Zacier z mąki ziemniaczanej
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ja rozsypuję sobie 25 kg worek do 4 - 5 wiader. Wlewam 50l wody do 120l beczki o temperaturze 90 - 92 stopni. Wlewam do wody enzym upłynniający w ilości około 5ml. Wsypuję bezpośrednio skrobie do beczki, ale nie tak na "raz" tylko uderzam wiaderkiem aby wsypywało się powoli. Po wsypaniu połowy wiaderka mieszam wiertarką o dużej mocy (2850W) na 3000obr/min. Po 10-15 sekundach dosypuję druga połowę wiadra i tak po kolei wszystkie wiadra. Następnie dolewam enzymu, kolejne 5ml. i dolewam 33-34l wody o temp. około 85 stopni i dalej szaleję z wiertarką. Po kilku minutach wszystkie ewentualne gluty się poddają, a zacier ma konsystencje cukrówki. Na początku dolewałem parę mililitrów enzymu redukującego lepkość, ale nie jest to konieczne. Można dla "świętego spokoju" dać. W temperaturze 62 stopni dodaję enzym scukrzający w ilości jak na ziemniaki czyli 25ml. Mieszam co 10 minut przez godzinę i zostawiam przez noc do wystygnięcia. W temp. 35 stopni dodaję połowę zalecanej dawki drożdży turbo prestiż 48. i wszytko przebiega bez zarzutu. Blg przy tych proporcjach to 22 - 23. Zacierałem tak z 15 razy i zawsze wychodzi.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Kolego nie ma szans, te grudki bardzo szybko twardnieją i jest to coś jak mocno zaschnięty silikon.MASaKrA_Domingo pisze:Nie czytałem całego wątku, ale czy ktoś próbował przecierać, jak np zwykłą mąkę? Chodzi mi o sitko i przecierać, aby rozbić grudki.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Nigdy by mi do głowy nie przyszło, że ktoś tak zrobi ze skrobią bez mieszania. Skrobię należy wsypywać do zimnej wody i mieszać, by zrobiła się emulsja! Dopiero potem wlać do do gorącej, gdzie jest enzym upłynniający. Redukujący lepkość jest zbędny, bo ten nie ma wpływu na zacier skrobiowy.kiwitom23 pisze:i niestety jak wsypałem te 2kg skrobi do zimnej wody, to zrobił się momentalnie beton na dnie.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Mieszałem po ok 4minuty dodając po ok 3kg na porcję - wrzucałem skrobię w gorącą wodę - ok 95* bo gotowała się delikatnie w zbiorniku. - za pierwszym razem za krótko mieszałem ale robiąc jak mówiłem sprawiłem że poza pianką na wierzchu, która na opadła w godzinę, nie było nawet jednego glutka.kiwitom23 pisze:Kolego nie ma szans, te grudki bardzo szybko twardnieją i jest to coś jak mocno zaschnięty silikon.MASaKrA_Domingo pisze:Nie czytałem całego wątku, ale czy ktoś próbował przecierać, jak np zwykłą mąkę? Chodzi mi o sitko i przecierać, aby rozbić grudki.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Wlałem enzym upłynniający - podwójną dawkę i tak zrobił się kisiel. Nie dałem enzymu zmniejszającego lepkość - może tutaj jest problem ? Po nocy zacier dość mocno się rozluźnił, ale nie jest całkiem wodnisty. Jak temp. spadła dodałem enzym scukrzający - nie wiem czy zadziałał, ponieważ nie mam jak zmierzyć, bo zacier jest za gęsty (w smaku jest słodkawy) . Warto dodać drożdże czy od lepiej to wylać ? Trochę szkoda - bo trochę tego jest - 25 kg skrobii.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lis 2021, 17:05 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Mieszałem, mieszałem, ale mimo wszystko z powodu braku 3 rąk po 3 minutach przestałem, a to błyskawicznie dosłownie osiadło na dnie i beton. Nie wiem, może jakąś inną tą skrobie miałeś?psotamt pisze:Nigdy by mi do głowy nie przyszło, że ktoś tak zrobi ze skrobią bez mieszania.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
A co do skrobi, to przerabiałem zwykle ziemniaczaną, a raz trafiła mi się kukurydziana. Na pozór wygląda tak samo, ale kukurydzianą trudniej jest wymieszać z wodą. O ile 2 kg ziemniaczanej doskonale da się wymieszać z dwoma litrami wody, o tyle kukurydzianej w tej samej ilości wody da się wymieszać nie więcej niż 1,8 kg. Miesza się znacznie ciężej. Ale wódka ze skrobi kukurydzianej smakuje jak wódka z... kukurydzy
Stanowisko pracy tak trzeba sobie zorganizować, by wystarczyło rąkkiwitom23 pisze:Nie wiem, może jakąś inną tą skrobie miałeś?
A co do skrobi, to przerabiałem zwykle ziemniaczaną, a raz trafiła mi się kukurydziana. Na pozór wygląda tak samo, ale kukurydzianą trudniej jest wymieszać z wodą. O ile 2 kg ziemniaczanej doskonale da się wymieszać z dwoma litrami wody, o tyle kukurydzianej w tej samej ilości wody da się wymieszać nie więcej niż 1,8 kg. Miesza się znacznie ciężej. Ale wódka ze skrobi kukurydzianej smakuje jak wódka z... kukurydzy
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 159
- Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Wczoraj zatarlem 2kg skrobi ziemniaczanej wyszlo 9litrow o blg ok 18 - tak na próbę ilości testowe
Czy to normalne ze przed ruszeniem drożdzaków zacier zaczoł się jakby klarować tzn mętne(mleczny plyn) zaczeło opadać, a u góry zółtawy plyn jak klarowna cukrówka. Mam to w szklanym balonie i wszystko pieknie widać. Teraz ladnie pracuje ale zastanawiam sie czy dobrze zatarte.
Jesli wszystko ok to cukier mówie papa bo pracy przy zacieraniu skrobi wcale nie ma tak duzo.
Czy to normalne ze przed ruszeniem drożdzaków zacier zaczoł się jakby klarować tzn mętne(mleczny plyn) zaczeło opadać, a u góry zółtawy plyn jak klarowna cukrówka. Mam to w szklanym balonie i wszystko pieknie widać. Teraz ladnie pracuje ale zastanawiam sie czy dobrze zatarte.
Jesli wszystko ok to cukier mówie papa bo pracy przy zacieraniu skrobi wcale nie ma tak duzo.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
- Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Panowie co może być nie tak ?? Zatarłem 30 kg skrobi (30 kg skrobi + 90 wody) wyszło 20 blg , fermentacja 28-30 stopni zeszło do 0 , dzień po zakończeniu fermentacji zlałem tylko 80 litrów reszta to mleczny osad na dnie na moje oko to ze 30 litrów tego zostało , czy to z czasem osiądzie na dnie całkiem czy nie ?
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Daj czas. Osiądzie na pewno a zimno w tym pomożeMichał2003 pisze:Panowie co może być nie tak ?? Zatarłem 30 kg skrobi (30 kg skrobi + 90 wody) wyszło 20 blg , fermentacja 28-30 stopni zeszło do 0 , dzień po zakończeniu fermentacji zlałem tylko 80 litrów reszta to mleczny osad na dnie na moje oko to ze 30 litrów tego zostało , czy to z czasem osiądzie na dnie całkiem czy nie ?
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Przegoniłem dziś pierwszą z dwóch beczek skrobi którą zacierałem tydzień temu. Dojrzła ta na drożdżach Alcotec Turbo Pure 48. Ta na drożdżach do zbóż i skorobi, Professional Whisky Yeast, jeszcze pracuje całkiem wesoło.
Cóż, wniosek jest taki, że Whisky Yeast nie powinny być dozowane do zacieru ze skrobi. Lepsze są Alcotec wspomniane wyżej.
Przedgonów odebrałem tylko 130 ml, ilość alkoholu jest podobna, jeśli nie odrobinę większa. Osadu na dnie jest o 20 lub nawet 25% mniej.
Robiąc wcześniej na Alcotec o tym nie pisałem, bo to mógł być jakiś przypadek, coś innego. Ale druga beczka na Alcotec'ach i sytuacja powtórzyła się.
