Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
george1255
400
Posty: 404
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy

Post autor: george1255 »

Cukier drogi, ma być jeszcze droższy. Czym go zastąpić? Destyluje typowo na spirytus, kolumna aabratek z OLM.
Cukier najwygodniejszy, wystarczy rozpuścić (w metodzie na lenia nawet tego nie trzeba) dodać drożdże i później na rury. A co zamiast cukru? Jakieś zboża, mąki? Jak ich efektywność cukrowa w porównaniu z cukrem? Ile trzeba takiego surowca aby osiągnąć 50l nastaw/zacier 23°BLG? Jakie są Wasze doświadczenia?
Chodzi też o aspekt finansowy. Jeśli pomijając pracę która trzeba włożyć w obróbkę surowca, jego cena na wspomniany nastaw/zacier byłaby niższa niż z cukru to super. Czekam na Wasze przemyślenia, pomysły, porady.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 gru 2022, 12:28 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
alembiki

grimek
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 16:28
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co zamiast cukru?

Post autor: grimek »

Kupić buraki cukrowe i wygotować z nich cukier, powstanie gotowa słodka woda, którą pasowałoby natlenić i dodać tylko drożdze
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Co zamiast cukru?

Post autor: jakis1234 »

Skrobia ziemniaczana. Efekt zdecydowanie lepszy niż cukier, chociaż pracy trochę więcej.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Co zamiast cukru?

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Tylko zboża ;)
Np. Kukurydza 1.4 zeta za kg z którego otrzymasz około 450ml.
Chyba nic tańszego nie znajdziesz :scratch:
Jest trochu roboty przy zacieraniu ale zawsze jest alternatywa Koji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Co zamiast cukru?

Post autor: Kamal »

Zboża. Przy większej ilości można dostać w bardzo dobrej cenie, szukaj po bazarkach, olx, znajomych rolnikach ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Co zamiast cukru?

Post autor: psotamt »

W tym, że cukier jest i ma być drogi należy doszukiwać się samych pozytywów :D
Przejście na inny surowiec niż to białe buraczane szaleństwo, pozwoli uzyskać trunek bogatszy, smaczniejszy i o wiele bardziej atrakcyjny jakościowo. Na pewno przeszkodą będzie sprzęt niezbędny do jego uzyskania, ale w końcu to hobby, tu nie liczy się pieniędzy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Aghaphu
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 26 lis 2022, 12:43
Podziękował: 6 razy
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: Aghaphu »

Ja mam destylator od miesiąca, puszczałam jak do tej pory cukier buraczany, cukier trzcinowy z melasą, glukozę, winko, skrobię ziemniaczaną plus na dniach poleci mąka pszenna. I na dzień dzisiejszy już wiem że cukru nigdy więcej (chyba że mi ktoś za darmo da i nie będzie co z tym zrobić). Napewno będę jeszcze eksperymentować z kukurydzą i innymi zbożami, ale skrobia ziemniaczana to już mój nr 1 i wcale nie uważam że jakaś wielka robota z tym jest. Panowie kręcą ją mieszadłem do farb/wiertarką i w ogóle migiem się to zaciera. Ja kupiłam garnuszek 30l i jak na moje możliwości dźwigania itd jest akurat, a że zajmie to trochę więcej czasu nie szkodzi. Jedno popołudnie a wsadu na trzy grzania. poza tym skrobia mi szybko pracuje i szybko się sama klaruje, pachnie stosunkowo ładnie. No i najważniejsze wychodzi mi najlepsza w smaku(moim zdaniem).
Awatar użytkownika

KofiSzop
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: KofiSzop »

Skrobia wydaje się być najlepszym wyborem cena/jakość/nakład pracy. Tylko gdzie ją kupić najtaniej? W marketach 1kg 5,5zł, w internecie podobnie lub drożej pomimo worków 25kg, które są niepraktyczne przy tym surowcu..
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: jakis1234 »

W Makro była poniżej 5zł, ale to jakiś czas temu.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: użytkownik usunięty »

Dzień dobry :ok:
george1255 pisze:Cukier drogi, ma być jeszcze droższy. Czym go zastąpić?
Nie dysponuję kotlem w płaszczu, więc polecę skrobię ziemniaczaną. Fajnie się zaciera, jeszcze lepiej klaruje - uważam, że zdecydowanie lepiej niż cukrówka a i z wydajnością całkiem dobrze :ok:
Sądzę, że jeśli cała porcja skrobi zostanie upłynniona i scukrzona, gdy drożdże odfermentują wszystko w fermentorze z 25 kg skrobi, można uzyskać 11L koncentratu - surówki 96,5%. Jakość, już po pierwszym, uczciwym procesie na kolumnie z zasypem, nie porównywalnie lepsza - inna liga. Narazie skrobia, nieco tańsza jest od cukru, niemniej różnica ta z miesiąca na miesiąc, powoli się "zaciera" :bezradny: ...
Stosuję przeważnie 13kg skrobi w ok.39L wody, co po zatarciu, daje ~22ºBlg. Więc jest sztywniutko :ok: Oczywiście, niezbędna jest podwójna porcja enzymów.
Dodatkową, pozytywną cechą jest fakt, że zacierek skrobiowy, nie ulega zakażeniu. Więc nie ma konieczności, niezwłocznego schładzania po scukrzeniu. Ot stygnie sobie przez noc a rano, przeważnie jest poniżej 35°C. Potem, wystarczy napowietrzyć i BL. Zdecydowanie polecam :ok:
online
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 222
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: zask »

KofiSzop pisze:...pomimo worków 25kg, które są niepraktyczne przy tym surowcu..
Dlaczego nie praktyczne? Gdybym mógł kupić nawet zwykły cukier w worku 25kg zamiast po 1kg to kupował bym w tym większym. Niestety cena jest korzystniejsza dla tych pakowanych po 1kg.
Skrobia w worku 25kg z dostawą do paczkomatu to koszt 150-160zł. Ponownie korzystniej wychodzi kupić pakowaną po 1kg jeżeli cena jest w okolicy 5zł w markecie. Większość z nas kieruje się aspektem ekonomicznym a nie praktycznym przy zakupie surowca ;)
Awatar użytkownika

Michał2003
50
Posty: 74
Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: Michał2003 »

Witam ciekawa oferta skrobi ziemniaczanej- https://www.olx.pl/d/oferta/skrobia-zie ... Ss86R.html
Co prawda termin do 04.2023 ale wszystko z nią niby ok
Awatar użytkownika

Autor tematu
george1255
400
Posty: 404
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: george1255 »

@defacto podzielisz się wiedzą o tej skrobi? Jak zacieranie, jakie enzymy, kiedy co i jak. Mam kadź zacierna zrobina z kega, mieszadło z silnika od wycieraczek (pozostałości po piwowarstwie)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

użytkownik usunięty
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: użytkownik usunięty »

Cytując klasyka - specem nie jestem, dlatego wspomogę linkiem... https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... ml#p240182
:ok:
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Co zamiast cukru typowo na spirytus?

Post autor: AAmatorek »

W Dino cukier 3,99 biedronki 4,49 tak, że chyba jednak cena spada (sklepy chyba dokładają do sprzedaży.... no bo niby dlaczego dało się tak obniżyć ceny?....)

Pewnie i cena skrobii spadnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”