OVM I LM temperatura na wyjściu
Re: OVM I LM temperatura na wyjściu
Serwus
Zimna woda zasila Liebiga następnie leci na skraplacz i opuszcza układ o temperaturze ok 55-60ºC.
W taki sposób, kiedyś się bawiłem. Niewiem czy zgodnie z twoim schematem chłodnica prosta, zasilana wodą o w/w temperaturze, zamieni całość par w koncentrat 96%.
Zimna woda zasila Liebiga następnie leci na skraplacz i opuszcza układ o temperaturze ok 55-60ºC.
W taki sposób, kiedyś się bawiłem. Niewiem czy zgodnie z twoim schematem chłodnica prosta, zasilana wodą o w/w temperaturze, zamieni całość par w koncentrat 96%.
Re: OVM I LM temperatura na wyjściu
W tych kilku postach, zawarte są trzy możliwe rozwiązania. Dwa z nich, moim zdaniem mają sens.
1) Podajesz zimną wodę od dołu chłodnicy Liebiga (ovm). Woda przepływa, schładza parę, która ulega skropleniu. Wydostaje się z tej chłodnicy i dalej podąża wężem w kierunku skraplacza w szczycie kolumny. Ma ona wystarczająco niską temperaturę, żeby załatwić temat w głowicy. Po załatwieniu sprawy opuszcza układ mocno zagrzana(55-60°C).
2)Podajesz zimną wodę jednocześnie- poprzez trójnik(można nim regulować ciśnienie wody) zarówno na chłodnicę Liebiga (ovm) jak również na skraplacz w szczycie.
Ten pomysł jest o tyle gorszym rozwiązaniem, że zakupić musisz ów trójnik i pewien krótki odcinek węża na powrot wody zużytej od chłodnicy Liebiga (ovm).
Nie martw się na zapas.
1) Podajesz zimną wodę od dołu chłodnicy Liebiga (ovm). Woda przepływa, schładza parę, która ulega skropleniu. Wydostaje się z tej chłodnicy i dalej podąża wężem w kierunku skraplacza w szczycie kolumny. Ma ona wystarczająco niską temperaturę, żeby załatwić temat w głowicy. Po załatwieniu sprawy opuszcza układ mocno zagrzana(55-60°C).
2)Podajesz zimną wodę jednocześnie- poprzez trójnik(można nim regulować ciśnienie wody) zarówno na chłodnicę Liebiga (ovm) jak również na skraplacz w szczycie.
Ten pomysł jest o tyle gorszym rozwiązaniem, że zakupić musisz ów trójnik i pewien krótki odcinek węża na powrot wody zużytej od chłodnicy Liebiga (ovm).
Nie martw się na zapas.
-
- Posty: 791
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: OVM I LM temperatura na wyjściu
Ja, zawsze robiłem zasilenie chłodnicy Liebiega od dołu i potem wyjście na skraplacz w głowicy.
Woda, wychodząca z chłodnicy prostej i tak będzie chłodna bo inaczej nie wyrobi Ci skraplacz górny.
Jeden zawór do regulacji, po co utrudniać sobie życie.
To rozwiązanie z drugiego rysunku też będzie działać, tylko powrót zrób na większym trójniku żeby Ci, woda płynąca z skraplacza nie pchała się do chłodnicy prostej
Woda, wychodząca z chłodnicy prostej i tak będzie chłodna bo inaczej nie wyrobi Ci skraplacz górny.
Jeden zawór do regulacji, po co utrudniać sobie życie.
To rozwiązanie z drugiego rysunku też będzie działać, tylko powrót zrób na większym trójniku żeby Ci, woda płynąca z skraplacza nie pchała się do chłodnicy prostej
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 lip 2022, 21:55 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 199
- Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
- Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: OVM I LM temperatura na wyjściu
To zależy, jak rektyfikujesz i uzyskiem jest spirytus to ustaw tak aby tylko skropliło pary (leci gorący urobek ale oszczędzasz wodę) jeżeli używasz kolumny do destylacji prostej i chcesz na bieżąco papugą mierzyć % to ustaw taki przepływ, aby wylatujący urobek miał 20*C, wtedy nie bawisz się w przeliczenia
Re: OVM I LM temperatura na wyjściu
Serwus
@Strongman, musisz podać niezbędne minimum chłodnej wody, żeby całość par w chłodnicy prostej, zostało skroplone i jeśli tak zrobisz, temperatura wody wypływającej z tej chłodnicy, nie będzie miała dla ciebie, żadnego znaczenia. Łatwo to sprawdzić poprzez dotyk. Uważam, że jeżeli połowa chłodnicy prostej, podczas odbioru towarku pozostaje chłodna, będziesz miał pewność, że całość pary, zamieni się w koncentrat 96%
@Strongman, musisz podać niezbędne minimum chłodnej wody, żeby całość par w chłodnicy prostej, zostało skroplone i jeśli tak zrobisz, temperatura wody wypływającej z tej chłodnicy, nie będzie miała dla ciebie, żadnego znaczenia. Łatwo to sprawdzić poprzez dotyk. Uważam, że jeżeli połowa chłodnicy prostej, podczas odbioru towarku pozostaje chłodna, będziesz miał pewność, że całość pary, zamieni się w koncentrat 96%