Dziwny osad - nalewka z akcji

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
DavidM
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 29 paź 2022, 15:52

Post autor: DavidM »

Kwiat akacji wraz z szypułkami został zalany spirytusem 96%. Leżakował 3 miesiące i po wymieszaniu z wodą z cukrem. Pojawił się jakiś dziwny osad. Pomimo wielokrotnej filtracji osad nadal występuje. Ktoś wie z czego to wynika i jak pozbyć się tego?

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Dziwny osad - nalewka z akcji

Post autor: wawaldek11 »

Tak mocnym alko nie zalewa się surowca na nalewkę. Wystarczy 40-50% przy kwiatkach. Mocny spirytus rozpuszcza woski, które są na owocach i po rozcieńczeniu do pijalnej mocy może się zrobić emulsja. Dałbyś fotki - będzie łatwiej coś doradzić.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Dziwny osad - nalewka z akcji

Post autor: jakis1234 »

Spirytus nalewkowy to spirytus o maksymalnej mocy 65%. O taki chodzi w przepisach, niestety mało który autor to zaznacza.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
DavidM
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 29 paź 2022, 15:52
Re: Dziwny osad - nalewka z akcji

Post autor: DavidM »

wawaldek11 pisze:Tak mocnym alko nie zalewa się surowca na nalewkę. Wystarczy 40-50% przy kwiatkach. Mocny spirytus rozpuszcza woski, które są na owocach i po rozcieńczeniu do pijalnej mocy może się zrobić emulsja. Dałbyś fotki - będzie łatwiej coś doradzić.
Dzięki za odpowiedź i przesyłam zdjęcie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 paź 2022, 13:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Dziwny osad - nalewka z akcji

Post autor: JanOkowita »

Kwiat akacji zawiera niewielkie ilości białka. Dla mnie to wygląda jak ścięte białko.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Dziwny osad - nalewka z akcji

Post autor: HeniekStarr »

Skoro filtrowanie nie pomogło, spróbuj zamrażarki. Osad zbije się w większe kłaczki i opadnie na dno. Zlejesz wtedy wężykiem znad osadu. Podpowiedział mi to wawaldek11 i zadziałało, zarówno na krupniku, jak i DR.

dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Dziwny osad - nalewka z akcji

Post autor: dzozef »

Kolego @DavidM popraw tytuł. Nalewka z akcji? Jak ktoś w przyszłości będzie szukał coś o akacji to nie znajdzie tego tematu.

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Dziwny osad - nalewka z akcji

Post autor: wawaldek11 »

Ten osad prezentujesz w szklance? Jest trwały, czy po rozmieszaniu robi się z płatków zawiesina? Czym filtrujesz?
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”