Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Pytania o kompletne destylatory z Allegro, OLX, sklepów internetowych itp.
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.

Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).

Jak to zrobić?

1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.

Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.


Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.

Autor tematu
panjanek
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: panjanek »

Witam wszystkich.
To jest mój pierwszy post tutaj i chciałbym poprosić szanownych specjalistów o polecenie destylatora.
Mam pewne doświadczenie z fermentacją i produkcją wina, jednak destylacji nigdy nie przeprowadzałem, więc można powiedzieć, że jestem początkujący.
Chciałbym wyprodukować alkohole jak: brandy, rum, whisky, calvados
Nie interesuje mnie produkcja spirytusu > 90%, ani taniego bimbru, wódki.
Głównie chodzi mi o smak destylatu, który potem zamierzam "starzyć" domowymi sposobami.

Po pierwszych "badaniach rynku" moją uwagę przykuło urządzenie Royal Catering 1 30 l:
https://allegro.pl/oferta/destylator-30 ... 1946840489
Z powodu zgrabnych rozmiarów i rozsądnej ceny, jednak po poczytaniu tutaj słów od specjalistów okazuje się, że ono chyba nie spełnia oczekiwań...
Nie do końca też rozumiem jaka konfiguracja jest najlepsza do tego rodzaju alkoholi. Kolumna, Refluks, Odstojnik, Deflagmator... nie ukrywam, że trochę czuję się przytłoczony.

Widzę, że dużą estymą cieszą się kolumny aabratek na kegu, są droższe, ale jestem w stanie zainwestować, jeśli jakość destylatu ma być wyraźnie lepsza.
Pytanie: co byście polecili w cenie do 2500zł z przeznaczeniem na brandy, rum, whisky, calvados?
Dodatkowym atutem było by gdyby urządzenie pozwalało zarówno na postawienie na palnik gazowy jak i na elektryczną płytę grzejną, ale to nie jest konieczność.
No i nie chcę samodzielnie spawać ani przerabiać, tylko kupić coś gotowego.

Z góry dziękuję, kłaniam się i przepraszam za naiwność pytań moich :)
panjanek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: kiwitom23 »

Jeżeli naprawdę nie interesuje Cię spiryt, a jedynie smakówki, to najlepszym wyborem będzie miedziany alembik, albo kolumna półkowa na kegu. Kolumna półkowa ma tą przewagę, że później możesz sobie dokupić dodatkowe rzecy do niej, a nawet postawić kolumnę zasypową do spirytu, jakbyś zmienił zdanie.

Szukaj sprzętu u polecanych producentów https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ci#p246242, żebyś nie wywalił kasy w błoto, bo o to bardzo łatwo przy zakupach przez internet. Przeglądnij sobie ofertę, możesz zadzwonić do nich i na pewno coś Ci doradzą w ramach Twojego budżetu.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: JanOkowita »

Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Saziru »

Popatrz też na targowisku, ja akurat sprzedaje uniwersalny sprzęt:)
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:

Autor tematu
panjanek
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: panjanek »

Dziękuję za konkretną odpowiedź!
Alembik miedziany, na 30l, z płaszczem wodnym to już wydatek ponad 3000zł,
Czy na początek podobnie nie sprawdzi się taki destylator prosty, częściowo miedziany? :
https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... laczace_do
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: łoles »

Kolego jeśli interesują cię destylaty zbożowe, owocowe to zainwestuje w zbiornik z płaszczem. Wydasz raz kasę i będziesz miał spokój, filtrowanie to wyjątkowo irytująca czynność
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Pot-still z Destylatory Miedziane jest jak najbardziej :ok:
Mam i używałem go z 7 lat do owoców.
Niestety filtrowanie to upierdliwa sprawa :angry:
Tak jak kolega @łoles radzi zbiornik z płaszczem i na niego Pot-still :ok:
Chyba mają na stanie w Destylatorach Miedzianych.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
panjanek
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: panjanek »

Góral bagienny pisze::witam: Pot-still z Destylatory Miedziane jest jak najbardziej :ok:
Mam i używałem go z 7 lat do owoców.
Niestety filtrowanie to upierdliwa sprawa :angry:
Tak jak kolega @łoles radzi zbiornik z płaszczem i na niego Pot-still :ok:
Chyba mają na stanie w Destylatorach Miedzianych.
Czy do takiego pot still, bez płaszcza, można wlewać tylko dokładnie przefiltrowany, wręcz klarowny, płyn?
Bardzo przestrzegacie przed tym filtrowaniem, a ja myślałem, że wystarczy, że przeleję przed takie sito:
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
I można będzie destylować...?

