NOCINO - likier orzechowy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy

Post autor: lesgo58 »

Raczej należy zalewać. Można - jeśli z jakiś powodów nie można inaczej - zamrozić na przeczekanie. Czy końcowy efekt będzie identyczny lub zbliżony do oryginału - trudno powiedzieć. Jest zbyt wiele zmiennych.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
promocja

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: zaradek »

Dokładnie tak - bo jak poczekasz, to orzechy zrobią się czarne.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: przegab »

Co robicie z orzechami pozostałymi po produkcji orzechówki?
Ostatnio zmieniony piątek, 16 wrz 2022, 21:54 przez przegab, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: psotamt »

Nadeszła pora na jeden z najzdrowszych i smacznych likierów. Pora na NOCINO.
Tak dla przypomnienia piszę :D
Orzechy.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: kamilasta »

Spirytus do zalania orzechów ma mieć 90%, czy 70%?
Sezon na nalewki uważam za otwarty :D
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: psotamt »

kamilasta pisze: piątek, 30 cze 2023, 14:07 Spirytus do zalania orzechów ma mieć 90%, czy 70%?
Ja wszystkie swoje nalewki zalewam alkoholem 65%.
Na razie poczynione dwie nalewki: świdośliwa i właśnie nocino.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: Doody »

Moje Nocino rocznik 2018, nadal stoi. Muszę spróbować co tam się wydarzyło ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: kamilasta »

Dzięki za info.
Ja używam 70%, ale wszyscy pisali spirytus i spirytus... Więc myślałam, ze może trzeba wzmocnić uderzenie :D
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: lesgo58 »

A Ty chcesz zrobić Nocino czy nalewkę orzechową?
Bo jeśli Nocino to robimy go na bazie spirytusu 95%.
A najlepiej to przeczytaj ten post: post53975.html#p53975
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

HAZDRUBAL
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 13 lip 2017, 13:33
Podziękował: 5 razy
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: HAZDRUBAL »

W tym roku - 2023 - orzechy wolniej się rozwijają, według mnie trzeba poczekać do ok. 20 lipca.

Howard
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 19:00
Re: NOCINO - likier orzechowy

Post autor: Howard »

Cześć. Orzechy zrywane 4.07. Było długo zimno, więc mniejsze sztuki jeszcze mają sporo soku, większe już galareta. Przez suche tygodnie są twardsze do krojenia tak mi się wydawało ;-) Dwie wersje, zasypane cukrem i zalane 94%.Obrazek

Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”