Co zamiast cukru typowo na spirytus?
-
Autor tematu - Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Cukier drogi, ma być jeszcze droższy. Czym go zastąpić? Destyluje typowo na spirytus, kolumna aabratek z OLM.
Cukier najwygodniejszy, wystarczy rozpuścić (w metodzie na lenia nawet tego nie trzeba) dodać drożdże i później na rury. A co zamiast cukru? Jakieś zboża, mąki? Jak ich efektywność cukrowa w porównaniu z cukrem? Ile trzeba takiego surowca aby osiągnąć 50l nastaw/zacier 23°BLG? Jakie są Wasze doświadczenia?
Chodzi też o aspekt finansowy. Jeśli pomijając pracę która trzeba włożyć w obróbkę surowca, jego cena na wspomniany nastaw/zacier byłaby niższa niż z cukru to super. Czekam na Wasze przemyślenia, pomysły, porady.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cukier najwygodniejszy, wystarczy rozpuścić (w metodzie na lenia nawet tego nie trzeba) dodać drożdże i później na rury. A co zamiast cukru? Jakieś zboża, mąki? Jak ich efektywność cukrowa w porównaniu z cukrem? Ile trzeba takiego surowca aby osiągnąć 50l nastaw/zacier 23°BLG? Jakie są Wasze doświadczenia?
Chodzi też o aspekt finansowy. Jeśli pomijając pracę która trzeba włożyć w obróbkę surowca, jego cena na wspomniany nastaw/zacier byłaby niższa niż z cukru to super. Czekam na Wasze przemyślenia, pomysły, porady.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 gru 2022, 12:28 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Co zamiast cukru?
W tym, że cukier jest i ma być drogi należy doszukiwać się samych pozytywów
Przejście na inny surowiec niż to białe buraczane szaleństwo, pozwoli uzyskać trunek bogatszy, smaczniejszy i o wiele bardziej atrakcyjny jakościowo. Na pewno przeszkodą będzie sprzęt niezbędny do jego uzyskania, ale w końcu to hobby, tu nie liczy się pieniędzy
Przejście na inny surowiec niż to białe buraczane szaleństwo, pozwoli uzyskać trunek bogatszy, smaczniejszy i o wiele bardziej atrakcyjny jakościowo. Na pewno przeszkodą będzie sprzęt niezbędny do jego uzyskania, ale w końcu to hobby, tu nie liczy się pieniędzy
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?
Ja mam destylator od miesiąca, puszczałam jak do tej pory cukier buraczany, cukier trzcinowy z melasą, glukozę, winko, skrobię ziemniaczaną plus na dniach poleci mąka pszenna. I na dzień dzisiejszy już wiem że cukru nigdy więcej (chyba że mi ktoś za darmo da i nie będzie co z tym zrobić). Napewno będę jeszcze eksperymentować z kukurydzą i innymi zbożami, ale skrobia ziemniaczana to już mój nr 1 i wcale nie uważam że jakaś wielka robota z tym jest. Panowie kręcą ją mieszadłem do farb/wiertarką i w ogóle migiem się to zaciera. Ja kupiłam garnuszek 30l i jak na moje możliwości dźwigania itd jest akurat, a że zajmie to trochę więcej czasu nie szkodzi. Jedno popołudnie a wsadu na trzy grzania. poza tym skrobia mi szybko pracuje i szybko się sama klaruje, pachnie stosunkowo ładnie. No i najważniejsze wychodzi mi najlepsza w smaku(moim zdaniem).
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?
Dzień dobry
Sądzę, że jeśli cała porcja skrobi zostanie upłynniona i scukrzona, gdy drożdże odfermentują wszystko w fermentorze z 25 kg skrobi, można uzyskać 11L koncentratu - surówki 96,5%. Jakość, już po pierwszym, uczciwym procesie na kolumnie z zasypem, nie porównywalnie lepsza - inna liga. Narazie skrobia, nieco tańsza jest od cukru, niemniej różnica ta z miesiąca na miesiąc, powoli się "zaciera" ...
Stosuję przeważnie 13kg skrobi w ok.39L wody, co po zatarciu, daje ~22ºBlg. Więc jest sztywniutko Oczywiście, niezbędna jest podwójna porcja enzymów.
Dodatkową, pozytywną cechą jest fakt, że zacierek skrobiowy, nie ulega zakażeniu. Więc nie ma konieczności, niezwłocznego schładzania po scukrzeniu. Ot stygnie sobie przez noc a rano, przeważnie jest poniżej 35°C. Potem, wystarczy napowietrzyć i BL. Zdecydowanie polecam
Nie dysponuję kotlem w płaszczu, więc polecę skrobię ziemniaczaną. Fajnie się zaciera, jeszcze lepiej klaruje - uważam, że zdecydowanie lepiej niż cukrówka a i z wydajnością całkiem dobrzegeorge1255 pisze:Cukier drogi, ma być jeszcze droższy. Czym go zastąpić?
Sądzę, że jeśli cała porcja skrobi zostanie upłynniona i scukrzona, gdy drożdże odfermentują wszystko w fermentorze z 25 kg skrobi, można uzyskać 11L koncentratu - surówki 96,5%. Jakość, już po pierwszym, uczciwym procesie na kolumnie z zasypem, nie porównywalnie lepsza - inna liga. Narazie skrobia, nieco tańsza jest od cukru, niemniej różnica ta z miesiąca na miesiąc, powoli się "zaciera" ...
Stosuję przeważnie 13kg skrobi w ok.39L wody, co po zatarciu, daje ~22ºBlg. Więc jest sztywniutko Oczywiście, niezbędna jest podwójna porcja enzymów.
Dodatkową, pozytywną cechą jest fakt, że zacierek skrobiowy, nie ulega zakażeniu. Więc nie ma konieczności, niezwłocznego schładzania po scukrzeniu. Ot stygnie sobie przez noc a rano, przeważnie jest poniżej 35°C. Potem, wystarczy napowietrzyć i BL. Zdecydowanie polecam
-
online
- Posty: 222
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?
Skrobia w worku 25kg z dostawą do paczkomatu to koszt 150-160zł. Ponownie korzystniej wychodzi kupić pakowaną po 1kg jeżeli cena jest w okolicy 5zł w markecie. Większość z nas kieruje się aspektem ekonomicznym a nie praktycznym przy zakupie surowca
Dlaczego nie praktyczne? Gdybym mógł kupić nawet zwykły cukier w worku 25kg zamiast po 1kg to kupował bym w tym większym. Niestety cena jest korzystniejsza dla tych pakowanych po 1kg.KofiSzop pisze:...pomimo worków 25kg, które są niepraktyczne przy tym surowcu..
Skrobia w worku 25kg z dostawą do paczkomatu to koszt 150-160zł. Ponownie korzystniej wychodzi kupić pakowaną po 1kg jeżeli cena jest w okolicy 5zł w markecie. Większość z nas kieruje się aspektem ekonomicznym a nie praktycznym przy zakupie surowca
-
- Posty: 74
- Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
- Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?
Witam ciekawa oferta skrobi ziemniaczanej- https://www.olx.pl/d/oferta/skrobia-zie ... Ss86R.html
Co prawda termin do 04.2023 ale wszystko z nią niby ok
Co prawda termin do 04.2023 ale wszystko z nią niby ok
-
Autor tematu - Posty: 404
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?
@defacto podzielisz się wiedzą o tej skrobi? Jak zacieranie, jakie enzymy, kiedy co i jak. Mam kadź zacierna zrobina z kega, mieszadło z silnika od wycieraczek (pozostałości po piwowarstwie)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?
Cytując klasyka - specem nie jestem, dlatego wspomogę linkiem... https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... ml#p240182