Odbiór alkoholu

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
AdiosBimbros
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 24 gru 2022, 19:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)

Post autor: AdiosBimbros »

Witajcie, pierwsze 5l pełnego procentu odbieram z przyjemnością, bo sam płyn naprawdę delikatnie pachnie i ma około 94%, kolejny (Raptem o parę procent słabszy) zaczyna gryźć w nos i język. Destylacja już łącznie z dwóch nastawów cukrowych po 6-7kg. Odbiór zaczynam od 78stopni, do 80 stopni na kotle idzie piękny procent i bardzo przyzwoity alkohol. Powyżej 80 stopni już mocno wali w nos, gryzie. Zapach zmywacza? Rozpuszczalnika? A jeszcze śmiało leci tego ponad 1,5-2l. Co z tym robić? Traktować jako pogon?
alembiki

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Odbiór alkoholu

Post autor: HeniekStarr »

Na jakim urządzeniu pracujesz? Co jest Twoim finalnym produktem? Dobry bimber?
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
600
Posty: 601
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Odbiór alkoholu

Post autor: jatylkonachwile »

Obstawiam słabej jakości wypełnienie i prawdopodobnie konstrukcja typu wieszak.
No bo 94% to pewnie CM, bo z LM trzeba by RR 1:1 mieć.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Odbiór alkoholu

Post autor: rozrywek »

Portugalia- wino- alembik-destylat.
To słowa klucze cacy.

Cukier- zp- bimber, to słowa be.

Czy to jest jasne?

Do dzieła.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Odbiór alkoholu

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Przestańcie obstawiać i wymyślać cuda :(
Coś tu nie gra z temperaturą w kociołku :scratch:
Na tym się skupcie jak potraficie :?
Opisz swój sprzęt a przede wszystkim sprawdz termometr w kotle.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Odbiór alkoholu

Post autor: lesgo58 »

Góral bagienny pisze: Coś tu nie gra z temperaturą w kociołku :scratch:
Na tym się skupcie jak potraficie :?
...
Się skupiam i stwierdzam, że temperatura w kociołku ma się nijak do problemu. Te liczby, które podał załozyciel tematu są tylko informacjami poglądowymi. I co najwyżej mówią nam o stanie termometrów bądx jakości ich umiejscowienia.
Problemem jest sposób prowadzenia procesu.
Jesli kolega który ma problemy z jakością tego co odebrał nie poda nam więcej informacji. Typu prędkośc odbioru i moc grzania, a przede wszystkim informacji na czym pracuje - to możemy sobie prowadzić te akademickie dyskusje do końca swiata i jeden dzień.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”