nastaw z śliwki suszonej

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Apacz07
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2022, 21:23
Krótko o sobie: wędkarz bimbrownik
Ulubiony Alkohol: darmowy

Post autor: Apacz07 »

Czy robił ktoś nastaw z śliwki suszonej? Jak to wychodzi?
Jakie proporcje śliwek?
promocja

użytkownik usunięty
Re: nastaw z śliwki suszonej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Tak, popełniłem kilka razy. Jest sens.
https://alkohole-domowe.com/forum/nasta ... tml#p62584
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: nastaw z śliwki suszonej

Post autor: jakis1234 »

Dla mnie nie ma sensu, kilka razy robiłem różne nastawy z suszonych owoców, nie umywają się do tych ze świeżych.
Jedyne dobre nastawy z suszu, to nastawy z ziół.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: nastaw z śliwki suszonej

Post autor: .Gacek »

Zapytaj kolegi @psotamt jakie miał przygody z takim nastawem :mrgreen:
online
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: nastaw z śliwki suszonej

Post autor: Mrooq »

A ja robiłem i na suszonych i na świeżych, a potem kupażowanie ze śliwowica.

Tak wiem, zaraz ktoś napisze: szkoda śliwowicy!!

Ale nauka wymaga poświęceń :) a efekty były ciekawe, bo znikły ekspresowo.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: nastaw z śliwki suszonej

Post autor: rozrywek »

jakis1234 pisze:Dla mnie nie ma sensu, kilka razy robiłem różne nastawy z suszonych owoców, nie umywają się do tych ze świeżych
Zgadzam się, nie umywają się. Ale...

Sens jest taki że, popatrzmy koledzy, nie jesteśmy w stanie przerobić w sezonie śliwkowym tyle, ponieważ brak czasu, oraz nie damy technicznie rady.

Także konserwowanie, czyt: suszenie, jest dobrą alternatywą.
W długie jesienne i zimowe wieczory, możemy to spokojnie wykorzystywać.

Cukier jest już be, owoce zawsze cacy będą, a dlaczego destylator ma stać i się kurzyć?

Zima to fajny czas właśnie na tego typu nastawy i destylaty, o zbożach nie wspominając.

Chodzi o dobre rozplanowanie czasu i dostępności materiału.

Jakiś1234 zapewne miał na myśli specjalnie kupowane owoce, ale jak ma się prawie, bądź kompletnie za friko, to czemu nie?

Lepsze o niebo niż cukier.

A proporcje jakie?
Śliwka suszona ma ok 38g cukrów w 100g owocu. Także przeliczysz sobie cukier na blg i nastawiaj śmiało.
Powodzonka.
Ostatnio zmieniony sobota, 14 sty 2023, 10:58 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”