Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam wszystkich.
To jest mój pierwszy post tutaj i chciałbym poprosić szanownych specjalistów o polecenie destylatora.
Mam pewne doświadczenie z fermentacją i produkcją wina, jednak destylacji nigdy nie przeprowadzałem, więc można powiedzieć, że jestem początkujący.
Chciałbym wyprodukować alkohole jak: brandy, rum, whisky, calvados
Nie interesuje mnie produkcja spirytusu > 90%, ani taniego bimbru, wódki.
Głównie chodzi mi o smak destylatu, który potem zamierzam "starzyć" domowymi sposobami.
Po pierwszych "badaniach rynku" moją uwagę przykuło urządzenie Royal Catering 1 30 l:
https://allegro.pl/oferta/destylator-30 ... 1946840489
Z powodu zgrabnych rozmiarów i rozsądnej ceny, jednak po poczytaniu tutaj słów od specjalistów okazuje się, że ono chyba nie spełnia oczekiwań...
Nie do końca też rozumiem jaka konfiguracja jest najlepsza do tego rodzaju alkoholi. Kolumna, Refluks, Odstojnik, Deflagmator... nie ukrywam, że trochę czuję się przytłoczony.
Widzę, że dużą estymą cieszą się kolumny aabratek na kegu, są droższe, ale jestem w stanie zainwestować, jeśli jakość destylatu ma być wyraźnie lepsza.
Pytanie: co byście polecili w cenie do 2500zł z przeznaczeniem na brandy, rum, whisky, calvados?
Dodatkowym atutem było by gdyby urządzenie pozwalało zarówno na postawienie na palnik gazowy jak i na elektryczną płytę grzejną, ale to nie jest konieczność.
No i nie chcę samodzielnie spawać ani przerabiać, tylko kupić coś gotowego.
Z góry dziękuję, kłaniam się i przepraszam za naiwność pytań moich
panjanek
To jest mój pierwszy post tutaj i chciałbym poprosić szanownych specjalistów o polecenie destylatora.
Mam pewne doświadczenie z fermentacją i produkcją wina, jednak destylacji nigdy nie przeprowadzałem, więc można powiedzieć, że jestem początkujący.
Chciałbym wyprodukować alkohole jak: brandy, rum, whisky, calvados
Nie interesuje mnie produkcja spirytusu > 90%, ani taniego bimbru, wódki.
Głównie chodzi mi o smak destylatu, który potem zamierzam "starzyć" domowymi sposobami.
Po pierwszych "badaniach rynku" moją uwagę przykuło urządzenie Royal Catering 1 30 l:
https://allegro.pl/oferta/destylator-30 ... 1946840489
Z powodu zgrabnych rozmiarów i rozsądnej ceny, jednak po poczytaniu tutaj słów od specjalistów okazuje się, że ono chyba nie spełnia oczekiwań...
Nie do końca też rozumiem jaka konfiguracja jest najlepsza do tego rodzaju alkoholi. Kolumna, Refluks, Odstojnik, Deflagmator... nie ukrywam, że trochę czuję się przytłoczony.
Widzę, że dużą estymą cieszą się kolumny aabratek na kegu, są droższe, ale jestem w stanie zainwestować, jeśli jakość destylatu ma być wyraźnie lepsza.
Pytanie: co byście polecili w cenie do 2500zł z przeznaczeniem na brandy, rum, whisky, calvados?
Dodatkowym atutem było by gdyby urządzenie pozwalało zarówno na postawienie na palnik gazowy jak i na elektryczną płytę grzejną, ale to nie jest konieczność.
No i nie chcę samodzielnie spawać ani przerabiać, tylko kupić coś gotowego.
Z góry dziękuję, kłaniam się i przepraszam za naiwność pytań moich
panjanek
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Jeżeli naprawdę nie interesuje Cię spiryt, a jedynie smakówki, to najlepszym wyborem będzie miedziany alembik, albo kolumna półkowa na kegu. Kolumna półkowa ma tą przewagę, że później możesz sobie dokupić dodatkowe rzecy do niej, a nawet postawić kolumnę zasypową do spirytu, jakbyś zmienił zdanie.
Szukaj sprzętu u polecanych producentów https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ci#p246242, żebyś nie wywalił kasy w błoto, bo o to bardzo łatwo przy zakupach przez internet. Przeglądnij sobie ofertę, możesz zadzwonić do nich i na pewno coś Ci doradzą w ramach Twojego budżetu.
