Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3019
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: Doody » poniedziałek, 4 lip 2022, 21:53

W klarowanym nastawie jest mniej przedgonów. Szybciej leci serce, przynajmniej wg mnie.
Pozdrawiam
Darek


promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 4 lip 2022, 21:55

wieku pisze:Panowie czy czujecie różnicę pomiędzy cukrówką klarowaną a cukrówką zaraz po zejściu cukru do zera ?

Jak to do zera? Powinna zejść poniżej zera (do -4).
I o jaką różnicę chodzi? Klarowna cukrówka daje lepszy spirytus i mniej przed i pogonów. I o to chodzi w klarowaniu.
Pozdrawiam z opolskiego.


wieku
200
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: wieku » poniedziałek, 4 lip 2022, 22:02

Ok dzięki Panowie, pierwszy raz robię o tej porze roku więc trzeba będzie długo czekać :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Awatar użytkownika

defacto
1850
Posty: 1883
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: defacto » wtorek, 5 lip 2022, 07:30

Serwus :ok:
To dobre, dobre.
Gdyby ktoś napisał o zależności temperatury fermentacji lub ilości cukru w nastawie do ilości odpadów - zgoda. Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji?
W drugim przypadku, nie widzę związku.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: jakis1234 » wtorek, 5 lip 2022, 10:26

defacto pisze:Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji? W drugim przypadku, nie widzę związku.

No to jeszcze musisz trochę poczytać albo poeksperymentować, ewentualnie nie odnosisz się do pytania.
Drożdże i różne inne śmieci w nastawie w czasie grzania też dokładają swoje i masz więcej zanieczyszczeń.
Spróbuj zrobić rektyfikację idealnie czystego nastawu i takiego niesklarowanego - sam zobaczysz, że ilości odpadów będą różne.
Natomiast ja dla odmiany nie rozumiem tego stwierdzenia:
Gdyby ktoś napisał o zależności temperatury fermentacji lub ilości cukru w nastawie do ilości odpadów - zgoda.

O co chodzi? Kolega @wieku pytał o różnicę między sklarowaną i niesklarowaną cukrówką. Skąd tutaj niby jakieś odpady?
Woda, cukier, drożdże.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lip 2022, 10:50 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4038
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: rozrywek » wtorek, 5 lip 2022, 10:45

defacto pisze:Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji?

Prze-rektyfikuj raz nastaw, zwykłą cukrówkę, razem z osadem, z gęstwą, tak jak jest, wlej w kocioł i dawaj.

Zobaczysz efekt sam.

Zauważam to pewną tendencję....rektyfikacja, super kolumna wszystko załatwi.
Ale, dlaczego procesowi w tym nie pomóc? Dobrym sklarowaniem?
Dlaczego nie?
Dlaczego?

Ps: AD się rozrasta bardzo, przybywa nowych, młodych, to uczmy ich dobrych podstaw, a jeśli ktoś nie chce klarować, to niech to robi po cichu.
Klarowanie jest bardzo ważne, koniec kropka i....kropka.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lip 2022, 10:55 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


CrawfordPL
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 lip 2022, 13:14
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: CrawfordPL » niedziela, 24 lip 2022, 23:35

A co sądzicie o filtrowaniu przez piasek kwarcowy? Sąsiad mój taką procedurę robi z użyciem piasku 0,1-0,2 jak nie chce czekać na wpływ grawitacji.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

defacto
1850
Posty: 1883
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: defacto » niedziela, 31 lip 2022, 17:14

Serwus :ok:
CrawfordPL pisze:A co sądzicie o filtrowaniu przez piasek kwarcowy?

Nic nie sądzę, bo nigdy nie słyszałem o czymś takim. Natomiast mam prośbę - zagadaj z sąsiadem, niech porobi zdjęcia jak wygląda przefiltrowany nastaw przez piasek kwarcowy, jak wygląda kolumna do filtracji i jak długo trwa przelanie np 25l. Wklej wyniki i dopiero po tym możemy podyskutować :ok:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości