Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
festen
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 24 sie 2022, 09:28

Post autor: festen »

Witam :)
Jako amator chciałbym uzyskać opinię bardziej doświadczonych członków tego zacnego forum, z góry dzięki :respect:

Czy po wymieszaniu cukru, dodaniu drożdży i wymieszaniu w kolejnych dniach powinno się od czasu do czasu mieszać nastaw ?

(Nastawiam zazwyczaj w plastikowych 50 litrowych beczkach, do środka wkładam grzałki, które regulują temperaturę i wszystko przykrywam szmatką, żeby nic do środka nie wleciało jednocześnie pozostawiając drobny dostęp do powietrza podczas fermentacji. Codziennie rano i wieczorem mieszam ręcznie zacier do czasu skończenia fermentacji i potem czekam na sklarowanie grawitacyjne.)

PS: znalazłem pomocny post opisujący plusy i minusy ale i tak jestem ciekawy waszych doświadczeń i opini :)
https://pl.healthy-food-near-me.com/do-i-need-to-stir-the-mash-during-fermentation/
Ostatnio zmieniony środa, 24 sie 2022, 16:45 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: jakis1234 »

Po pierwsze, cukrówka to nie zacier - nic tutaj nie zacierasz.
Po drugie, nie ma po co mieszać. Jeżeli używasz dobrych drożdży, to wystarczy przed ich podaniem napowietrzyć nastaw i to wszystko.
Nie ma później po co mieszać w ogóle.
Nie napisałeś w jakiej postaci dajesz cukier - rozpuszczony już w wodzie, czy bezpośrednio do beczki?
Po trzecie, pamiętaj, że z cukrówki uzyskuje się lepsze wyniki, jeżeli nastaw pracuje powoli.
Po czwarte
jednocześnie pozostawiając drobny dostęp do powietrza podczas fermentacji.
- a po co? Do fermentacji drożdże powietrza nie potrzebuję, tylko na początku, do rozmnażania.
I po piąte, wszystko już jest opisane na forum - poszukaj.
P.S - fajnie by było jakbyś się przedstawił.
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Zgodnie z klasykiem- specem nie jestem ale jeśli cukier w wodzie rozpuszczony został, drożdże do napowietrzonego nastawu zapodane były - żadnego mieszania więcej. Czekać aż ferment się zakończy i klarować będzie. Żadnego dostępu powietrza - fermentacja to proces beztlenowy. Jeśli będziesz tam zaglądał i mieszał, spie@dolisz drożdżom robotę i zamiast gorzołki shit uzyskasz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: rozrywek »

festen pisze:Witam :)
Jako amator chciałbym uzyskać opinię bardziej doświadczonych członków tego zacnego forum, z góry dzięki :respect:

Czy ty kolego w ogóle przeczytałeś treść tego z linku co wkleiłeś???

festen pisze: Czy po wymieszaniu cukru, dodaniu drożdży i wymieszaniu w kolejnych dniach powinno się od czasu do czasu mieszać nastaw ?
Po co?
festen pisze: (Nastawiam zazwyczaj w plastikowych 50 litrowych beczkach, do środka wkładam grzałki, które regulują temperaturę i wszystko przykrywam szmatką
Pamiętaj że szmatka musi być w kratę, najlepiej czerwono-niebieską.
Ewentualnie biało- granatową.

A możesz wkleić tutaj zdjęcie tych beczek, oraz tych grzałek?


festen pisze: PS: znalazłem pomocny post opisujący plusy i minusy ale i tak jestem ciekawy waszych doświadczeń i opini :)
https://pl.healthy-food-near-me.com/do- ... mentation/


Pomocny post, ależ proszę cię bardzo, wycięty urywek cytatu, bo całości nie da się czytać:

"Zwolennicy mieszania podają jako przykład przypadek, gdy zacier w dołączonej pralce jest gotowy do destylacji w ciągu 1-2 dni. Należy tu jednak pamiętać, że fermentację przyspieszają bardziej związki azotu pozostające po proszku do prania, a nie mieszanie jako takie. Można karmić słabo fermentujący zacier cukrowy, podczas gdy owoce i ziarna zawierają wszystkie niezbędne pierwiastki śladowe i nie trzeba ich karmić.


To jest cytat z linku który podałeś.

Pytanie:
Który proszek polecają, bo nie doczytałem, ,Vizir, Persil, czy stary dobry polski E.

Albo kolego totalnie sobie jaja z nas robisz, albo...nie.

Mam nadzieję że to pierwsze.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: jakis1234 »

Rozrywek, to jest automatyczne tłumaczenie podejrzewam, że przez translator google.
On zawsze tak tłumaczy. Wyrzuć z adresu pl na początku i będziesz miał oryginał https://healthy-food-near-me.com/do-i-n ... mentation/.
Chociaż użycie słowa "braga" (z rosyjskiego - zacier, nastaw) sugeruje, że oryginalnie to był artykuł po rosyjsku.
Trochę się czepiasz.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 sie 2022, 15:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: rozrywek »

@Jakiś1234

Ależ ja doskonale wiem że to jest automatyczne tłumaczenie.

Jednakże, przeczytałem uważnie 3 razy oryginał z linku, który wkleiłeś.
Dziękuję za oryginał, prawie oryginał.

Dodam od siebie cytat, z powiedzmy oryginału.

"1. Fermentation accelerates. This is true, but the effect is not as strong as is commonly believed. Braga will play faster by a maximum of 1-2 days, which is not critical, given the side effects that will be discussed later."

W wolnym tłumaczeniu...fajnie, grzybki się będą tylko mnożyć, a całe cukry wykorzystają na pączkowanie.

To proste, wzmożona aktywność nastawu, to nic innego jak wspomniane pączkowanie.

Gówno, nie spadające blg, ani słowa w tym temacie o blg.

Mierzył ktoś kiedyś blg, po jednym dniu fermentacji?
Nikt.


My tylko się cieszymy że nastaw w ogóle ruszył.

Nikt po jednym, czy dwóch dniach nie destylował.

Owszem, nie licząc turbo 24/h.

Ale nawet wtedy nikt nie destylował niczego po 4 godzinach od rozpoczęcia pracy nastawu. Tak?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 204
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: RE: Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: marian.naworski »

rozrywek pisze:@Jakiś1234

Mierzył ktoś kiedyś blg, po jednym dniu fermentacji?
Nikt.
A czy pomiar co 15 minut może być?
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: rozrywek »

@marian.naworski

Zadam jedno proste pytanie:
Jaki jest procent alkoholu w nastawie wytwarzany podczas namnażania, a jaki będzie po rozpoczęciu przez drożdże normalnej pracy?

Przedestyluj proszę nastaw przy startowym Blg 22, przy zejściu do Blg 20.
Zrób próbę, podziel się wynikiem.

Podpowiem, tlenu zabrakło, alko również.


W/g wzoru powinieneś uzyskać tyle a tyle alkoholu, a tu popatrz, wynik tak marny, dlaczego?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 204
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: marian.naworski »

@rozrywek
Nie destylowałem i nie zamierzam , nie interesuje mnie zawartość % podczas rozruchu . Pytałeś czy ktoś mierzy blg , więc odpowiedz dostałeś.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw cukrowy - mieszać czy nie?

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
@rozrywek
Ja również sprawdzam °Blg codziennie. Spławik buja się sztywniutko w fermencie. Wystarczy, że uniosę pokrywę fermentora i już znam wynik. Postęp wynosi 4-5°Blg/dobę. Niemniej początek i sama końcówka, ciągną się jak flaki z olejem. Także ten, nigdzie mi się nie śpieszy. Sam wiesz :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”