Zamierzam zrobić wino porzeczkowe ( z czerwonych i czarnych porzeczek), oraz wino ze śliwek. Znalazłem pewne przepisy i filmy w internecie ( nie będę zdradzał od kogo, żeby reklamy nie tworzyć). Poniżej podam w skrócie przepisy i moje pytanie brzmi ilu procentowe będą te wina.
Wino porzeczkowe:
7.5kg porzeczki czerwonej
7.5kg porzeczki czarnej
Do przygotowanych owoców dodajemy 7 litrów wody z rozpuszczonym 4kg cukru. Następnie dodajemy drożdże. Po tygodniu dodajemy 5 litów wody z 3kg cukru. Po miesiącu usuwamy owoce.
Wino śliwkowe:
15kg śliwki
Do przygotowanych owoców dodajemy 5 litrów wody z rozpuszczonym 3kg cukru. Następne dodajemy pektoenzym, po 2h dodajemy 5 litrów letniej wody, pożywkę i drożdże. Po tygodniu dodajemy 4 litry wody z rozpuszczonym 3kg cukru. Po miesiącu usuwamy owoce.
Czy macie jakieś uwagi do tych przepisów? Jaka moc będzie wina? Dziękuję za wszelakie uwagi (dodam, że nigdy nie robiłem wina).
Pierwsze wino
Re: Pierwsze wino
Ze śliwkami bym uważał, zwłaszcza jeśli chcesz trzymać owoce z pestkami. Wtedy miesiąc to za długo. A żeby obliczyć moc, musiałbyś sprawdzić, ile porzeczki puszczą soku i ile cukru już w sobie mają. Potem uwzględnić ilość wody i cukru, który chcesz dodać i podstawić pod wzór na moc wina.
Możesz to zrobić, sprawdzając dane z tabelek, ale wtedy musisz założyć jakiś błąd pomiarowy.
Dobrze byłoby jeszcze sprawdzić kwasowość moszczu porzeczkowego, żeby potem nie wyszło Ci zbyt kwaśne wino.
Możesz to zrobić, sprawdzając dane z tabelek, ale wtedy musisz założyć jakiś błąd pomiarowy.
Dobrze byłoby jeszcze sprawdzić kwasowość moszczu porzeczkowego, żeby potem nie wyszło Ci zbyt kwaśne wino.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pierwsze wino
Lektura do poduszki https://alkohole-domowe.com/forum/podst ... t6449.html
Powodzenia
Powodzenia
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM