Nastaw nie pracuje

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
Trupiati
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 15 paź 2022, 10:55

Post autor: Trupiati »

Na wstępie witam wszystkich. Zrobiłem nastaw z 13 litrów glukozy (nie znam dokładnego stężenia, płynna, mocno gęsta), 32 l wody + drożdże X-pure 21,3% 150g. Pierwszego dnia drożdże pracowały po trzech przestały, cukromierz pływa na 85. Odczekałem dwa dni i dodałem 50g drożdży, chwilę pobuzowały i nic. Temperatura nastawu to 20°C, drożdże najpierw trzymałem w osobnym naczyniu w temperaturze ok.30° po ok 20minutach dodawałem do całości. Co robić?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: kiwitom23 »

Co znaczy "cukromierz pływa na 85"?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

użytkownik usunięty
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: użytkownik usunięty »

Może to alkoholomierz jest :D

Autor tematu
Trupiati
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 15 paź 2022, 10:55
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Trupiati »

Nieee, to cukromierz, dokładnie taki:

https://swojskiwyrob.pl/3287-large_defa ... wedzki.jpg

użytkownik usunięty
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
Trupiati pisze:Pierwszego dnia drożdże pracowały po trzech przestały, cukromierz pływa na 85. Odczekałem dwa dni i dodałem 50g drożdży, chwilę pobuzowały i nic. Temperatura nastawu to 20°C,
Co to za skala na tym cukromierzu? Ma się rozumieć, że pozostało 85gr cukru w kilogramie nastawu? Jeśli tak to dużo. Co do początkowego Blg, niema żadnej informacji?
Niepotrzebny dodatek drożdży.
Więcej konkretów kol. @Trupiati. Masz foto tej glukozy?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: radius »

@defacto, ten cukromierz wyskalowany jest w skali Oeschle(Oe). Resztę sobie dopowiedz ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Albertgonzo
50
Posty: 72
Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
Ulubiony Alkohol: Starka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Albertgonzo »

2.5 x glukoza to istny ulepek. Na 13 kg glukozy bym dał jakieś 45 litrów wody. Spróbuj restart drożdże a jak nic to odparuj to co możesz a dunder ponownie na nowy nastaw używając lepszych drożdżaków.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
Może autor tematu, nieco się wysili i napisze jak stworzył ten nastaw?
Glukoza, woda, drożdże są :ok:Ale co dalej? Bo to nie wszystko. Co spowodowało, że masz tam jeszcze cukru, tyle co w standardowym nastawie na starcie?
Nastaw pracował i się zatrzymał. Powód?
Temperatura nastawu, słabe namnożenie drożdży, wynikające z nie dość dobrego natlenienia nastawu, zbyt wysokie stężenie cukru w nastawie. Kiepska jakość drożdży? Może wystarczy pogrzać ten nastaw?
Może chociaż, dasz foto tej glukozy?
Widziałem glukozę w płynie o stężeniu 5%
Może to ta?
Jak widzisz jest tylko może.. :hmm:
Awatar użytkownika

Zibi_SMI
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 11 mar 2023, 23:54
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Zibi_SMI »

Cześć.
Nowy jestem w temacie.
Mam taki problem - zrobiłem nastaw na 50l podzielony na 2x25.
Robiłem wg zalecenia:
Bardzo ciepła woda 10l + 7kg cukru.
Zimna woda 10l, rozmieszane i dodane DAP 10g.
Woda lana ze słuchawki celem napowietrzania. Na powierzchnię wody rozsyłałem drożdże HG-1 i zalałem letnią wodą 1l. Dało to 25l.
BLG na poziomie 22-23.
Temperatura ok 22*C.
Jedno wiadro wystartowało drugie nie.
Czy da się to jakoś uratować lub wspomóc?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Kamal »

Opcja:
1. Napowietrzenie i drożdże restart
2. Dodawanie do pierwszego nastawu tego co pracuje w 3 - 4 porcjach
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: rozrywek »

Opcja 3.
Zamyśliłeś się i wsypałeś całe grzybki do jednego wiadra.
Ro już się zdarzało tutaj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Zibi_SMI
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 11 mar 2023, 23:54
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Zibi_SMI »

Kamal pisze:Opcja:
1. Napowietrzenie i drożdże restart
2. Dodawanie do pierwszego nastawu tego co pracuje w 3 - 4 porcjach
K.
rozrywek pisze:Opcja 3.
Zamyśliłeś się i wsypałeś całe grzybki do jednego wiadra.
Ro już się zdarzało tutaj.
Dziękuję za porady - wystartował
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Kamal »

Czyli musiało być mniej drożdży, i się namnożyły ;)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”