Klarowanie wina śliwkowego pytanie
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2022, 11:18
Witam serdecznie.
Pacjent : roczne wino śliwkowe (węgierki). Wino mega mętne, taka brązowa breja. Postanowiłem spróbować wyklarować środkiem Superklar 24h SpiritFerm. Niestety środek po 36h nie wprowadził żadnej zmiany w klarowności wina. Stąd moje pytanie czy mogę użyć drugi raz środek do klarowania wina w tym samym nastawie np. Klar-Zyme firmy Browin , jeśli tak to po jakim czasie go użyć. Na zdjęciu wino ma ładniejszy kolor, w rzeczywistości bardziej w brązowy wpada. Wygląda mało apetycznie, chociaż w smaku jest bardzo dobre. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pacjent : roczne wino śliwkowe (węgierki). Wino mega mętne, taka brązowa breja. Postanowiłem spróbować wyklarować środkiem Superklar 24h SpiritFerm. Niestety środek po 36h nie wprowadził żadnej zmiany w klarowności wina. Stąd moje pytanie czy mogę użyć drugi raz środek do klarowania wina w tym samym nastawie np. Klar-Zyme firmy Browin , jeśli tak to po jakim czasie go użyć. Na zdjęciu wino ma ładniejszy kolor, w rzeczywistości bardziej w brązowy wpada. Wygląda mało apetycznie, chociaż w smaku jest bardzo dobre. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 wrz 2022, 14:22 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Klarowanie wina śliwkowego pytanie
Nie, użycie drugi raz nic nie zmieni. Musisz pokombinować innymi metodami, wymrażanie czy filtracja mechaniczna, ale wino ze śliwek bardzo ciężko się klaruje. Proponuję pić takie jakie jest.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 wrz 2022, 17:25 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Klarowanie wina śliwkowego pytanie
Dokładnie jak koledzy powyżej.
Wyklarowanie śliwek to walka z wiatrakami.
Da się, tylko po co.
Ja miałem na to metodę:
Przedstawiam państwu winko śliwkowe, nowatorskie...z cząsteczkami owoców.
Więcej śliwki w śliwce. I wszystkim wchodziło jak ta lala.
Także, z wyklarowaniem na siłę wina śliwkowego..szkoda zachodu.
Wyklarowanie śliwek to walka z wiatrakami.
Da się, tylko po co.
Ja miałem na to metodę:
Przedstawiam państwu winko śliwkowe, nowatorskie...z cząsteczkami owoców.
Więcej śliwki w śliwce. I wszystkim wchodziło jak ta lala.
Także, z wyklarowaniem na siłę wina śliwkowego..szkoda zachodu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2558
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Klarowanie wina śliwkowego pytanie
Nieliczni mają tak anielską cierpliwość, znam przynajmniej jednego, który nie dał rady wytrzymać aż się cicha skończy
Ostatnio zmieniony środa, 14 wrz 2022, 10:18 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Klarowanie wina śliwkowego pytanie
Oczywiście to żart.
Ten owoc, ma zalety, wspaniały smak, zapach, aromat, ale z wyklarowaniem to jest porażka. W naturalnych warunkach, nie do wyklarowania.
Najlepiej nie robić nic, spożywać tak jak jest, po co walczyć, jak się przegra.
Kol@czytam, szacun za te 10lat, masz kurdę rozmach. 10Lat, niezły wynik.
Niezłą masz kolego grawitację, na marsie jesteś czy innym księżycu?czytam pisze:Nie poddawaj się. Mi wyklarowało się po około 10 latach. Grawitacyjnie.
Oczywiście to żart.
Ten owoc, ma zalety, wspaniały smak, zapach, aromat, ale z wyklarowaniem to jest porażka. W naturalnych warunkach, nie do wyklarowania.
Najlepiej nie robić nic, spożywać tak jak jest, po co walczyć, jak się przegra.
Kol@czytam, szacun za te 10lat, masz kurdę rozmach. 10Lat, niezły wynik.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Klarowanie wina śliwkowego pytanie
Nie będę zakładał nowego wątku, podepnę się tutaj.
Oglądałem na YouTube na kanale "Malinowy Nos" jak robił wino śliwkowe przecinając śliwki na pół oraz gniotąc na pulpę.
Na pół: https://www.youtube.com/watch?v=EZRbyMPpHd8
Na pulpę: https://www.youtube.com/watch?v=m1wboZ5EIuM&t=370s
Po przecięciu na pół wino wygląda na dobrze wyklarowane. Po zgnieceniu ma klarowność na poziomie soku bananowego
Planuję nastawić wino śliwkowe i chciałem przekroić śliwki na pół lub na mniejsze części ale nie rozgniatać na miazgę.
1) Czy waszym zdaniem ma to sens jeśli chodzi o późniejsze klarowanie wina?
2) Czy macie w związku ze swoim doświadczeniem jakieś uwagi poza koniecznością dodania pektoenzymu?
Oglądałem na YouTube na kanale "Malinowy Nos" jak robił wino śliwkowe przecinając śliwki na pół oraz gniotąc na pulpę.
Na pół: https://www.youtube.com/watch?v=EZRbyMPpHd8
Na pulpę: https://www.youtube.com/watch?v=m1wboZ5EIuM&t=370s
Po przecięciu na pół wino wygląda na dobrze wyklarowane. Po zgnieceniu ma klarowność na poziomie soku bananowego
Planuję nastawić wino śliwkowe i chciałem przekroić śliwki na pół lub na mniejsze części ale nie rozgniatać na miazgę.
1) Czy waszym zdaniem ma to sens jeśli chodzi o późniejsze klarowanie wina?
2) Czy macie w związku ze swoim doświadczeniem jakieś uwagi poza koniecznością dodania pektoenzymu?