Nastaw z głogu - jakie proporcje?
Witam wszystkich forumowiczów planuje w tym tygodniu zrobić nastaw z owoców głogu, dlatego pytanie jakie proporcję wody cukru i owoców do takiego zacieru i czy drożdże z pożywką się nadadzą.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 paź 2022, 18:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?
Czy zadałeś sobie trudu użycia wyszukiwarki?
https://alkohole-domowe.com/forum/wino- ... g%C5%82ogu
Co Ty chcesz zrobić? Wino? Winiak? Bimber?
Pożywka jest drożdżom niezbędna do prawidłowego namnażania i fermentacji. Tylko winogrona mają zestaw minerałów i witamin wystarczający ( i do fermentacji winogron są te poszczególne szczepy wyselekcjonowane).
https://alkohole-domowe.com/forum/wino- ... g%C5%82ogu
Co Ty chcesz zrobić? Wino? Winiak? Bimber?
Pożywka jest drożdżom niezbędna do prawidłowego namnażania i fermentacji. Tylko winogrona mają zestaw minerałów i witamin wystarczający ( i do fermentacji winogron są te poszczególne szczepy wyselekcjonowane).
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?
Jakie masz te drożdże? Podaj nazwę czy typ.
Robisz wino zgodnie z przepisami na wino z głogu, w dziale z przepisami na wina masz również wino z głogu, możesz je zrobić tak jak wino z dzikiej róży. Zresztą Heniek już podał link. A potem destylacja i już.arax22 pisze:Chce zrobić zacier na bimber
Jakie masz te drożdże? Podaj nazwę czy typ.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 paź 2022, 21:54 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?
Drożdże to aromatic wine complex.
A dokładnie chodzi mi o to że z tego co czytam to na wino daje się mniej owoców a więcej cukru a na zacier odwrotnie.
A dokładnie chodzi mi o to że z tego co czytam to na wino daje się mniej owoców a więcej cukru a na zacier odwrotnie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 paź 2022, 07:48 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw z głogu - jakie proporcje?
Coś się uparł tego zacieru! Głogu się nie zaciera - to jest nastaw. Zaciera się zboża, mąki itp.
Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać, im więcej cukru tym bardziej buraczany smak po destylacji.
Jeżeli chcesz mieć jak najwięcej smaków i zapachów surowca, to ilości cukru jak najmniejsze - generalnie nie więcej niż 1 kg na 10 kg owoców.
Z drugiej strony głóg nie ma specjalnie słodyczy od siebie, więc takie proporcje dadzą słaby nastaw.
Zrób normalnie wino, według przepisów na wino z głogu i ewentualnie to przepędź.
Tyle, że jakoś nie widzę głogu jako podstawy do fajnej wódki, ale nie wiem, nie robiłem.
Drożdże mogą być, to typowe drożdże winne.
Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać, im więcej cukru tym bardziej buraczany smak po destylacji.
Jeżeli chcesz mieć jak najwięcej smaków i zapachów surowca, to ilości cukru jak najmniejsze - generalnie nie więcej niż 1 kg na 10 kg owoców.
Z drugiej strony głóg nie ma specjalnie słodyczy od siebie, więc takie proporcje dadzą słaby nastaw.
Zrób normalnie wino, według przepisów na wino z głogu i ewentualnie to przepędź.
Tyle, że jakoś nie widzę głogu jako podstawy do fajnej wódki, ale nie wiem, nie robiłem.
Drożdże mogą być, to typowe drożdże winne.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy