Pojawiły się enzymy do zacierania z Centrum Fermentacji. Co da się zauważyć na wstępie to mniejsze ilości enzymów na 100 kg ziarna w stosunku do powszechnie znanych enzymów ze Starowara czy aabratek_pl.
Czy ktoś już stosował te enzymy i z jakim skutkiem.
Od dawna stosuję preparaty z Centrum Fermentacji, przede wszystkim do wytwarzania wina ale też drożdże do destylatów Safspiryt.
Enzymy do zacierania od LeMag2009 ( Centrum Fermentacji )
-
Autor tematu - Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Enzymy do zacierania od LeMag2009 ( Centrum Fermentacji )
Zwróć uwagę, że w przypadku enzymów z Centrum Fermentacji dawkowanie jest w gramach a w przypadku tych "powszechnych" jest w mililitrach. Może uda mi się wieczorem sprawdzić ile waży 1 ml enzymów od Starowara.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Enzymy do zacierania od LeMag2009 ( Centrum Fermentacji )
Odkopuję temat
Z racji ograniczonej dostępności enzymów od Starowara zakupiłem w Centrum Fermentacji
Dzisiaj próbowałem zatrzeć 20 kg śruty żytniej. Niestety wyszedł gęsty kisiel
Parametry:
- kocioł z płaszczem i mieszadłem
- 20 kg śruty żytniej
- 70 litrów wody 60 stopni Celsjusza
- enzymy z centrum fermentacji (wg. producenta Alfa-Amylaza 1g/10kg zboża)
Proces zacierania:
1. Woda do kotła, zakwaszenie kwaskiem cytrynowym do pH 5,5, dodanie 2g Alfa-Amylazy do kotła
2. Wsypanie zboża, mieszanie i rozgrzanie do 85 stopni
3. Po zagrzaniu dodanie kolejnej porcji Alfa-Amylazy
4. Mieszanie i utrzymanie temperatury na poziomie 80 stopni.
Po godzinie zacier przypominał gęsty kisiel. Były duże problemy z opróżnieniem kotła i domyciem zbiornika. Widząc konsystencję "zacier" powędrował na kompostownik.
Wieczorem zrobiłem małą próbę:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1,5 litra wody
- 1 g Alfa-Amylazy (20x większa dawka niż zalecana) z Centrum Fermentacji
- 4 g Gluko-Amylazy (8x większa dawka) z Centrum Fermentacji
Proces:
- zagrzanie wody do 95 stopni, zakwaszenie do pH 5,5, dodanie połowy dawki enzymu
- zatarcie na lenia mąki, dodanie drugiej połowy enzymu i do piekarnika (jako cieplarka), utrzymanie 80 stopni zacieru przez godzin
- po godzinie schłodzenie na 62 stopnie, dodanie gluko-amylazy i do piekarnika na 62 stopnie przez godzinę.
Wynik:
Zatarta mąka na poziome 21 BLG, konsystencja rzadkiego kisielu, test jodyną pozytywny (występowanie niezatartej skrobi)
W smaku bardzo słodki
Robiłem zacierania na enzymach od Starowara i nie miałem takich problemów, próba jodowa wychodziła zawsze negatywnie.
Po pierwszym użyciu osobiście nie polecam
Z racji ograniczonej dostępności enzymów od Starowara zakupiłem w Centrum Fermentacji
Dzisiaj próbowałem zatrzeć 20 kg śruty żytniej. Niestety wyszedł gęsty kisiel
Parametry:
- kocioł z płaszczem i mieszadłem
- 20 kg śruty żytniej
- 70 litrów wody 60 stopni Celsjusza
- enzymy z centrum fermentacji (wg. producenta Alfa-Amylaza 1g/10kg zboża)
Proces zacierania:
1. Woda do kotła, zakwaszenie kwaskiem cytrynowym do pH 5,5, dodanie 2g Alfa-Amylazy do kotła
2. Wsypanie zboża, mieszanie i rozgrzanie do 85 stopni
3. Po zagrzaniu dodanie kolejnej porcji Alfa-Amylazy
4. Mieszanie i utrzymanie temperatury na poziomie 80 stopni.
Po godzinie zacier przypominał gęsty kisiel. Były duże problemy z opróżnieniem kotła i domyciem zbiornika. Widząc konsystencję "zacier" powędrował na kompostownik.
Wieczorem zrobiłem małą próbę:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1,5 litra wody
- 1 g Alfa-Amylazy (20x większa dawka niż zalecana) z Centrum Fermentacji
- 4 g Gluko-Amylazy (8x większa dawka) z Centrum Fermentacji
Proces:
- zagrzanie wody do 95 stopni, zakwaszenie do pH 5,5, dodanie połowy dawki enzymu
- zatarcie na lenia mąki, dodanie drugiej połowy enzymu i do piekarnika (jako cieplarka), utrzymanie 80 stopni zacieru przez godzin
- po godzinie schłodzenie na 62 stopnie, dodanie gluko-amylazy i do piekarnika na 62 stopnie przez godzinę.
Wynik:
Zatarta mąka na poziome 21 BLG, konsystencja rzadkiego kisielu, test jodyną pozytywny (występowanie niezatartej skrobi)
W smaku bardzo słodki
Robiłem zacierania na enzymach od Starowara i nie miałem takich problemów, próba jodowa wychodziła zawsze negatywnie.
Po pierwszym użyciu osobiście nie polecam
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: RE: Re: Enzymy do zacierania od LeMag2009 ( Centrum Fermentacji )
Po to zrobiłem dodatkową próbę z mąką, by porównać efekt z enzymami, których do tej pory używałem. I wnioskuję, że albo te enzymy takie są, albo trafiła mi się ferelna partia
@kucio1 opisz jaką konsystencję mają twoje zaciery po dodaniu upłynniającego i scukrzającego
Jak dodatkowa porcja enzymu upłynniającego nie rozluźniła zacieru, a po przestudzeniu kij dęba stawał to się poddałemkucio1 pisze:Gdzie glukoamylaza, gdzie redukując lepkość przy życie... Używam z Centrum Fermentacji i nie ma żadnych problemów...
Po to zrobiłem dodatkową próbę z mąką, by porównać efekt z enzymami, których do tej pory używałem. I wnioskuję, że albo te enzymy takie są, albo trafiła mi się ferelna partia
@kucio1 opisz jaką konsystencję mają twoje zaciery po dodaniu upłynniającego i scukrzającego
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."