Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
picturesquegirl
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 26 sie 2022, 13:08

Post autor: picturesquegirl »

Dzień dobry,

W tym roku po raz drugi będziemy nastawiać wino z winogron ciemnych.

Od niedawna mamy wyciskarkę wolnoobrotową, która tłoczy sok na zimno. Zastanawiamy się, czy nie użyć jej do przygotowania soku, zamiast ręcznego miażdżenia winogron (potem wędrowały do pojemnika fermentacyjnego, następnie po przefiltrowaniu do balonu). Nasza wyciskarka zmiażdży winogrona wraz z pestkami, które zostają w postaci wilgotnej pulpy, a sok spłynie do pojemnika. Czy miażdżenie pestek wpłynie na sok i docelowo na wino? Czy pestki z winogron są niebezpieczne tak jak te w owocach jednopestkowych? (oczywiście, the dose makes the poison).

Czy ktoś ma doświadczenie z winem z soku z wyciskarki wolnoobrotowej?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: rozrywek »

Wina czerwone fermentuje się z owocami, potem oddziela.

Puścisz przez wyciskarkę, przefermentujesz sam sok, to ci nawet różowe nie wyjdzie.

Ps: Texas, czy Kalifornia??? Tak z ciekawości pytam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: jakis1234 »

W skórkach od winogron jest sporo aromatu i smaku, lepszym rozwiązaniem jest fermentować miazgę i dopiero potem oddzielić moszcz, tak jak to robiliście.
Zgniecenie pestek to osobna sprawa, jeżeli nie dostaną się do soku, to nie powinny mu zaszkodzić.
A szkodliwość pestek, to w dużej mierze mit.
Radzę poczytać http://wino.org.pl/forum/
I przy okazji
Regulamin forum
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 sie 2022, 15:55 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: chprzemo »

Ja mam złe doświadczenia, z wyciskarki (nie wiem jak to możliwe) kwasowość stała się spotęgowana. Było nie do picia nawet po rozcieńczeniu gdzie kompot niesłodzony jest fajny.

Zrób próbę na małej ilości gron i będziesz wiedział.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: Doody »

Przy wyciśnięciu soku z ciemnych winogron otrzymasz białe wino lub co najwyżej różowe. Jeżeli chcesz wino czerwone, musisz fermentować ze skórkami i po kilku dniach użyć prasy lub wyciskarki. Wytłoki możesz później wykorzystać do grappy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: wingrul »

Pomijajac kolor...
Wyciskarka wyciska olej z pestek i goryczkę.
Nie wyciskałem na wino ale sok do picia nie był pijalny wiec wino podejrzewam ze też niekoniecznie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: jakis1234 »

wingrul pisze:Wyciskarka wyciska olej z pestek i goryczkę.
To masz jakąś mega wyciskarkę, w swojej nie zauważyłem, żeby przy wyciskaniu owoców drobnopestkowych cokolwiek zmieniało się w smaku soku.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że winogrona na wino lepiej nie wyciskać.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: wingrul »

Mam ją już jakiś czas, a kosztowała niemało i naprawdę wyciska co się da.
Tak jak mówię czy tam piszę to nie sokowirówka i olej pływał na górze, a w odpadzie zmiażdżone pestki.
Lepsza by była praska do owoców i to po wstępnym przefermentowaniu. Wyciskarki takiej "lepsiejszej" nie polecam.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 204
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: marian.naworski »

Robiłem sok chyba z każdego dostępnego owocu , lecz pestki winogrona ulegały uszkodzeniu przez co sok stawał się cierpki .

katmay
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 23:39
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: katmay »

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do soku wyciśniętego dodać "suchy" odpad z wyciskarki. Masz wtedy użyty cały owoc, którego stałe części także są wykorzystane i oddają swoje składniki. Jedyną różnicą jest efektywność wykorzystania zawartości owoców. Stosując wyciskarkę wolnoobrotową wykorzystasz więcej ze składników owoców. Jedynie należy zwrócić uwagę, jakie sito używasz do wyciskarki. 4 dni temu w ramach eksperymentu nastawiłem "wino" z wyciśniętego soku z jabłek, bo dostałem w prezencie 40 kilogramów i nie miałem co z nimi zrobić. Pracuje zacnie. Obawiam się, że aż za bardzo.
https://youtube.com/shorts/u6jBGjHSy6c?feature=share

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 lis 2022, 16:05 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wyciskarka wolnoobrotowa - winogrona, pestki, sok

Post autor: Góral bagienny »

katmay pisze: Pracuje zacnie. Obawiam się, że aż za bardzo.

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka
:witam: Kuknij tutaj jak pracują drożdże :D https://www.youtube.com/shorts/YDSar9wXM1A
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”