Woda w rurce pachnie octem, czy wino octowieje?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Silarox
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 13:02

Post autor: Silarox »

Cześć,
dziś zauważyłem, że woda w korku fermentacyjnym pachnie octem.
Wino robiłem we wrześniu, ma już za sobą wyciąganie farfocli.
Po odcedzeniu dolałem kilka litrów fermentującego soku z malin oraz kawałki pigwy.
Pigwa została mi z nalewek - nie była zalewana alkoholem, tylko zasypywana cukrem aż puści sok i potem tak chwilę stała sfermentowana.
I teraz tak - spróbowałem tego wina i nie ma smaku octu, więc obstawiam że to ta pigwa tak podziałała.
Wino nadal fermentuje i tu pytanie czy to początek wytwarzania kwasu octowego czy taki urok dodania pigwy? I czy wyciągać te kawałki co są na dnie butli?
Ostatnio zmieniony sobota, 22 paź 2022, 09:10 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2586
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Ocet

Post autor: jakis1234 »

Ale o co chodzi?
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ocet

Post autor: Góral bagienny »

jakis1234 pisze:Ale o co chodzi?
Chodzi o to że octem pachnie a to już niedobrze ;)
Jeżeli wino dalej fermentuje i nie ma śladu octu w nim to nie masz się czym przejmować.
Wymień wodę w rurce i obserwuj , wąchaj , próbuj wina :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Silarox
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 13:02
Re: Ocet

Post autor: Silarox »

A wyciągać te pigwy?
Bo nie mają pestek i planowałem je zostawić jeszcze 3 miesiące do następnego zlewania znad osadu.
Ale tak coś myślę, że to ich sprawka bo pigwa podobna do jabłka a ocet jabłkowy raczej powszechny jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”