A skoro Alcotec Turbo Pure 48 tak działa na skrobię, to i Moscva Style i inne które dawaliśmy do glukozy lub cukru, też dadzą radę. Zamiast szukać tych do skrobi, można dawać... większość nam znanych.
Cóż, wniosek jest taki, że Whisky Yeast nie powinny być dozowane do zacieru ze skrobi. Lepsze są Alcotec wspomniane wyżej.
Przedgonów odebrałem tylko 130 ml, ilość alkoholu jest podobna, jeśli nie odrobinę większa. Osadu na dnie jest o 20 lub nawet 25% mniej.
Robiąc wcześniej na Alcotec o tym nie pisałem, bo to mógł być jakiś przypadek, coś innego. Ale druga beczka na Alcotec'ach i sytuacja powtórzyła się.
A skoro Alcotec Turbo Pure 48 tak działa na skrobię, to i Moscva Style i inne które dawaliśmy do glukozy lub cukru, też dadzą radę. Zamiast szukać tych do skrobi, można dawać... większość nam znanych.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 20
- Rejestracja: wtorek, 8 gru 2020, 18:11
- Krótko o sobie: Średniak po ogólniaku
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Jaka jest wydajność ? Przypuśćmy z 10 kg skrobi. Ile spirytusu 96%?
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 gru 2022, 18:46 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 20
- Rejestracja: wtorek, 8 gru 2020, 18:11
- Krótko o sobie: Średniak po ogólniaku
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
To nie tak źle. Myślałem, że wychodzi połowa tego co z cukrówki. bardzo jestem ciekaw jak to smakuje i chyba poczynię próbę.
Jeszcze pytanie, ile można dać maksymalnie skrobi do ogólnej objętości zacieru tak na 27 l. Żeby po sklarowaniu wyszło te 25-26 l do gotowania?
Jeszcze pytanie, ile można dać maksymalnie skrobi do ogólnej objętości zacieru tak na 27 l. Żeby po sklarowaniu wyszło te 25-26 l do gotowania?
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
No może 350 ml dla całego worka
Ok. 7 kg powinno byćElyten♥ pisze:ile można dać maksymalnie skrobi do ogólnej objętości zacieru tak na 27 l. Żeby po sklarowaniu wyszło te 25-26 l do gotowania?
Nie dość, że mało, to jeszcze ładnie pachnie przedgon ze skrobi.defacto pisze:Zaiste, bardzo mało
No może 350 ml dla całego worka
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Dałbym może nawet 8 kg i 24l wody. BLG będzie koło 22 - 24.
Zależy zawsze ile zostanie osadu. raz więcej, raz mniej. Wydaje mi się ze po dodaniu enzymu redukującego lepkość, jest go mniej. Ale teraz gotowałem całość z grzałkami @drgrannat i wycisnąłem jeszcze sporo aromatu i procentu z przerobionej skrobi..
Zależy zawsze ile zostanie osadu. raz więcej, raz mniej. Wydaje mi się ze po dodaniu enzymu redukującego lepkość, jest go mniej. Ale teraz gotowałem całość z grzałkami @drgrannat i wycisnąłem jeszcze sporo aromatu i procentu z przerobionej skrobi..
I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
No właśnie ja też planuję wiosną puścić "kartoflankę" na półkowej i dać trochę poleżeć jej z dębiną.
Wydawało się, że krochmal nie ma aromatów które po zadębieniu ujawnią się i spowodują, że powstanie rewelacyjna wódka dębowa.
Także skrobia to nie tylko dobry rektyfikat, ale i destylat.
Wydawało się, że krochmal nie ma aromatów które po zadębieniu ujawnią się i spowodują, że powstanie rewelacyjna wódka dębowa.
Także skrobia to nie tylko dobry rektyfikat, ale i destylat.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 303
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Panowie jak smakuje destylat z mąki ziemniaczanej?
Mam dylemat czy puścić dwa razy na PS-ie (potraktować jak owoce, zboża) czy może pierwszy raz na PS a za drugim razem na długa rurę?
Dodam, że na kolumnie jeszcze nie robiłem nic i to byłaby dziewicza rektyfikacja
P.S.
Czy do mąki ziemniaczanej zatartej na lenia dodajecie pożywki?
Mam dylemat czy puścić dwa razy na PS-ie (potraktować jak owoce, zboża) czy może pierwszy raz na PS a za drugim razem na długa rurę?
Dodam, że na kolumnie jeszcze nie robiłem nic i to byłaby dziewicza rektyfikacja
P.S.
Czy do mąki ziemniaczanej zatartej na lenia dodajecie pożywki?
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Bardzo dobrze. To łagodna i smaczna wódka czysta. Nie ma syndromu dnia następnego. Tylko rozcieńczony spirytus do 40% powinien postać ze 3 miesiące. Wtedy jest super, choć i na świeżą nie można narzekać. Na początku alkohol można porównać do wódki Baczewski. Po 3, 4 miesiącach Baczewski w porównaniu wypadaKrychu35 pisze:Panowie jak smakuje destylat z mąki ziemniaczanej?
Na początek proponuję na raz na wysokiej, jak nastaw cukrowy. Jak nie będzie OK, w co nie wątpię, to można jeszcze raz na wysokiej. Metoda 2,5 zbędna.Krychu35 pisze:Mam dylemat czy puścić dwa razy na PS-ie (potraktować jak owoce, zboża) czy może pierwszy raz na PS a za drugim razem na długa rurę?
Ostatnio zmieniony piątek, 9 gru 2022, 11:18 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ja robię dwa razy na wypełnieniu. Jak pisze Marek: delikatna, lekko słodkawa i najlepiej po 3 miesiącach.
Robiłem też parę razy na półkowej: zupełnie inny smak, ale musi dłużej postać. Dałem płatki dębowe francuskie. Ale to proponuję rok odczekać.
Robiłem też parę razy na półkowej: zupełnie inny smak, ale musi dłużej postać. Dałem płatki dębowe francuskie. Ale to proponuję rok odczekać.
I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Nie wiem jak robią ci co "na lenia", ja zacierając tradycyjnie w kotle z płaszczem, pożywki nie daję tylko same drożdże.
Opis jest na pierwszej stronie, teraz już odrobinę zaktualizowany, ale w dalszym ciągu prawidłowy.
Opis jest na pierwszej stronie, teraz już odrobinę zaktualizowany, ale w dalszym ciągu prawidłowy.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ja zacieram na lenia. Pożywki nie dodaję. Drożdżaki zap***alają jak dzikie. Nie kipi, nie ucieka z beczki. No chyba, że ktoś postanowi zamieszać - będzie się pienić. Robię jak w temacie: https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... 23369.html
Edit: w przypadku skrobi nie trzeba szybko schładzać, dzikusy nie wejdą. To nie zboże.
Edit: w przypadku skrobi nie trzeba szybko schładzać, dzikusy nie wejdą. To nie zboże.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 gru 2022, 14:16 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 303
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Które z tych drożdży będą lepsze do mąki ziemniaczanej?
- PROFESSIONAL - Vodka Pure Yeast
- Safspirit GR-2
- Turbo Torrpedo z Browin
- PROFESSIONAL - Vodka Pure Yeast
- Safspirit GR-2
- Turbo Torrpedo z Browin
Ostatnio zmieniony sobota, 10 gru 2022, 20:04 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ja robiąc skrobię część puściłem na rektyfikację, a drugą część przez półki (5 półek) z wcześniejszym odpędem na katalizatorze. Zrobiłem tak, gdyż Kolega @skir pisał w swoich pierwszych postach o skrobi, że nie nadaje się na smakówkę, a jedynie na spirytus, a ja z natury przekorny jestem, to postanowiłem sprawdzić. Po destylacji potraktowałem to płatkami dębowymi średnimi, francuskimi. Po około miesiącu rozlałem do butelek i przy okazji spróbowałem. Nie było to nic dobrego i stwierdziłem, że @skir miał jednak rację. Prawdę powiedziawszy to chciałem to rektyfikować, bo stwierdziłem że jest bardzo dziwne w smaku i ma dziwny zapach. Całe szczęście większość była już w butelkach, więc zostawiłem to, bo jakbym spróbował przed butelkowaniem to na 100% by poszło na rurki.