Szukaj sprzętu u polecanych producentów https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ci#p246242, żebyś nie wywalił kasy w błoto, bo o to bardzo łatwo przy zakupach przez internet. Przeglądnij sobie ofertę, możesz zadzwonić do nich i na pewno coś Ci doradzą w ramach Twojego budżetu.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Dziękuję za konkretną odpowiedź!
Alembik miedziany, na 30l, z płaszczem wodnym to już wydatek ponad 3000zł,
Czy na początek podobnie nie sprawdzi się taki destylator prosty, częściowo miedziany? :
https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... laczace_do
Alembik miedziany, na 30l, z płaszczem wodnym to już wydatek ponad 3000zł,
Czy na początek podobnie nie sprawdzi się taki destylator prosty, częściowo miedziany? :
https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... laczace_do
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Pot-still z Destylatory Miedziane jest jak najbardziej
Mam i używałem go z 7 lat do owoców.
Niestety filtrowanie to upierdliwa sprawa
Tak jak kolega @łoles radzi zbiornik z płaszczem i na niego Pot-still
Chyba mają na stanie w Destylatorach Miedzianych.
Mam i używałem go z 7 lat do owoców.
Niestety filtrowanie to upierdliwa sprawa
Tak jak kolega @łoles radzi zbiornik z płaszczem i na niego Pot-still
Chyba mają na stanie w Destylatorach Miedzianych.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Bardzo przestrzegacie przed tym filtrowaniem, a ja myślałem, że wystarczy, że przeleję przed takie sito:
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
I można będzie destylować...?
A w ogóle to mowa o płaszczu wodnym czy olejowym?
Dopytuję, bo z tego co widzę, to ten płaszcz dodaje jednak około 1000-1500zł do ceny, a dla mnie to jednak pierwszy sprzęt do destylacji i nie planowałem aż takiego wydatku.
Czy do takiego pot still, bez płaszcza, można wlewać tylko dokładnie przefiltrowany, wręcz klarowny, płyn?Góral bagienny pisze: Pot-still z Destylatory Miedziane jest jak najbardziej
Mam i używałem go z 7 lat do owoców.
Niestety filtrowanie to upierdliwa sprawa
Tak jak kolega @łoles radzi zbiornik z płaszczem i na niego Pot-still
Chyba mają na stanie w Destylatorach Miedzianych.
Bardzo przestrzegacie przed tym filtrowaniem, a ja myślałem, że wystarczy, że przeleję przed takie sito:
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
I można będzie destylować...?
A w ogóle to mowa o płaszczu wodnym czy olejowym?
Dopytuję, bo z tego co widzę, to ten płaszcz dodaje jednak około 1000-1500zł do ceny, a dla mnie to jednak pierwszy sprzęt do destylacji i nie planowałem aż takiego wydatku.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Trunki smakowe typu calvados, grappa, śliwowica, whisky, itp. są na całym świecie robione na alembikach. Ale jak ktoś lubi to zawsze jest inna metoda. Połączenie kolumny destylacyjnej z alembikiem:
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... 051-p1399#
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... 051-p1399#
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
A co do zbiornika z płaszczem, prześledź ten wątek:
https://alkohole-domowe.com/forum/zbior ... 20płaszcza
To bardzo ciekawa alternatywa dla ciężkich i dużych zbiorników z płaszczem.
Niestety, póki co mało który producent je robi, ale myślę, że można się dogadać. W końcu to "tylko" wspawanie dodatkowych muf na grzałki.
https://alkohole-domowe.com/forum/zbior ... 20płaszcza
To bardzo ciekawa alternatywa dla ciężkich i dużych zbiorników z płaszczem.
Niestety, póki co mało który producent je robi, ale myślę, że można się dogadać. W końcu to "tylko" wspawanie dodatkowych muf na grzałki.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 271
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Tutaj masz sposób jak ja robiłem ostatnio jabłka i wszystko się udało , ciekawe jak ze zbożem pójdzie;)
https://alkoholeforum.pl/viewtopic.php?f=11&t=1272
Jeśli ten worek jest gesty i nie przejdą przez niego jakieś drobinki owoców to śmiało można destylować taki płyń na grzałkach;) . Chodzi o to , że jak gotujesz całość to uzyskujesz lepszy aromat ( chociaż nie wiem czy znajdzie się chociaż jedna osoba na forum co Ci odróżni które było gotowane z np owocami a które bez ) na pewno płaszcz ułatwia robotę:)panjanek pisze:
Czy do takiego pot still, bez płaszcza, można wlewać tylko dokładnie przefiltrowany, wręcz klarowny, płyn?