A w ogóle to mowa o płaszczu wodnym czy olejowym?
Dopytuję, bo z tego co widzę, to ten płaszcz dodaje jednak około 1000-1500zł do ceny, a dla mnie to jednak pierwszy sprzęt do destylacji i nie planowałem aż takiego wydatku.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: JanOkowita »

Trunki smakowe typu calvados, grappa, śliwowica, whisky, itp. są na całym świecie robione na alembikach. Ale jak ktoś lubi to zawsze jest inna metoda. Połączenie kolumny destylacyjnej z alembikiem:
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... 051-p1399#
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: jakis1234 »

A co do zbiornika z płaszczem, prześledź ten wątek:
https://alkohole-domowe.com/forum/zbior ... 20płaszcza
To bardzo ciekawa alternatywa dla ciężkich i dużych zbiorników z płaszczem.
Niestety, póki co mało który producent je robi, ale myślę, że można się dogadać. W końcu to "tylko" wspawanie dodatkowych muf na grzałki.
Pozdrawiam z opolskiego.

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Pako23 »

panjanek pisze:
Czy do takiego pot still, bez płaszcza, można wlewać tylko dokładnie przefiltrowany, wręcz klarowny, płyn?
Bardzo przestrzegacie przed tym filtrowaniem, a ja myślałem, że wystarczy, że przeleję przed takie sito:
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
I można będzie destylować...?

.
Jeśli ten worek jest gesty i nie przejdą przez niego jakieś drobinki owoców to śmiało można destylować taki płyń na grzałkach;) . Chodzi o to , że jak gotujesz całość to uzyskujesz lepszy aromat ( chociaż nie wiem czy znajdzie się chociaż jedna osoba na forum co Ci odróżni które było gotowane z np owocami a które bez ) na pewno płaszcz ułatwia robotę:)

Tutaj masz sposób jak ja robiłem ostatnio jabłka i wszystko się udało , ciekawe jak ze zbożem pójdzie;)

https://alkoholeforum.pl/viewtopic.php?f=11&t=1272
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Doody »

Spróbuj czymś takim odfiltrować śliwki :lol:
Pozdrawiam
Darek

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Pako23 »

Ja nie raz śliwki filtrowałem prasa do owoców i jazda ;) oczywiście parę razy worek trzeba było obrócić;) .
Może nie jest to robota marzeń, ale co zrobić jak się nie ma płaszcza;/ zdaję sobie też sprawę z tego ,że i uzysk będzie mniejszy niż jakby był płaszcz;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: radius »

@panjanek, jeśli interesuje cię sprzęt tylko do destylatów smakowych, to zobacz tutaj - https://alkohole-domowe.com/forum/miedz ... t7313.html
Może zainteresuje cię taki sprzęt z refluksem, na który bez problemu uzyskasz destylat >94%, jak również destylaty smakowe różnego rodzaju :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: kiwitom23 »

Pako23 pisze:chociaż nie wiem czy znajdzie się chociaż jedna osoba na forum co Ci odróżni które było gotowane z np owocami a które bez
Oj tutaj się mylisz, nastawy czy zaciery gotowane w całości bez filtrowania różnią się zdecydowanie większymi aromatami. Robiłem kiedyś owoce z pulpą i wyklarowanie bez niej i moja LP rozróżniła to natychmiast mimo, że nie jest jakimś wielkim smakoszem.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Autor tematu
panjanek
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: panjanek »

Dziękuję wszystkim za rady, zamówiłem taki pot still:
https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... laczace_do
I czekam z niecierpliwością aż będzie (15 dni roboczych...)
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: kamilasta »

Mam taki sprzęt (no, troszkę inny zbiornik) i jestem zadowolona. Uważam, że na początek przygody z destylacją, jest naprawdę w porządku.
Przy okazji, mogę podpowiedzieć, że małym kosztem możesz dokupić przystawkę refluksową, która pozwoli na podbicie mocy i otrzymywanie 94% spirytusu.
Powodzenia :)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Mrooq »

Dobry wybór, ale istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że niedługo będziesz płaszcza szukał. Tak jak wcześniej było pisane, filtracja to przekleństwo. Zboża jeszcze jakoś idą, ale owoce przej....e.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Autor tematu
panjanek
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: panjanek »

Sprzęt przyszedł i właśnie kapie destylat z pierwszej destylacji nastawu z winogron (znaczy docelowo chcę zrobić brandy).
I tu mam pytanie o drugą destylację: Czy można ją przeprowadzić od razu po pierwszej? Przepłukać destylator, wlać do niego otrzymany destylat (oczywiście bez przed i po gonu, które wylewam), rozcieńczyć, powiedzmy, do 25% i jechać?
Czy lepiej żeby destylat z pierwszej destylacji postał jedną dobę w otwartym naczyniu? a może dłużej?
I kiedy filtrować węglem? od razu po drugiej destylacji i schłodzeniu?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Góral bagienny »

panjanek pisze:Sprzęt przyszedł i właśnie kapie destylat z pierwszej destylacji nastawu z winogron (znaczy docelowo chcę zrobić brandy).
I tu mam pytanie o drugą destylację: Czy można ją przeprowadzić od razu po pierwszej? Przepłukać destylator, wlać do niego otrzymany destylat (oczywiście bez przed i po gonu, które wylewam), rozcieńczyć, powiedzmy, do 25% i jechać?
Czy lepiej żeby destylat z pierwszej destylacji postał jedną dobę w otwartym naczyniu? a może dłużej?
I kiedy filtrować węglem? od razu po drugiej destylacji i schłodzeniu?
:o :o :o :shock: :scratch: :scratch: :scratch:
Kolego czy Ty wiesz jak wygląda destylacja prosta :scratch:
Poczytałeś trochu zanim wziąłeś się za destylację :scratch:
Pierwsze gotowanie jedziesz do 0 % na papudze
Dopiero przy drugim dzielisz frakcję.
I najważniejsze ZAPOMNIJ o węglu :hammer:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
panjanek
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 08:40
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: panjanek »

Z Tego co czytam (np. tu https://alkohole-domowe.com/forum/pytan ... -t453.html ) to zdania są podzielone... Część z Was filtruje jednak węglem, część nie destyluje pierwszy raz do zera tylko do 30%...

Filtrowanie węglem wydaje mi się faktycznie o tyle podejrzane, że węgiel aktywny przecież wyłapuje wszystko - zarówno "smrody" jak i owocowe aromaty na których mi zależy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: rozrywek »

panjanek pisze: I kiedy filtrować węglem? od razu po drugiej destylacji i schłodzeniu?
NIGDY.
Z naciskiem na nigdy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: jakis1234 »

Jeżeli musisz filtrować węglem, to znaczy, że coś spartoliłeś przy destylacji.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Góral bagienny »

jakis1234 pisze:Jeżeli musisz filtrować węglem, to znaczy, że coś spartoliłeś przy destylacji.
:witam: Jeżeli coś spartole przy destylacji to idzie z powrotem na rurki a nie na węgiel ;)
Zwłaszcza przy owocówkach.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Prośba o polecenie destylatora (brandy, rum, whisky)

Post autor: Góral bagienny »

Kolego @panjanek Nie lubię gdy ktoś marnuje owoce :angry:
Pierwsza destylacja :
Odbierasz cały alkohol z nastawu czyli tak jak napisałem do 0% na papudze lub 100stopni w kociołku.
Druga destylacja:
Początek czyli przedgon odbierasz po kropelce na małej mocy grzania.
Odbierasz go do małych buteleczek np 2 pierwsze po 200mll następne po 100mll
Po odebraniu przedgonu jak jesteś na 100% pewien że leci serce odbierasz do np. damy 5l
Odbierasz tak do 55-50% to już rzecz gustu.
I znowu zmieniasz damę na buteleczki , odbierasz tak do 40% reszta to pogon do kolejnego gotowania.
Odbiór serca to tak w przybliżeniu około 1200mll na godz.
Buteleczki ponumeruj byś nie pomylił (ja numeruję nakrętki) załóz nakretki ale nie zakrecaj.
Po 2-3 dniach zakręć wstrząsnij i wąchaj ,rozcieńczań jak dobre to do serca.
To tak w skrócie masz opisane ;) I podstawa ZAPOMNIJ że istnieje coś takiego jak wungiel przy owocach i zbożach :hammer: :D
W razie wątpliwości pytaj na PW :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o kompletne destylatory z Internetu”