje. Myślę, że nie spleśnieje ;/
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 760
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: wolan » środa, 1 mar 2023, 17:42

Ciekawe jakie BLG ma po tym jak stanie się octem. Ja, do soku dałem cukier i mam wrażenie, że dzikusy nie przerobiły go do końca. Był ewidentnie lekko słodkawy, dorzuciłem matkę octowa, jest już fajnie octowy robi się klarowny ale mam wrażenie, że jest słodkawy :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: defacto » wtorek, 7 mar 2023, 10:31

Cześć :ok:
Po jakim czasie od zakończenia fermentacji alkoholowej, spodziewać się można, zaoctowania nastawu :?
Stoi na 0°blg, już ponad tydzień i czuć niestety tylko winkiem :hmm:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3000
Posty: 3282
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: Doody » wtorek, 7 mar 2023, 11:28

Teraz w zimie, ani owocówek ani nic ;)
Kup ocet jabłkowy bio (taki mętny z węgorkiem na dnie) I wrzuć tego węgorka do nastawu. Na pewno pójdze szybciej. Chyba że nastaw jest za mocny.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

defacto
2000
Posty: 2168
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy

Postautor: defacto » środa, 8 mar 2023, 05:51

Cześć.
Mętny, 5% ocet jabłkowy mam, ale pozbawiony jest z wszelkiego osadu. Dlatego też uważam, że i węgorka tam nie dostrzeżesz.
Doody pisze: Chyba że nastaw jest za mocny.

Nastaw miał ~11°Blg - czysty sok nfc. Spadło może o kreskę, gdy starter z bayanusami wlałem.
Narazie nic się nie dzieje. Wytrącił się drożdżowy osad i cały czas dostęp powietrza jest zapewniony...
Jeść nie woła ;)
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Wróć do „Ocet Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości