Nie znalazłem na forum postów/uwag na temat mierzenia destylatu i temperatury, w której się ów mierzy.
W systemach refluksowych często odbiera się destylat ciepły a nawet gorący.
Nasze instrumenty pomiarowe (alkoholomierze, balingi czy cukromierze) wyskalowane są na temperaturę laboratoryjną 20C. Wyższa czy niższa temperatura mierzonego płynu będzie dawała błąd pomiarowy, który można pominąć gdy się wie, że on istnieje.
Mam system refluksowy z pochyłymi płytkami (Alex Bokakob) i gdy odbierałem gorący destylat ??? 40C-50C miał on moc ponad 96% - prawie 97% Oczywiście wiedziałem, że nic powyżej tych 95.6% (czy coś tam) nie otrzymam więc wiedziałem też, że to temperatura podwyższa moją 'moc'. Po zmierzeniu chłodnego destylatu miał on coś ponad 94%, może 95%.
W różnych temperaturach destylatu różnice są i trzeba o nich pamiętać gdy piszemy, że leci nam np. piękne 95%.
Nie jest to rozdwajanie zapałek ale zwrócenie uwagi na fakt, że każda ciecz zmniejsza gęstość wraz ze wzrostem temperatury. To samo dotyczy pomiaru gęstości mieszaniny wody z cukrem. Tu błedy są tak nikle, że można je pominąć ale wiedzieć jest warto.
Nie szukałem tabeli korelacji tych zmian (temperatura/gęstość) i nie będę szukał bo sprawy są w sumie trywialne ale jak ktoś znajdzie to podeprze mój post.
Juliusz
Jak otrzymać destylat o mocy 94%, 95%, 96%, 97% ...
-
- Posty: 49
- Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 10:52
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak otrzymać destylat o mocy 94%, 95%, 96%, 97% ...
Możesz opisać swoje rozumienie tego zagadnienia ?
Tabele zależności stężenie wskazywane - temperatura są np. na homedostiler/org, w menu distiling/distiling the wash/how much to collect.
pozdrawiam
pluton
Odbiór gorącego destylatu to chyba jakaś nieprawidłowość w budowie aparatury. Konstrukcja która takie coś dopuszcza lub nawet preferuje powstała prawdopodobnie na skutek przekonania, że na wypełnienie należy zawracać ciecz o temperaturze jak najbardziej zbliżonej do t.wrzenia. Tymczasem temperatura cieczy powracającej nie ma specjalnego znaczenia (no chyba że schłodzimy do ujemnych temperatur). Za to słabe chłodzenie może sprzyjać ulatnianiu się oparów do pomieszczenia i w konsekwencji... bum.Juliusz pisze:...
W systemach refluksowych często odbiera się destylat ciepły a nawet gorący....
...Nie szukałem tabeli korelacji tych zmian (temperatura/gęstość) i nie będę szukał bo sprawy są w sumie trywialne ale jak ktoś znajdzie to podeprze mój post.
Możesz opisać swoje rozumienie tego zagadnienia ?
Tabele zależności stężenie wskazywane - temperatura są np. na homedostiler/org, w menu distiling/distiling the wash/how much to collect.
pozdrawiam
pluton
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak otrzymać destylat o mocy 94%, 95%, 96%, 97% ...
Jeśli dobrze pojmuję układ Bokakoba, to odbiór ciepłego czy nawet gorącego destylatu nie jest niczym nadzwyczajnym... Półeczka, z której odbierane są skropliny jest poniżej chłodnicy, na drodze gorących oparów prących w górę. Chłodnica wyrabia w 100%, zatrzymując je wszystkie. To, co ścieka na półeczkę jest pierwotnie zimne, ale ogrzewa się wtórnie, co chyba w tym systemie jest nieuniknione. To nie refluks zewnętrzny, gdzie powrót następuje zza chłodnicy, gdzie jedną rurką inną pary, a inną skropliny. U bokakoba czy aabratka rura jest współdzielona. Jeśli komuś bardzo zależy na zimnym destylacie, to zawsze może dodać chłodnicę na odbiorze, ale komplikacje są tym, czego Mr. Alex Bokakob chciał zapewne uniknąć.
