Zastałem nastawiony cydr bez płynu w rurce nad ranem :(

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
Rajmek105
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 16 kwie 2022, 22:47
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lubię tak samo piwa, wina jak i destylaty.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: Rajmek105 »

Witam Jestem tutaj nowy i także świeży w temacie (brak mi doświadczenia).

Mam pytanie odnośnie swojego nastawionego świeżo cydru, który po 2 nocy fermentacji zastałem ze znikomą ilością spirytusu 95% w rurce fermentora :cry: ostatnio zaglądałem do niego wczoraj wieczorem 19/20 godz. i wszystko było ok rano taka niespodzianka. Spirytus był na wieku fermentora, od razu dolałem jak to zobaczyłem, ale niestety nastaw zmienił kolor (chyba utlenienie), ale pracuje nadal i jest ładna pianka (biała dosyć wysoka) a gaz z rurki nadal ładnie pachnie aromatem jabłek.

Nastaw 13,4 litra w dużym wiadrze 33L (podziałka do 25l) więc drożdże miały ogrom miejsca na dwutlenek węgla :|
Użyte drożdże:
CIDERINI STRONG 5g Browin
jak zapobiec takiemu incydentowi w przyszłości i czy mój cydr po zakończeniu fermentacji będzie zdatny do spożycia?
Dodaję w załączniku zdjęcie przedstawiające zmianę po nocy.
Dziękuję z góry za wasze odpowiedzi/porady i pozdrawiam serdecznie. :witam:
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 kwie 2022, 10:11 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
alembiki
Awatar użytkownika

przemol9002
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 20 sie 2022, 21:34
Podziękował: 3 razy
Re: Zastałem nastawiony cydr bez płynu w rurce nad ranem :(

Post autor: przemol9002 »

Na 95. % Twojemu winku nic się nie stało… a do rurki wlej wodę bo spirytusu szkoda…
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zastałem nastawiony cydr bez płynu w rurce nad ranem :(

Post autor: jakis1234 »

Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i stworzył Ci w fermentorze poduszkę zabezpieczającą.
Jeżeli nie otwierałeś fermentora, to do utlenienia cydru w tak krótkim czasie nie doszło.
Nie musisz do rurki wlewać spirytus, on szybciej paruje. Wystarczy woda i zabezpieczenie przed muszkami na przykład watą.
Ewentualnie niewielki dodatek spirytusu.
Nie ma zdjęcia, więc ciężko powiedzieć jaka nastąpiła zmiana, ale podejrzewam, że to zmiana naturalna - związana z fermentacją.
P.S.
Radzę unikać drożdży z Browinu, sporo było narzekań na ich jakość.
Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Zastałem nastawiony cydr bez płynu w rurce nad ranem :(

Post autor: HeniekStarr »

Odpowiadacie cydrowi z kwietnia.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zastałem nastawiony cydr bez płynu w rurce nad ranem :(

Post autor: jakis1234 »

Fakt, spojrzałem tylko na datę ostatniego posta.
Może innym się przyda.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”