Po około 3 miesiącach obdarowałem znajomego 2 butelkami, a on po kilku dniach zadzwonił z pytaniem co to było, bo w całym swoim życiu nie pił nic lepszego. Nawet zastanawiałem się, czy aby na pewno nie dałem mu coś innego, ale etykiety nie kłamały. Więc sam przeprowadziłem degustację z moją LP i faktycznie niebo w gębie. Tak więc naprawdę polecam, jednak twierdzę, że należy użyć minimum 5 półek i dość ostro ciąć, bo później robiłem na 3 półkach i zjechałem przy odbiorze do niższego %, żeby zaciągnąć więcej aromatów i jednak było to za bardzo intensywne, jednym słowem gorsze.
Ja używałem drożdży Black Label.
Po około 3 miesiącach obdarowałem znajomego 2 butelkami, a on po kilku dniach zadzwonił z pytaniem co to było, bo w całym swoim życiu nie pił nic lepszego. Nawet zastanawiałem się, czy aby na pewno nie dałem mu coś innego, ale etykiety nie kłamały. Więc sam przeprowadziłem degustację z moją LP i faktycznie niebo w gębie. Tak więc naprawdę polecam, jednak twierdzę, że należy użyć minimum 5 półek i dość ostro ciąć, bo później robiłem na 3 półkach i zjechałem przy odbiorze do niższego %, żeby zaciągnąć więcej aromatów i jednak było to za bardzo intensywne, jednym słowem gorsze.
Ja używałem drożdży Black Label.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 gru 2022, 10:44 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
@kwintom w pierwszym poście tematu https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... ml#p240182 pisałem o tym że zupełnie inny smak ma skrobia na półce i ta po rektyfikacji, oraz że teść i LP wolą rektyfikowaną a ja raczej półkę. Choć musi długo czekać.
Ja robiłem destylacje skrobi na 4 półkach. Smak nie był zadawalający. Dałem do beczki na jakiś czas. Może z pół roku. Potem zlałem. Zupełnie inny smak, ale jeszcze nie to. Dałem płatki francuskie średnio opiekane. Po kolejnym pół roku miód w głębie.
Moim zdaniem:
skrobia rektyfikowana: po 3 miesiącach wspaniała do picia delikatna, lekko słodkawa wódka do picia w dużych ilościach.
skrobia destylowana: co najmniej roczny czas dojrzewania, najlepiej z płatkami francuskimi; idealna do popijania w tumblerze z małą kostką lodu.
Ja robiłem destylacje skrobi na 4 półkach. Smak nie był zadawalający. Dałem do beczki na jakiś czas. Może z pół roku. Potem zlałem. Zupełnie inny smak, ale jeszcze nie to. Dałem płatki francuskie średnio opiekane. Po kolejnym pół roku miód w głębie.
Moim zdaniem:
skrobia rektyfikowana: po 3 miesiącach wspaniała do picia delikatna, lekko słodkawa wódka do picia w dużych ilościach.
skrobia destylowana: co najmniej roczny czas dojrzewania, najlepiej z płatkami francuskimi; idealna do popijania w tumblerze z małą kostką lodu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 gru 2022, 15:55 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Pomysł wódki wypędzonej z mąki ziemniaczanej łazi za mną od lat. Niestety nigdzie nie zdołałem znaleźć surowca. Wszędzie oferują wyłącznie skrobię. Duża różnica, bowiem mąkę wytwarza się z ugotowanych i ususzonych ziemniaków. Podkreślam, iż zależy mi na smaku, czyli pyrowatości samogonu. Oczywiście upraszam o linka, jeśli ktoś zdoła sznurek do aktualnej sprzedaży wygooglać.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Nie myślałeś o takim surowcu: https://allegro.pl/oferta/platki-ziemni ... 9485072311 ?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
@Fiflak, nie wiem czy jest do zdobycia mączka ziemniaczana. Od kiedy pamiętam zawsze w sprzedaży była skrobia ale mogę mylić się.
Jak chcesz zrobić z surowca to tylko pozostaje Ci parowanie ziemniaków i zacieranie takowych. Jak chyba wiesz, wydajność nie jest wysoka.
Jak chcesz zrobić z surowca to tylko pozostaje Ci parowanie ziemniaków i zacieranie takowych. Jak chyba wiesz, wydajność nie jest wysoka.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html