Nastaw nie pracuje
Na wstępie witam wszystkich. Zrobiłem nastaw z 13 litrów glukozy (nie znam dokładnego stężenia, płynna, mocno gęsta), 32 l wody + drożdże X-pure 21,3% 150g. Pierwszego dnia drożdże pracowały po trzech przestały, cukromierz pływa na 85. Odczekałem dwa dni i dodałem 50g drożdży, chwilę pobuzowały i nic. Temperatura nastawu to 20°C, drożdże najpierw trzymałem w osobnym naczyniu w temperaturze ok.30° po ok 20minutach dodawałem do całości. Co robić?
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw nie pracuje
Re: Nastaw nie pracuje
Cześć
Niepotrzebny dodatek drożdży.
Więcej konkretów kol. @Trupiati. Masz foto tej glukozy?
Co to za skala na tym cukromierzu? Ma się rozumieć, że pozostało 85gr cukru w kilogramie nastawu? Jeśli tak to dużo. Co do początkowego Blg, niema żadnej informacji?Trupiati pisze:Pierwszego dnia drożdże pracowały po trzech przestały, cukromierz pływa na 85. Odczekałem dwa dni i dodałem 50g drożdży, chwilę pobuzowały i nic. Temperatura nastawu to 20°C,
Niepotrzebny dodatek drożdży.
Więcej konkretów kol. @Trupiati. Masz foto tej glukozy?
-
- Posty: 72
- Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
- Ulubiony Alkohol: Starka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw nie pracuje
Cześć
Może autor tematu, nieco się wysili i napisze jak stworzył ten nastaw?
Glukoza, woda, drożdże są Ale co dalej? Bo to nie wszystko. Co spowodowało, że masz tam jeszcze cukru, tyle co w standardowym nastawie na starcie?
Nastaw pracował i się zatrzymał. Powód?
Temperatura nastawu, słabe namnożenie drożdży, wynikające z nie dość dobrego natlenienia nastawu, zbyt wysokie stężenie cukru w nastawie. Kiepska jakość drożdży? Może wystarczy pogrzać ten nastaw?
Może chociaż, dasz foto tej glukozy?
Widziałem glukozę w płynie o stężeniu 5%
Może to ta?
Jak widzisz jest tylko może..
Może autor tematu, nieco się wysili i napisze jak stworzył ten nastaw?
Glukoza, woda, drożdże są Ale co dalej? Bo to nie wszystko. Co spowodowało, że masz tam jeszcze cukru, tyle co w standardowym nastawie na starcie?
Nastaw pracował i się zatrzymał. Powód?
Temperatura nastawu, słabe namnożenie drożdży, wynikające z nie dość dobrego natlenienia nastawu, zbyt wysokie stężenie cukru w nastawie. Kiepska jakość drożdży? Może wystarczy pogrzać ten nastaw?
Może chociaż, dasz foto tej glukozy?
Widziałem glukozę w płynie o stężeniu 5%
Może to ta?
Jak widzisz jest tylko może..
Re: Nastaw nie pracuje
Cześć.
Nowy jestem w temacie.
Mam taki problem - zrobiłem nastaw na 50l podzielony na 2x25.
Robiłem wg zalecenia:
Bardzo ciepła woda 10l + 7kg cukru.
Zimna woda 10l, rozmieszane i dodane DAP 10g.
Woda lana ze słuchawki celem napowietrzania. Na powierzchnię wody rozsyłałem drożdże HG-1 i zalałem letnią wodą 1l. Dało to 25l.
BLG na poziomie 22-23.
Temperatura ok 22*C.
Jedno wiadro wystartowało drugie nie.
Czy da się to jakoś uratować lub wspomóc?
Nowy jestem w temacie.
Mam taki problem - zrobiłem nastaw na 50l podzielony na 2x25.
Robiłem wg zalecenia:
Bardzo ciepła woda 10l + 7kg cukru.
Zimna woda 10l, rozmieszane i dodane DAP 10g.
Woda lana ze słuchawki celem napowietrzania. Na powierzchnię wody rozsyłałem drożdże HG-1 i zalałem letnią wodą 1l. Dało to 25l.
BLG na poziomie 22-23.
Temperatura ok 22*C.
Jedno wiadro wystartowało drugie nie.
Czy da się to jakoś uratować lub wspomóc?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy