Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
arax22
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 2 paź 2022, 18:23

Post autor: arax22 »

Witam wszystkich forumowiczów planuje w tym tygodniu zrobić nastaw z owoców głogu, dlatego pytanie jakie proporcję wody cukru i owoców do takiego zacieru i czy drożdże z pożywką się nadadzą.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 paź 2022, 18:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: HeniekStarr »

Czy zadałeś sobie trudu użycia wyszukiwarki?
https://alkohole-domowe.com/forum/wino- ... g%C5%82ogu
Co Ty chcesz zrobić? Wino? Winiak? Bimber?
Pożywka jest drożdżom niezbędna do prawidłowego namnażania i fermentacji. Tylko winogrona mają zestaw minerałów i witamin wystarczający ( i do fermentacji winogron są te poszczególne szczepy wyselekcjonowane).

Autor tematu
arax22
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 2 paź 2022, 18:23
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: arax22 »

Chce zrobić zacier na bimber
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: jakis1234 »

Zacier? - a jak zacierasz głóg?
Co to ma być? Nalewka, wino, bimber?
Ech arax22, nie tylko nie chce Ci się poszukać odpowiedzi, ale nawet Ci się nie chce porządnie pytanie zadać.
A moja szklana kula akurat w serwisie ;)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Pytanie zadane w temacie nastawy owocowe ;)
Więc chyba wiadomo co ma z tego wyjść.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: jakis1234 »

arax22 pisze:Chce zrobić zacier na bimber
Robisz wino zgodnie z przepisami na wino z głogu, w dziale z przepisami na wina masz również wino z głogu, możesz je zrobić tak jak wino z dzikiej róży. Zresztą Heniek już podał link. A potem destylacja i już.
Jakie masz te drożdże? Podaj nazwę czy typ.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 paź 2022, 21:54 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: HeniekStarr »

Góral bagienny pisze::witam: Pytanie zadane w temacie nastawy owocowe ;)
Więc chyba wiadomo co ma z tego wyjść.
Racja, na to na telefonie nie zwróciłem uwagi.

Autor tematu
arax22
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 2 paź 2022, 18:23
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: arax22 »

Drożdże to aromatic wine complex.
A dokładnie chodzi mi o to że z tego co czytam to na wino daje się mniej owoców a więcej cukru a na zacier odwrotnie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 paź 2022, 07:48 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: jakis1234 »

Coś się uparł tego zacieru! Głogu się nie zaciera - to jest nastaw. Zaciera się zboża, mąki itp.
Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać, im więcej cukru tym bardziej buraczany smak po destylacji.
Jeżeli chcesz mieć jak najwięcej smaków i zapachów surowca, to ilości cukru jak najmniejsze - generalnie nie więcej niż 1 kg na 10 kg owoców.
Z drugiej strony głóg nie ma specjalnie słodyczy od siebie, więc takie proporcje dadzą słaby nastaw.
Zrób normalnie wino, według przepisów na wino z głogu i ewentualnie to przepędź.
Tyle, że jakoś nie widzę głogu jako podstawy do fajnej wódki, ale nie wiem, nie robiłem.
Drożdże mogą być, to typowe drożdże winne.
Pozdrawiam z opolskiego.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?

Post autor: wawaldek11 »

Arax22 - możesz też zrobić macerat głogowy i go przepędzić mało restrykcyjnie. Zalej owoce dobrym spirytusem i po kilku tygodniach, albo i dłużej przedestyluj z owocami.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”