Okopcone słoje z dżemami - czy nadają się na bimber?

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
Topor
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 25 sie 2022, 23:07

Post autor: Topor »

Witam wszystkich!
Mój pierwszy post jak dotychczas tylko śledziłem wypowiedzi innych ;)
Tak jak w temacie, sąsiad spytał mnie czy nie chcę do przerobienia dżemów, soków itp. Z tym że były one trzymane w kotłowni w której był pożar, słoje są całe okopcone, pachną ładnie (głównie palone drzewem)
Zabrałem kilka słoi i część z nich po otwarciu i przelaniu do czystego naczynia mają nadal dymny smak i zapach. Pytanie czy mogę je wykorzystać do zrobienia nastawu, czy istnieje ryzyko zatrucia?
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lis 2022, 13:29 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Okopcone słoje z dżemami - czy nadają się na bimber?

Post autor: drgranatt »

Czy mamy rozumieć, że słoje, słoiki były otwarte jak był ten pożar?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
online

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Okopcone słoje z dżemami - czy nadają się na bimber?

Post autor: HeniekStarr »

Zmierz BLG, rozcieńcz/ dosłodź( choć to drugie raczej mało prawdopodobne) i zadaj drożdże. Może będziesz pierwszy, który zamiast z wędzonego słodu uzyska dymną whisky z palonego buka ;)
Jeżeli produkty z wysoką zawartością cukru zostały ogrzane, to i reakcja Maillarda mogła tam zajść. Tylko z korzyścią dla wyrobu finalnego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Okopcone słoje z dżemami - czy nadają się na bimber?

Post autor: rozrywek »

Czy się zatrujesz? Nie.

Tylko należało to poszczuć grzybkami natychmiast.
Teraz to możesz mieć tam hodowlę pleśni taką że Louis Pasteur by osiwiał, bardziej.
Na pewno smak trzeba swój mieć, nie wmówisz biesiadnikom że to z podwędzanych owoców.

Wszystko co ma pleśń w sobie, wywal od razu.
Przy pożarze, wszystko mogło się rozczelnić, a nawet dziwne by było, jakby tak się nie wydarzyło.

Jak będziesz miał choć milimetr wątpliwości, to wywal to.

Dlaczego o tym wspominam? Bo przeżyłem 2 pożary, w własnym domu.

Pożar, to nie wędzarnia, tam się wszystko pali. Nie drewno czyste.

Stary mebel laminowany, kable, stare plastiki, nawet kurz, z półek i pajęczyny.
Reakcja Maillarda, o której wspomina Heniu, jest super, tylko że wędzi się nie śmieciami, a konkretnym drewnem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”