Bardzo przestrzegacie przed tym filtrowaniem, a ja myślałem, że wystarczy, że przeleję przed takie sito:
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
I można będzie destylować...?
.
Tutaj masz sposób jak ja robiłem ostatnio jabłka i wszystko się udało , ciekawe jak ze zbożem pójdzie;)
https://alkoholeforum.pl/viewtopic.php?f=11&t=1272
-
- Posty: 271
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Ja nie raz śliwki filtrowałem prasa do owoców i jazda oczywiście parę razy worek trzeba było obrócić;) .
Może nie jest to robota marzeń, ale co zrobić jak się nie ma płaszcza;/ zdaję sobie też sprawę z tego ,że i uzysk będzie mniejszy niż jakby był płaszcz;)
Może nie jest to robota marzeń, ale co zrobić jak się nie ma płaszcza;/ zdaję sobie też sprawę z tego ,że i uzysk będzie mniejszy niż jakby był płaszcz;)
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
@panjanek, jeśli interesuje cię sprzęt tylko do destylatów smakowych, to zobacz tutaj - https://alkohole-domowe.com/forum/miedz ... t7313.html
Może zainteresuje cię taki sprzęt z refluksem, na który bez problemu uzyskasz destylat >94%, jak również destylaty smakowe różnego rodzaju
Może zainteresuje cię taki sprzęt z refluksem, na który bez problemu uzyskasz destylat >94%, jak również destylaty smakowe różnego rodzaju
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Oj tutaj się mylisz, nastawy czy zaciery gotowane w całości bez filtrowania różnią się zdecydowanie większymi aromatami. Robiłem kiedyś owoce z pulpą i wyklarowanie bez niej i moja LP rozróżniła to natychmiast mimo, że nie jest jakimś wielkim smakoszem.Pako23 pisze:chociaż nie wiem czy znajdzie się chociaż jedna osoba na forum co Ci odróżni które było gotowane z np owocami a które bez
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Dziękuję wszystkim za rady, zamówiłem taki pot still:
https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... laczace_do
I czekam z niecierpliwością aż będzie (15 dni roboczych...)
https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... laczace_do
I czekam z niecierpliwością aż będzie (15 dni roboczych...)
-
- Posty: 430
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Mam taki sprzęt (no, troszkę inny zbiornik) i jestem zadowolona. Uważam, że na początek przygody z destylacją, jest naprawdę w porządku.
Przy okazji, mogę podpowiedzieć, że małym kosztem możesz dokupić przystawkę refluksową, która pozwoli na podbicie mocy i otrzymywanie 94% spirytusu.
Powodzenia
Przy okazji, mogę podpowiedzieć, że małym kosztem możesz dokupić przystawkę refluksową, która pozwoli na podbicie mocy i otrzymywanie 94% spirytusu.
Powodzenia
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 278
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Dobry wybór, ale istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że niedługo będziesz płaszcza szukał. Tak jak wcześniej było pisane, filtracja to przekleństwo. Zboża jeszcze jakoś idą, ale owoce przej....e.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Sprzęt przyszedł i właśnie kapie destylat z pierwszej destylacji nastawu z winogron (znaczy docelowo chcę zrobić brandy).
I tu mam pytanie o drugą destylację: Czy można ją przeprowadzić od razu po pierwszej? Przepłukać destylator, wlać do niego otrzymany destylat (oczywiście bez przed i po gonu, które wylewam), rozcieńczyć, powiedzmy, do 25% i jechać?
Czy lepiej żeby destylat z pierwszej destylacji postał jedną dobę w otwartym naczyniu? a może dłużej?
I kiedy filtrować węglem? od razu po drugiej destylacji i schłodzeniu?
I tu mam pytanie o drugą destylację: Czy można ją przeprowadzić od razu po pierwszej? Przepłukać destylator, wlać do niego otrzymany destylat (oczywiście bez przed i po gonu, które wylewam), rozcieńczyć, powiedzmy, do 25% i jechać?
Czy lepiej żeby destylat z pierwszej destylacji postał jedną dobę w otwartym naczyniu? a może dłużej?
I kiedy filtrować węglem? od razu po drugiej destylacji i schłodzeniu?
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Kolego czy Ty wiesz jak wygląda destylacja prosta
Poczytałeś trochu zanim wziąłeś się za destylację
Pierwsze gotowanie jedziesz do 0 % na papudze
Dopiero przy drugim dzielisz frakcję.
