Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: krzys59 »

Witajcie
Kilka lat mnie tu nie było, czas odkurzyć głowicę :D
Pytanie następujące: w spadku po rodzicach została mi piwnica pełna różnych słodkich wyrobów, soki, kompoty, śliwki, maliny, jabłka itd itd itd , wszystko bardzo słodkie, szczelnie pozamykane, ale ja tego nie zjem, u mnie w domu też raczej chętnych nie będzie, do tego wyroby były robione 5 a nawet 10 lat temu (mama wszystko metkowała)
Stwierdziłem, że wyrzucić szkoda, żaden DPS nie jest tym zainteresowany (trochę ich rozumiem, sanepid i takie tam) więc wymyśliłem sobie że wrzucę do beczki, dodam wody i ewentualnie trochę cukru, drożdże i po fermentacji trafi do kega i pewnie destylacja prosta.
Pytanie: jakich drożdży użyć do takiego mikstu owoców, kompotów, ewentualnie nieco cukru itd? Winiarskie, gorzelnicze? Chciałbym, żeby fermentacja trwała stosunkowo krótko (1-2 tygodnie) ale też nie chcę stracić posmaków owocowych.
Co radzicie w tym temacie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 wrz 2022, 17:48 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować

Post autor: jakis1234 »

Musisz sprawdzić Blg i jeżeli będzie za wysokie, rozcieńczyć do takiego około 22.
Co do drożdży, dałbym winiarskie, ale bayanusy, są mocne.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Przerobiłem z dwa lata temu jakieś 100l takich specyfików.
Bayanusy się sprawdziły :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować

Post autor: JanOkowita »

Taki nastaw należy dobrze napowietrzyć przed dodaniem drożdży - potrzebują sporo tlenu do pracy, a tego nie ma w zawekowanych słoikach.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować

Post autor: krzys59 »

Wielkie dzięki za podpowiedzi i przypomnienie o napowietrzeniu, trochę tego w piwnicy jest, więc i zajęcie na zimę też będzie, szkoda tylko, że prąd tak koszmarnie ma zdrożeć.

użytkownik usunięty
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
Bayanusy :ok:
Trzeba je "uruchomić" przed dodaniem- 100ml ciepłej wody(25-30st) szczypta cukru (nastaw też można wykorzystać).Dobrze wymieszać. Po 20 min, powinieneś mieć pianę w szklance na dwa palce ;) Uważam, że są całkiem wporzo. I towarek, również wyjdzie z tego wporzo. Poza tym estelle.
Ps. Popraw sobie tytuł. Cóś tam nie styka :D

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować

Post autor: krzys59 »

defacto pisze:.....
Ps. Popraw sobie tytuł. Cóś tam nie styka :D ...
Zauważyłem, "d" mi zezarło, ale nie umiem tego poprawić :D

Krychu35
300
Posty: 303
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować

Post autor: Krychu35 »

krzys59 przy nicku w prawym rogu masz takie ikonki.
Kliknij w tą z ołówkiem i cały post będziesz mógł zmienić.

użytkownik usunięty
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować

Post autor: użytkownik usunięty »

@Krychu35
Błąd, jest w nazwie tematu. Mod'a nie trzeba tak tam czasem?

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: krzys59 »

Widzę, że moderator już poprawił, dziękuję.

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: krzys59 »

Bardzo ładnie się wszystko przefermentowało, próbowałem to zlać na czysto ale okazało się, że jest dużo resztek owocowych, w efekcie mam całkiem fajne mętne wino owocowe. Nie mam pojęcia ile to ma procent, bo mój alkoholomierz pokazuje zero, a moje kubki smakowe mówią, że co jak co ale alkohol w tym jest :)
Zlewałem przez sito, ale drobne cząstki przeszły. Zastanawiam się czym to teraz sklarować przed zlaniem do kega. Mam w domu bentonit, czy do takiego produktu to dobry sposób, czy raczej użyć czegoś innego? Mam też żelatynę, gdyby bentonit był złym pomysłem. Nie planuję zostawić tego wszystkiego w formie wina owocowego - choć całkiem dobre wyszło :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: jakis1234 »

Alkoholomierz służy do mierzenia ilości alkoholu w czystej wódce czy spirytusie. W winie nie ma sensu.
Przefiltruj to mechanicznie, przez pieluchę czy coś w tym stylu. Bentonit czy żelatyna nie klarują cząstek.
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: użytkownik usunięty »

Masz fragment firany o gestych oczach np.woal? Sprawdza się doskonale :ok:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: Doody »

Tylko nie używaj firany wiszącej w oknie bo Cię żona zabije :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: kiwitom23 »

Kolorowe firany teraz w modzie. Zwłaszcza takie w ciapki. A tak na poważnie, to jak masz płaszcz w kotle to nie klaruj, a jak już musisz to są specjalne siatki na wiadra fermentacyjne i sprawdzają się bardzo dobrze, choć to i tak upierdliwe jest.

To jest idealne: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
Ostatnio zmieniony sobota, 22 paź 2022, 20:50 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

cumel
100
Posty: 135
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: cumel »

Pielucha się sprawdza tylko nie typu pampers :D
@Doody ostatnio, piesek rozerwał firanę, masz rację LP nie była zadowolona. Musiałem jej kupić nową a wyjątkowo mało oszczędna była w tym przypadku :D

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: kwik44 »

No cóż, ja jedną rzecz wywalczyłem i nie mam w domu firanek ;)

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować

Post autor: krzys59 »

Wykorzystałem kupioną kiedyś fizelinę, w czasie kowidopierdolca, teraz jest jak znalazł, gęściejsza od firanki a rzadsza niż filt do kawy :)
Dzięki za podpowiedzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”