Przy zimnych palcach mamy osobną chłodnicę, która rzeczywiście powinna jak najlepiej schładzać destylat.
Niebezpieczne opary przy 40-50 a nawet 60*C? Łeee, chyba aż tak dużo tego nie paruje, żeby stworzyć realne zagrożenie wybuchem, choć oczywiście żadnej możliwości nie można bagatelizować. Przyzwoita wentylacja (która powinna działać nie tylko ze względu na psocenie) chyba załatwia sprawę. Parowania z powierzchni to jednak nie wrzenie w objętości. Co innego, gdyby spirala w bokakobie miała nie wyrabiać ze schładzaniem...
Przy zimnych palcach mamy osobną chłodnicę, która rzeczywiście powinna jak najlepiej schładzać destylat.
Niebezpieczne opary przy 40-50 a nawet 60*C? Łeee, chyba aż tak dużo tego nie paruje, żeby stworzyć realne zagrożenie wybuchem, choć oczywiście żadnej możliwości nie można bagatelizować. Przyzwoita wentylacja (która powinna działać nie tylko ze względu na psocenie) chyba załatwia sprawę. Parowania z powierzchni to jednak nie wrzenie w objętości. Co innego, gdyby spirala w bokakobie miała nie wyrabiać ze schładzaniem...
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak otrzymać destylat o mocy 94%, 95%, 96%, 97% ...
Jeśli masz dwa systemy refluksu, to zdecyduj się na jeden (lepiej na wewnętrzny - ZP). Jeśli myślisz o deflegmatorach szklanych - daruj sobie. Jeśli zaś chcesz wiedzieć, co Ci pokapie, to nie ma innej rady, jak wypróbować sprzęt. Moc i jakość destylatu zależą od jakości wypełnienia. 110 cm to może być dość, by uzyskać absolut, ale może też nie wystarczyć do 90%.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Re: Jak otrzymać destylat o mocy 94%, 95%, 96%, 97% ...
Jeżeli ktoś z Forumowiczów dysponuje alkoholomierzem o zakresie od 86% do 97% obj, o działce elementarnej 0,1% to podaję poprawki na temperaturę z tablic alkoholometrycznych - patrz załączniki. Wybrałem dwie strony dla zakresu 95% i 96%, to jest chyba szczyt naszych marzeń jeżeli chodzi o moc!
Z tablic alkoholometrycznych - poprawka na temperaturę dla zakresu 94% i 93%
Z tablic alkoholometrycznych - poprawka na temperaturę dla zakresu 92% i 91%
Z tablic alkoholometrycznych - poprawka na temperaturę dla zakresu 90% i 89%
Z tablic alkoholometrycznych - poprawka na temperaturę dla zakresu 94% i 93%
Z tablic alkoholometrycznych - poprawka na temperaturę dla zakresu 92% i 91%
Z tablic alkoholometrycznych - poprawka na temperaturę dla zakresu 90% i 89%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Jak otrzymać destylat o mocy 94%, 95%, 96%, 97% ...
Ja problem gorącego destylatu rozwiązałem dodatkową szklaną chłodnicą, podpięcie jej do obiegu wody to wcale nie taki wielki problem a praca z zimnym destylatem jest bezpieczniejsza (nie poparzę się gorącymi wężykami czy menzurką),
jedyny minus jest taki że z kolei muszę podgrzać destylat do 20*C żeby zmierzyć jego moc bo zazwyczaj nie chce mi się korzystać z jakichś tabelek wnoszących poprawki itp.
jedyny minus jest taki że z kolei muszę podgrzać destylat do 20*C żeby zmierzyć jego moc bo zazwyczaj nie chce mi się korzystać z jakichś tabelek wnoszących poprawki itp.