I najważniejsze ZAPOMNIJ o węglu
panjanek pisze:Sprzęt przyszedł i właśnie kapie destylat z pierwszej destylacji nastawu z winogron (znaczy docelowo chcę zrobić brandy).
I tu mam pytanie o drugą destylację: Czy można ją przeprowadzić od razu po pierwszej? Przepłukać destylator, wlać do niego otrzymany destylat (oczywiście bez przed i po gonu, które wylewam), rozcieńczyć, powiedzmy, do 25% i jechać?
Czy lepiej żeby destylat z pierwszej destylacji postał jedną dobę w otwartym naczyniu? a może dłużej?
I kiedy filtrować węglem? od razu po drugiej destylacji i schłodzeniu?
Kolego czy Ty wiesz jak wygląda destylacja prosta
Poczytałeś trochu zanim wziąłeś się za destylację
Pierwsze gotowanie jedziesz do 0 % na papudze
Dopiero przy drugim dzielisz frakcję.
I najważniejsze ZAPOMNIJ o węglu
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Z Tego co czytam (np. tu https://alkohole-domowe.com/forum/pytan ... -t453.html ) to zdania są podzielone... Część z Was filtruje jednak węglem, część nie destyluje pierwszy raz do zera tylko do 30%...
Filtrowanie węglem wydaje mi się faktycznie o tyle podejrzane, że węgiel aktywny przecież wyłapuje wszystko - zarówno "smrody" jak i owocowe aromaty na których mi zależy.
Filtrowanie węglem wydaje mi się faktycznie o tyle podejrzane, że węgiel aktywny przecież wyłapuje wszystko - zarówno "smrody" jak i owocowe aromaty na których mi zależy.
-
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Zwłaszcza przy owocówkach.
Jeżeli coś spartole przy destylacji to idzie z powrotem na rurki a nie na węgieljakis1234 pisze:Jeżeli musisz filtrować węglem, to znaczy, że coś spartoliłeś przy destylacji.
Zwłaszcza przy owocówkach.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)
Kolego @panjanek Nie lubię gdy ktoś marnuje owoce
Pierwsza destylacja :
Odbierasz cały alkohol z nastawu czyli tak jak napisałem do 0% na papudze lub 100stopni w kociołku.
Druga destylacja:
Początek czyli przedgon odbierasz po kropelce na małej mocy grzania.
Odbierasz go do małych buteleczek np 2 pierwsze po 200mll następne po 100mll
Po odebraniu przedgonu jak jesteś na 100% pewien że leci serce odbierasz do np. damy 5l
Odbierasz tak do 55-50% to już rzecz gustu.
I znowu zmieniasz damę na buteleczki , odbierasz tak do 40% reszta to pogon do kolejnego gotowania.
Odbiór serca to tak w przybliżeniu około 1200mll na godz.
Buteleczki ponumeruj byś nie pomylił (ja numeruję nakrętki) załóz nakretki ale nie zakrecaj.
Po 2-3 dniach zakręć wstrząsnij i wąchaj ,rozcieńczań jak dobre to do serca.
To tak w skrócie masz opisane I podstawa ZAPOMNIJ że istnieje coś takiego jak wungiel przy owocach i zbożach
W razie wątpliwości pytaj na PW
Pierwsza destylacja :
Odbierasz cały alkohol z nastawu czyli tak jak napisałem do 0% na papudze lub 100stopni w kociołku.
Druga destylacja:
Początek czyli przedgon odbierasz po kropelce na małej mocy grzania.
Odbierasz go do małych buteleczek np 2 pierwsze po 200mll następne po 100mll
Po odebraniu przedgonu jak jesteś na 100% pewien że leci serce odbierasz do np. damy 5l
Odbierasz tak do 55-50% to już rzecz gustu.
I znowu zmieniasz damę na buteleczki , odbierasz tak do 40% reszta to pogon do kolejnego gotowania.
Odbiór serca to tak w przybliżeniu około 1200mll na godz.
Buteleczki ponumeruj byś nie pomylił (ja numeruję nakrętki) załóz nakretki ale nie zakrecaj.
Po 2-3 dniach zakręć wstrząsnij i wąchaj ,rozcieńczań jak dobre to do serca.
To tak w skrócie masz opisane I podstawa ZAPOMNIJ że istnieje coś takiego jak wungiel przy owocach i zbożach
W razie wątpliwości pytaj na PW
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM