Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować
-
Autor tematu - Posty: 120
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Witajcie
Kilka lat mnie tu nie było, czas odkurzyć głowicę
Pytanie następujące: w spadku po rodzicach została mi piwnica pełna różnych słodkich wyrobów, soki, kompoty, śliwki, maliny, jabłka itd itd itd , wszystko bardzo słodkie, szczelnie pozamykane, ale ja tego nie zjem, u mnie w domu też raczej chętnych nie będzie, do tego wyroby były robione 5 a nawet 10 lat temu (mama wszystko metkowała)
Stwierdziłem, że wyrzucić szkoda, żaden DPS nie jest tym zainteresowany (trochę ich rozumiem, sanepid i takie tam) więc wymyśliłem sobie że wrzucę do beczki, dodam wody i ewentualnie trochę cukru, drożdże i po fermentacji trafi do kega i pewnie destylacja prosta.
Pytanie: jakich drożdży użyć do takiego mikstu owoców, kompotów, ewentualnie nieco cukru itd? Winiarskie, gorzelnicze? Chciałbym, żeby fermentacja trwała stosunkowo krótko (1-2 tygodnie) ale też nie chcę stracić posmaków owocowych.
Co radzicie w tym temacie?
Kilka lat mnie tu nie było, czas odkurzyć głowicę
Pytanie następujące: w spadku po rodzicach została mi piwnica pełna różnych słodkich wyrobów, soki, kompoty, śliwki, maliny, jabłka itd itd itd , wszystko bardzo słodkie, szczelnie pozamykane, ale ja tego nie zjem, u mnie w domu też raczej chętnych nie będzie, do tego wyroby były robione 5 a nawet 10 lat temu (mama wszystko metkowała)
Stwierdziłem, że wyrzucić szkoda, żaden DPS nie jest tym zainteresowany (trochę ich rozumiem, sanepid i takie tam) więc wymyśliłem sobie że wrzucę do beczki, dodam wody i ewentualnie trochę cukru, drożdże i po fermentacji trafi do kega i pewnie destylacja prosta.
Pytanie: jakich drożdży użyć do takiego mikstu owoców, kompotów, ewentualnie nieco cukru itd? Winiarskie, gorzelnicze? Chciałbym, żeby fermentacja trwała stosunkowo krótko (1-2 tygodnie) ale też nie chcę stracić posmaków owocowych.
Co radzicie w tym temacie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 wrz 2022, 17:48 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożże zastosować
Cześć
Bayanusy
Trzeba je "uruchomić" przed dodaniem- 100ml ciepłej wody(25-30st) szczypta cukru (nastaw też można wykorzystać).Dobrze wymieszać. Po 20 min, powinieneś mieć pianę w szklance na dwa palce Uważam, że są całkiem wporzo. I towarek, również wyjdzie z tego wporzo. Poza tym estelle.
Ps. Popraw sobie tytuł. Cóś tam nie styka
Bayanusy
Trzeba je "uruchomić" przed dodaniem- 100ml ciepłej wody(25-30st) szczypta cukru (nastaw też można wykorzystać).Dobrze wymieszać. Po 20 min, powinieneś mieć pianę w szklance na dwa palce Uważam, że są całkiem wporzo. I towarek, również wyjdzie z tego wporzo. Poza tym estelle.
Ps. Popraw sobie tytuł. Cóś tam nie styka
-
Autor tematu - Posty: 120
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować
Bardzo ładnie się wszystko przefermentowało, próbowałem to zlać na czysto ale okazało się, że jest dużo resztek owocowych, w efekcie mam całkiem fajne mętne wino owocowe. Nie mam pojęcia ile to ma procent, bo mój alkoholomierz pokazuje zero, a moje kubki smakowe mówią, że co jak co ale alkohol w tym jest
Zlewałem przez sito, ale drobne cząstki przeszły. Zastanawiam się czym to teraz sklarować przed zlaniem do kega. Mam w domu bentonit, czy do takiego produktu to dobry sposób, czy raczej użyć czegoś innego? Mam też żelatynę, gdyby bentonit był złym pomysłem. Nie planuję zostawić tego wszystkiego w formie wina owocowego - choć całkiem dobre wyszło
Zlewałem przez sito, ale drobne cząstki przeszły. Zastanawiam się czym to teraz sklarować przed zlaniem do kega. Mam w domu bentonit, czy do takiego produktu to dobry sposób, czy raczej użyć czegoś innego? Mam też żelatynę, gdyby bentonit był złym pomysłem. Nie planuję zostawić tego wszystkiego w formie wina owocowego - choć całkiem dobre wyszło
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Stare słodkie wyroby owocowe - jakie drożdże zastosować
Kolorowe firany teraz w modzie. Zwłaszcza takie w ciapki. A tak na poważnie, to jak masz płaszcz w kotle to nie klaruj, a jak już musisz to są specjalne siatki na wiadra fermentacyjne i sprawdzają się bardzo dobrze, choć to i tak upierdliwe jest.
To jest idealne: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
To jest idealne: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
Ostatnio zmieniony sobota, 22 paź 2022, 20:50 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway