Gorzkawy posmak

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
19BlueBoy20
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2022, 10:02

Post autor: 19BlueBoy20 »

Siemka ;)
Nastawiłem winko rabarbarowo truskawkowe w pojemniku 25l.
Po miasiącu od nastawu pozbyłem się owoców.
I już z dwa razy ściągałem z nad osadu.
I tu rodzi się pytanie.
Czy nie za późno ?
Winko wyszło tak jak chciałem półsłodkie ale ma strasznie gorzki posmak odczuwalny na końcu.
Wiadomo ze jest bardzo młode ale czy gorzki smak pozostanie ? Drożdze jakich użyłem to te złote z pożywką pozdrawiam ;)
Ps. Jestem nowy w temacie ;)
koncentraty wina

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Gorzkawy posmak

Post autor: rastro »

To były drożdże winne? Bo złote z pożywką sugeruje raczej drożdże turbo do cukru.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

artur44
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Gorzkawy posmak

Post autor: artur44 »

"Te złote" drożdże to jakoś się nazywają?
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.

Autor tematu
19BlueBoy20
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2022, 10:02
Re: Gorzkawy posmak

Post autor: 19BlueBoy20 »

Winne.
Spirit ferm
Aromatic wine complex ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Gorzkawy posmak

Post autor: wawaldek11 »

Teoretyzuję: może pesteczki truskawkowe oddały goryczkę do wina? Bo przy nalewkach dłuższa maceracja daje zauważalną goryczkę.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Gorzkawy posmak

Post autor: kiwitom23 »

Dziwne robiłem dokładnie z tych samych składników i na tych samych drożdżach i winko wyszło wspaniałe. Jedyna różnica to pozbyłem się owoców po 8 dniach, więc to chyba jednak pesteczki, jak pisze @wawaldek11. Spokojnie daj mu odpocząć z rok w balonie, jeżeli się nie polepszy, to wtedy na rurki.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”