Zaczynam przygodę. Sprzęt zakupiony, czekam na dostawę, ale utknąłem i nie jestem pewny co dalej.
Cukrówka. Plan taki: nastawić zacier w dwóch pojemnikach 30 litrowych potem wlać w sprzęt (keg 50) i przepuścić. Pierwsze 100 ml należy odlać by nie oślepnąć. Tutaj moje pytanie. Czy zawsze jest to tam sama ilość? Bez znaczenia ile i z czego robisz bimber? Czy podczas drugiej destylacji też należy odlać pierwsze krople?
Ile wyjdzie mi gotowego produktu? Nie wiem ile butelek mi trzeba.
Czy stosować coś na pianę?
Pytania nowicjusza
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 3 lip 2022, 15:17
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Pytania nowicjusza
Po pierwsze, nie zacier tylko nastaw, cukru się nie zaciera. Po drugie, na wszystkie Twoje pytania są odpowiedzi w opisie metody 2,5 Lesgo i w dziale Pierwsze kroki. Poczytaj i będzie jasne.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 sie 2022, 07:36 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pytania nowicjusza
@MieszkoUchodzca
Kolego, nowicjusz, ślepnie to się z braku czytania, a nie z czytania podstaw.
Ślepoty, czyli metanolu, w cukrówce jest tak znikoma ilość, że na pewno nie zaszkodzi nikomu.
Co za sprzęt kupiłeś, wklej link.
Czuję że to alli chińczyk.
Albo z odstojnikami cudo, ewentualnie zp.
Teraz:
Opisz tę cukrówkę, opisz wszystko.
Poczytaj uważnie o podstawach, skąd mamy wiedzieć ile gotowego produktu wyjdzie, jak nie mamy pojęcia o początkowym, oraz końcowym blg, oraz jak będziesz to odbierał, oraz jak ciął frakcje.
Oj, dużo przed tobą, dużo.
Zapraszam do tego:
Kolego, nowicjusz, ślepnie to się z braku czytania, a nie z czytania podstaw.
Ślepoty, czyli metanolu, w cukrówce jest tak znikoma ilość, że na pewno nie zaszkodzi nikomu.
Co za sprzęt kupiłeś, wklej link.
Czuję że to alli chińczyk.
Albo z odstojnikami cudo, ewentualnie zp.
Teraz:
Opisz tę cukrówkę, opisz wszystko.
Poczytaj uważnie o podstawach, skąd mamy wiedzieć ile gotowego produktu wyjdzie, jak nie mamy pojęcia o początkowym, oraz końcowym blg, oraz jak będziesz to odbierał, oraz jak ciął frakcje.
Oj, dużo przed tobą, dużo.
Zapraszam do tego:
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 sie 2022, 09:30 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Pytania nowicjusza
Tutaj: https://alkohole-domowe.com/forum/kolum ... t9284.html masz absolutnie wszystkie informacje.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Re: Pytania nowicjusza
@MieszkoUchodzca
Zbyt wiele niewiadomych odnośnie Twoich pytań. Przedgonu raczej nigdy nie odmierzysz „tyle samo ml” z racji właśnie tych niewiadomych. Zainwestuj w damę 5L, bo z butelek się rozlewa.
Zbyt wiele niewiadomych odnośnie Twoich pytań. Przedgonu raczej nigdy nie odmierzysz „tyle samo ml” z racji właśnie tych niewiadomych. Zainwestuj w damę 5L, bo z butelek się rozlewa.
aż mnie ciarki przeszły kiedy to przeczytałem, akurat przedwczoraj to „cudo” spakowałem i odesłałem tam, gdzie jego miejsce.rozrywek pisze: Czuję że to alli chińczyk.
Albo z odstojnikami cudo, ewentualnie zp.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy